L’alcaldessa, Lluïsa Moret, valora l’èxit de l’experiència en un seminari web (‘webinar’) amb representants de 30 municipis catalans

Sant Boi de Llobregat és ja un municipi referent pel que fa a la gestió dels residus i el reciclatge del futur. El projecte RECICLOS, desenvolupat a la ciutat en forma de prova pilot, s’estendrà a tot Catalunya i a bona part de les comunitats autònomes de l’Estat espanyol. “L’èxit del nostre projecte”, explica l’alcaldessa, Lluïsa Moret, “es basa en la combinació entre tecnologia, participació, incentius socials i proximitat”.

En dues sessions, l’alcaldessa ha presentat aquesta setmana a 30 municipis catalans durant un seminari web aquest projecte impulsat per Ecoembes, que té com objectiu incentivar la separació de llaunes i ampolles de plàstic de begudes al contenidor groc per poder incrementar-ne el reciclatge.

La participació de la ciutadania s’incentiva a través del telèfon mòbil, unint tecnologia i gamificació mitjançant un sistema de punts anomenats ‘RECICLOS’ que es poder bescanviar per participar en sortejos de premis individuals o bé destinar-los a projectes de caràcter col·lectiu i preferentment locals, connectats amb els barris de la ciutat (com la campanya Cap nen sense joguina o, en l’actualitat, la botiga Aliments solidaris).

RECICLOS és la primera experiència internacional que prova la gestió dels residus i el reciclatge del futur, basada en la combinació d’innovació tecnològica i social. El consell d’administració d’ Ecoembes aposta per la continuïtat del projecte com a estratègia bàsica per donar compliment als objectius de reciclatge d’envasos de llaunes i ampolles de plàstic establerts per la Directiva Europea, que són del 75% l’any 2025 i del 90% l’any 2030.

Sant Boi continuarà essent el laboratori d’innovacions i l’exemple per a la resta de ciutats que s’hi incorporin progressivament. Actualment hi participen també Granollers, Igualada i el Pla de l’Estany, però d’aquí a finals de 2020 hi ha la previsió d’ampliar-ne l’abast a la resta de Catalunya i a 10 comunitats autònomes.

Durant el seminari web, l’alcaldessa, Lluïsa Moret, ha emmarcat la implicació amb el projecte RECICLOS en l’estratègia de Sant Boi per distingir-se com a ciutat saludable i sostenible i ha valorat la iniciativa com una experiència exemplar de col·laboració público-privada.

Al webinar també han intervingut el director de l’ Agència de Residus de Catalunya , Josep Maria Tost; el director de Gestión Local y Autonómica (GLA) d’Ecoembes, Ángel Hervella, i el regidor de Medi ambient, Entorn natural, Política Agrària i Residus municipals urbans de l’Ajuntament de Sant Boi, César Thovar.

L’app de Reciclos, que acaba d’estrenar una nova estètica, compta en l’actualitat amb 3.475 persones usuàries . Entre gener i maig de 2020, el projecte ha aconseguit incrementar en un 18,5% respecte al mateix període de l’any anterior el número de quilos d’envasos recollits als contenidors grocs a la ciutat.

Font: Aj. Sant Boi

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here