L’Escorxador va ser l’espai en el qual es van reunir alcaldes/esses i regidors/es dels municipis que conformen el Parc Rural del Montserrat. L’assemblea va servir per explicar les actuacions que s’han desenvolupat aquest 2020

L’alcalde Miquel Riera, i el regidor de Cultura i Patrimoni, Xavier Rota, han estat els encarregats de representar a l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat a la primera assemblea ordinària de l’Associació del Parc Rural del Montserrat que s’ha celebrat aquest dimarts, 15 de setembre, al municipi, concretament a l’Escorxador. A la trobada hi van assistir alcaldes i alcaldesses així com regidors i regidores dels municipis que conformen l’associació i també el diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona, Josep Tarin; el Cap de l’Oficina Tècnica de Prevenció d’Incendis de la Diputació, Jaume Minguell; Sònia Callau, cap de la Unitat de suport als Espais Agraris; i la tècnica del Parc Rural del Montserrat a la Diputació, Marta Martínez.

L’assemblea va començar a les 17.00h amb l’objectiu de presentar les actuacions que s’han desenvolupat durant aquest 2020 en le marc del conveni de col·laboració entre la Diputació de Barcelona i els municipis impulsors del Parc Rural del Montserrat i donar compte de les subvencions sol·licitades a la Diputació per l’arranjament de camins d’ús agrari i la senyalització de punts d’interès agrari. A més a més, durant la primera assemblea ordinària es va fer l’aprovació de la llista actualitzada dels representants dels Ajuntaments a l’entitat així com la junta directiva i la quota ordinària de l’associació.

L’alcalde d’Olesa, Miquel Riera, ha fet una valoració positiva d’aquesta primera assemblea ordinària que ha coincidit amb l’inici del curs polític i que no s’ha pogut celebrar abans “per la crisi sanitària i el confinament”. La trobada ha servit, segons Riera, “per donar comptes d’accions que s’han fet aquest any, definir plans de futur i per constatar que malgrat la situació sanitària, el Parc Rural ha continuat avançant”, fet que ha considerat “molt bona notícia” ja que a Olesa el Parc Rural del Montserrat “ha estat un projecte molt anhelat i necessari per aglutinar el territori i posar en valor el món rural, la pagesia, els productors locals i tota la nostra història”.

El regidor de Cultura i Patrimoni d’Olesa, Xavier Rota, representant del municipi a l’Associació del Parc Rural, també s’ha mostrat “molt satisfet per la feina que el Parc Rural ha desenvolupat durant aquest 2020 i que ha consistit en posar les bases de múltiples projectes que d’aquí a uns mesos començaran a ser visibles entre la ciutadania, com per exemple el Banc de terres, la senyalització del Parc Rural o la posada en marxa d’una web pròpia o l’estudi d’una marca pròpia del Parc Rural del Montserrat”.

En aquest sentit, Riera ha dit que durant el primer any de funcionament del Parc Rural del Montserrat, el més important és que s’ha establert la base política per treballar de forma conjunta i en una mateixa direcció i que això ja s’està traduïnt en múltiples peticions d’altres consistoris que demanen prendre’n part de l’associació. A més, també ja s’ha començat la feina, gràcies a la part tècnica, de contactar amb productors, propietaris forestals, emprenedors turístics, etc. amb l’objectiu que l’entitat esdevingui útil en la finalitat de protegir, dignificar i recuperar l’activitat agrícola.

El Parc Rural del Montserrat és un projecte destinat a la protecció i recuperació de sòl agrícola, la dignificació de l’ofici de pagès, la promoció del productes de la terra amb la marca “Montserrat”, la difusió del patrimoni natural i la protecció del territori en front activitats especulatives i la pressió urbanitzadora. En definitiva, l’objectiu és esdevenir una eina per posar en valor tot el sòl rústic des d’un punt de vista ambiental, paisatgístic i turístic a més dels propis valors culturals i productius, amb l’agricultura de secà, l’olivera i la vinya com a elements centrals. Actualment, els municipis que conformen l’Associació del Parc Rural del Montserrat són Abrera, Castellolí, Collbató, El Bruc, Margarell, Piera, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Vicenç de Castellet,Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.

Font: Ajuntament d’Olesa de Montserrat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here