El cribratge massiu de covid-19 al barri de Sant Ildefons de Cornellà de Llobregat va arrencar aquest dilluns al matí amb una tímida resposta dels veïns cridats a fer-se el PCR

El cribratge s’adreça especialment a persones veïnes de la zona d’entre 18 i 40 anys que no tinguin símptomes de la covid-19 ja que la intenció és, precisament, fer aflorar els casos asimptomàtics per poder tallar les cadenes de transmissió. Salut calcula que hi ha prop de 8.000 veïns i veïnes que compleixen el perfil d’aquest cribratge, i calcula que fins divendres es realitzaran més de 1.500 PCR -més de 300 cada dia-. Tot i acotar l’edat, nombres persones majors de 40 anys han acudit al centre cívic del barri per fer-se la prova i comprovar si són portadors del coronavirus.

Diverses carpes per protegir del sol i un ampli circuit amb cintes marcaven aquest dilluns la cua d’espera davant del centre Cívic de Sant Ildefons, on va començar el cribratge de covid-19. Tot i l’ampli dispositiu, a primera hora la resposta de la ciutadania havia estat minsa. El gruix de la cua quedava lluny del volum de gent que les últimes setmanes ha acudit a la majoria de cribratges similars fets a ciutats com Sabadell, Terrassa i l’Hospitalet de Llobregat.

La coordinadora d’Atenció Ciutadana del Servei d’Atenció Primària (SAP) Baix Llobregat Centre, Marta Cañete, va detallar a l’ACN que la previsió del Departament de Salut és fer més de 300 proves cada dia, en un dispositiu que estarà obert fins divendres des de les 9 h i fins les 19 h. Al llarg de la primera hora d’aquest dilluns s’havien practicat prop de 60 tests.

Cañete va explicar que el cribratge està pensat principalment per al veïnat de Sant Ildefons d’entre 18 i 40 anys, “perquè és un perfil de població que està molt concentrada en aquest barri i es vol trobar casos positius asimptomàtics”. “El problema és que si la persona no té símptomes i és positiva, està contagiant família i entorn”, va remarcar. El Departament de Salut calcula que hi ha uns 8.000 veïns i veïnes del barri que encaixen la població diana.

Tot i acotar la franja d’edat, però, durant les primeres hores d’aquest dilluns havien estat moltes persones majors de 40 anys qui s’havia acostat al centre cívic per fer-se el test. Malgrat no complir el perfil assenyalat, Cañete va garantir que s’estava fent la prova a tothom.

Està previst que els veïns i veïnes que estan sotmetent-se al test PCR tinguin el resultat al cap de poc més de 24 hores. La coordinadora d’Atenció Primària del SAP ha puntualitzat que aquelles persones que donin positiu rebran una trucada on se’ls detallarà el procediment que hauran de seguir. Principalment, se les instarà a complir un aïllament de catorze dies. Un requisit que sembla que accepten els veïns i veïnes consultats per l’ACN que feien cua per sotmetre’s al test.

“Vinc voluntàriament i ja sé que m’hauré de quedar a casa tancada si dono positiu, si no, no vindria a fer cua per saber si tinc la covid”, ha apuntat la Mireia, que ha assegurat que la situació de la pandèmia “l’inquieta”, especialment de cara a la tornada a l’escola dels seus fills petits. També ha admès “preocupació” en José Luis, que ha destacat que té una neta de 4 anys i tem ser ell qui estigui contribuït inconscientment a la transmissió de la covid-19. “Com més persones ens fem la prova, millor”, ha afegit la Joana, una jove que seguia en José Luis a la cua. Aquesta mateixa veïns de Sant Ildefons ha lamentat que “no sempre la gent de l’entorn té precaució a l’hora de protegir els demés” mentre ha criticat que s’assenyali al jovent com a un dels col·lectius que més transmeten la covid: “No tota la joventut fa ‘botellón’. Jo porto sense anar a una discoteca des d’abans de la pandèmia i més igual, perquè primer és la salut”.

Informació útil

El punt de recollida de mostres està ubicat al Centre Cívic Sant Ildefons (carrer de la Gerdera s/n, Cornellà de Llobregat).

Aquest punt romandrà obert fins divendres 28 d’agost, cada dia de 9.00 a 19.00 hores.

En aquesta instal.lació, es recolliran mostres per fer una PCR a aquells veïns i veïnes que hi acudeixin voluntàriament, i que:

– siguin residents al barri

– tinguin entre 18 i 40 anys d’edat

– siguin asimptomàtics

– no s’hagin fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here