Acabades les obres dels parcs del passeig Maragall i del Parc del Mil.lenni

Els parcs infantils de Gavà es reobren avui desprès de prop de dos mesos tancats. Així s’ha acordat a la reunió del comitè d’emergències COVID-19 de l’Ajuntament, presidit per l’alcaldessa, Raquel Sánchez. També es tornen a obrir els parcs del passeig Maragall i del Parc del Mil.lenni que van ser tancats abans de l’estat d’alarma amb motiu de les obres de millora que s’han executat.

La represa de l’activitat passades les vacances d’estiu, la proximitat de l’inici del curs el proper 14 de setembre, i els resultats de diferents estudis que demostren que els nens no són vectors significatius de transmissió, són factors que han portat a prendre aquesta decisió.

Les zones de joc es van precintar el passat 17 de juliol com a mesura de prevenció i protecció de la població davant el coronavirus. Aquesta decisió es va produir arran de l’increment de casos registrats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, atenent a les decisions preses per la Generalitat i tenint en compte que es tracta de zones susceptibles de concentrar grups de persones en situació de proximitat.

La reobertura el passat 4 de setembre dels parcs infantils s’ha fet amb total seguretat d’higiene. Els espais han estat desinfectats prèviament i els treballs de neteja i desinfecció es realitzaran diàriament.

L’Ajuntament vol remarcar que per tal que els nens i nenes tinguin una tornada segura, és responsabilitat de tots extremar les precaucions i seguir les indicacions per prevenir els contagis. En aquest sentit, cal evitar la concentració de grups de més 10 persones. I recordar que és obligatori l’ús de la mascareta, el rentat de mans amb freqüència, i mantenir la distància de seguretat.

Millores en els parcs del passeig Maragall i del Mil.lenni

Les obres al Parc del Passeig Maragall i del Parc del Mil.lenni van finalitzar fa unes setmanes. Els treballs han consistit en millorar, adaptar i renovar dos espais emblemàtics de Gavà i amb un ús molt intensiu.

Els treballs realitzats han permès fer d’aquests parcs unes zones mol més modernes, inclusives, integrades amb l’entorn i sempre sota uns criteris de respecte al medi ambient i la sostenibilitat. Així mateix, s’ha aconseguit un increment de la zona arbrada que genera més espais d’ombres. Un fet que permet complir amb una de les demandes que els veïns i veïnes havien fet arribar.

Els treballs d’adequació del Parc del passeig Maragall s’han centrat en dividir l’espai per trams. A la zona central s’ha creat una nova àrea de jocs infantils i s’ha millorat l’accessibilitat. Així mateix, s’ha modificat la fesomia d’aquest espai amb una proposta més paisatgística amb l’entorn actual del passeig i amb capacitat per integrar l’activitat lúdica dels jocs infantils. En aquest sentit, s’han col.locat parterres vegetals de geometries corbes i dunes de cautxú de diferents alçades. Un paisatge dunar que ha tingut com a objectiu proporcionar un final més expressiu i un espai més integrador amb l’activitat que acull.

Així, la zona de jocs del parc està definida per una sèrie d’elements que tenen el seu element protagonista en un gran anell central. Aquest indret és una gran peça metàl·lica de 10 metres de diàmetre i una alçada de 2,75 metres envoltada per un paisatge dunar format per tres dunes de cautxú amb escocells i una duna vegetal. També hi ha un gran banc de formigó. Aquest anell esdevé el centre de l’àrea infantil i una icona visual per al final del passeig.

Un altre tram del parc on s’ha actuat ha estat la vorera del carrer Montflorit que ha estat arranjada millorant així la urbanitat i l’accessibilitat en general. En aquest sentit, s’ha ampliat la vorera, cosa que ha comportat la modificació del mur de contenció existent i la retirada dels dos pollancres i la tipuana que hi havien.

D’altra banda, l’ampliació d’aquesta vorera i les millores en la seva accessibilitat han permès crear dos nous mecanismes d’accés pel passeig. En concret, una petita rampa d’entrada per l’extrem nord i una escala de 6 graons per l’extrem sud. Amb aquesta nova connectivitat que trenca amb la forma en cul de sac que el passeig tenia i es millora la seva connexió general.

Pel que fa a l’arbrat del parc del Passeig Maragall s’han vist afectats tres exemplars, dos dels quals estaven malalts. Gràcies a aquesta actuació s’han plantat un total de vuit arbres, de manera que s’ha incrementat la massa arbòria del parc.

Pel que fa a l’actuació al Parc del Mil.lenni, els treballs han comportat la creació d’una àmplia i més diversa zona lúdica i s’ha potenciat l’activitat en aquest espai, que esdevé un punt de connexió urbana. En aquest sentit, la intervenció ha permès la plena integració de la nova zona de jocs en l’entorn del Parc.

En aquest espai s’ha renovat i s’ha incrementat la zona lúdica mitjançant la creació de plataformes circulars que uneixen els diferents àmbits i amplien l’espai de joc. Al mateix temps, s’ha dotat la zona de nous jocs més inclusius i interactius. La nova forma circular i en pendent permet agrupar i controlar les activitats infantils generant major convivència i oferint més seguretat.

El límit de les àrees circulars s’ha plantejat de forma fraccionada amb parts delimitades per bancs i altres en forma de talús. Uns talussos que permeten unificar les superfícies i crear continuïtat, generant un recorregut en pendent que facilita una relació més fàcil entre les plataformes. Al mateix temps, ha donat la possibilitat d’instal·lar grans elements i recorreguts de peces d’activitats i de joc. Així, trobem un recorregut d’aventura més actiu per a nens i nenes més grans.

Els treballs de millora a l’àrea infantil del Parc del Mil·lenni ha afectat dos arbres. Un s’ha mantingut en el seu emplaçament actual adequant-lo a la topografia del talús i, el segon exemplar s’ha restituït al mateix emplaçament però ajustant-lo a una cota inferior. La resta d’arbres existents, que donen ombra a la zona de jocs, s’han mantingut i s’han integrat dins els àmbits.

Els dos projectes de millora s’han realitzat amb l’objectiu potenciar indrets de la ciutat com a grans àrees de joc. En aquest sentit, tant el Parc del Mil·lenni com el Parc del Passeig Maragall esdevenen espais referents del municipi. En tots dos emplaçaments, que tenen capacitat per a 80 infants cadascun de 2 a 12 anys, s’han instal.lat jocs inclusius per atendre a nens i nens amb necessitats diverses. Les actuacions han comptat amb un pressupost global de 411.093,56 €.

Font: Aj. Gavà

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here