Aquest dilluns ha tingut lloc a Martorell l’acte solemne de col·locació de la primera pedra del nou barri de La Sínia. Aquest moment marca l’inici de les obres de construcció d’un nou eixample residencial de 1.100 habitatges, un gran parc central, equipaments públics i zones de vianants i de lleure i de comerç. L’alcalde de la localitat baixllobregatina, Xavier Fonollosa, ha destacat que neix un barri “de qualitat” i amb habitatge “assequible, per a que els joves no hagin de marxar del seu poble”

L’acte s’ha celebrat a la cantonada dels carrers de Francesc Riera i Prat de la Riba i l’ha presidit l’alcalde, acompanyat del regidor de Planificació Urbanística, Medi Ambient i Habitatge de l’Ajuntament de Martorell, Albert Fernández; el representant de la junta de compensació Tomás Gasset; l’arquitecte i director facultatiu del projecte Oriol Ademà i la secretària de l’Associació de Veïns de Torrent de Llops, Marisol Solís.

Per Fonollosa, “Martorell demanava un altre tipus d’habitatge i més qualitat en els seus barris”. Ha dit que La Sínia generarà “un gran espai públic que no tenim a Martorell i que ha de ser el nexe de tots els barris”, i que respon a la demanda “d’habitatge assequible, de protecció oficial, per a que cap noi o noia hagi de marxar de Martorell perquè no es pugui permetre viure al seu poble”.

Per la seva banda, Tomás Gasset, representant de la junta de compensació, ha valorat que el projecte inclou “un parc central que no només serà el referent del barri, sinó de tot Martorell, que ha obert les portes a molts promotors que hi treballen i en el que l’Ajuntament ha marcat un elevat nivell d’exigència” a l’hora d’aconseguir un barri de qualitat.

Oriol Ademà, arquitecte i director facultatiu del projecte, ha posat en valor que el projecte crearà “tres illes d’edificacions que estaran semiobertes a l’extrem est, comunicant amb un gran espai públic o parc central que no serà només del barri, sinó de tot Martorell”.

Després dels parlaments, Fonollosa i Gasset han signat l’acta de col·locació de la primera pedra del barri. En aquesta primera pedra -una urna de plàstic transparent- s’hi han introduït elements simbòlics com ara la premsa del dia, un plànol i monedes. El personal dels serveis municipals l’ha introduït, a través d’una politja, dins d’un forat i els assistents l’han emplenat tot fent palades de sorra.

Un nou barri amb 1.100 habitatges i un gran parc central

La Sínia és un projecte constructiu d’eixample residencial en una franja rectangular de terrenys delimitada pels barris del Camí Fondo, Torrent de Llops i Can Cases i la via d’enllaç de l’AP-7. Preveu la construcció de 1.100 habitatges, un parc central, un eix comercial, una zona d’oficines i serveis, una àrea per a vianants amb jocs infantils i una altra d’equipaments públics. Per tot plegat, Fonollosa considera que “probablement aquest nou barri mourà una mica la centralitat de Martorell gràcies al gran parc central i a la creació d’una gran via i eix comercial”.

Pel que fa als habitatges, s’ha projectat la construcció de 3 torres de 12 plantes i 9 blocs -de 4 o 6 plantes d’alçada-. 770 seran de renda lliure i 330 de protecció oficial, promoguts per l’Ajuntament de Martorell, i amb unes dimensions d’entre 70 i 90 m2, plaça d’aparcament i traster.

En paral·lel als edificis, es crearà un gran parc central de 20.000 metres quadrats, 6.000 dels quals els constituiran en 3 places amb zones de jocs infantils. També hi haurà un eix comercial de mig quilòmetre de longitud i un quilòmetre de zones per a vianants. A més, es destinaran 21.000 metres quadrats a equipaments públics. Quant a mobilitat, La Sínia es connectarà amb la resta de Martorell amb 2 parades de bus urbà, i disposarà d’un quilòmetre de carril bici, 450 places d’aparcaments i tres punts de recàrrega de vehicle elèctric. S’establiran 300 punts de llum LED i s’hi plantaran 500 arbres.

El passat 1 de febrer de 2019, l’Ajuntament de Martorell va obrir l’oficina d’atenció Espai La Sínia per atendre les sol·licituds d’habitatge de protecció oficial per part dels ciutadans. Les bases per participar en el sorteig de l’adjudicació de pisos es farà pública aquesta propera tardor.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here