Durant aquests dies s’han col·locat uns geotubs que contribuiran afrenar la força de l’onatge en cas de temporal

Completada l’aportació de 40.000 metres cúbics de sorra.

La Demarcació de Costes a Catalunya del Ministeri per a la Transició Ecològica hi ha instal·lat a la platja de Gavà uns geotubs submergits. Es tracta d’uns dics reversibles constituïts per geotèxtil, un material sintètic resistent que té menys impacte en l’ecosistema natural, i que tenen com a objectiu frenar la regressió de les platges.

Altres avantatges d’aquest sistema els proporcionen la versatilitat per retirar-lo si fos necessari o el mínim impacte al fons marí, cosa que no es pot fer amb els espigons submergits de roques o formigó. Aquesta solució també ofereix importants reduccions de cost i de petjada de carboni.

En total s’han col·locat 120 metres de geotub que van des del final del Passeig Marítim a Central Mar (al sud de l’hotel AC) i fins al carrer de Blanes. La seva col·locació s’ha feten tres trams de 40 metres cadascun.

Aquests geotubs de forma cilíndrica es troben soterrats, no són visibles des de la superfície, i es cobriran de sorra fins a formar una duna. La seva presència permetrà minimitzar la força de l’onatge en cas de temporal.

D’altra banda, el proper mes de juliol l’Àrea Metropolitana de Barcelona portarà a terme el tancament amb pal i corda d’aquesta nova zona dunar per garantir la seva protecció.Així mateix, a la tardor és previst realitzar la plantació de les espècies dunars.

Aquesta infraestructura tova se sumarà al conjunt de mesures que ha de preveure el plad’estabilització que està elaborant l’Àrea Metropolitana de Barcelona en col·laboració amb altres administracions (ajuntaments, Generalitat, Govern espanyol) amb l’objectiu d’implementar mecanismes que permetin l’estabilització de les platges metropolitanes davant les amenaces actuals.

Com a pas previ, es van dur a terme uns estudis que han permès aprofundir en el coneixement de la dinàmica del litoral per trobar solucions futures per frenar la regressió de les platges metropolitanes, entre elles les de Gavà. Es va estudiar la part submergida, a través de batimetries, i també de la part emergida, a través dels registres mensuals del’amplada de les platges i de vols LIDAR, que permeten conèixer l’evolució del volumde sorra.

Nova aportació de sorra a la platja de Gavà

L’aportació de sorra és una de les accions que es porten a terme per minimitzar la regressió de les platges. A Gavà aquesta acció s’ha realitzat a principis d’aquest mes dejuny per part de la Demarcació de Costes a Catalunya i el Port de Barcelona. En concret,s’han abocat un total de 40.000 metres cúbics de sorra al tram situat davant del carrer de Blanes.

Del total de sorra que s’ha restituït, 20.000 metres cúbics corresponen a les obres d’emergència impulsades pel Ministeri de Transició Ecològica per pal·liar els efectes deltemporal Glòria del passat mes de gener. Es respon així a les demandes que l’Ajuntament va traslladar a l’organisme estatal a través de la Demarcació de Costes a Catalunya i quevan en línia amb les reclamacions que el govern municipal ha vingut fent a les administracions competents sobre la problemàtica de regressió de la platja.

Una segona aportació, de 20.000 metres cúbics més, ha correspost a la reposició anual desorra a càrrec de l’Autoritat Portuària de Barcelona, en aplicació de la Declaraciód’Impacte Ambiental de les obres d’ampliació del Port. Unes intervencions que es realitzen des de l’any 2015 coincidint amb l’inici de la temporada de platges, amb un parèntesi a l’estiu de 2016.

D’altra banda, una estructura fonamental per minimitzat els efectes dels temporals de mar són les dunes que poden ajudar a evitar les conseqüències derivades de la pujada del nivell del mar deguda al canvi climàtic. A més, contribueixen a la preservació del litoral, de la seva biodiversitat i protegeixen la continuïtat de les platges. És en aquest sentit que les dunes són espais que cal protegir i promoure pels seus valors ambientals, educatius i paisatgístics.

Font: Aj.Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here