El dimecres d’aquesta setmana, l’edifici antic de la Universitat de Barcelona, acollirà un homenatge a Josep Benet, que serà retransmès en streaming a partir de les 19 hores.

Catalunya en Comú s’ha volgut sumar als actes de commemoració del naixement de Josep Benet ( Cervera, 1920/ Barcelona,2008) i ha organitzat aquest debat en el que intervindran l’escriptor Jordi Amat, autor de la biografia de Josep Benet “Com una pàtria” ( Edicions 62, 2017), la historiadora de Sant Joan Despí, Mercè Renom, que fou estreta col·laboradora de Benet al Centre d’Història Contemporània, el periodista i historiador Marc Andreu i la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem al Parlament de Catalunya, Jèssica Albiach. L’acte serà presentat per l’exdiputat santfeliuenc Jaume Bosch.

Josep Benet fou un activista en favor de les llibertats nacionals de Calalunya durant el franquisme, advocat i historiador, va ser membre destacat de l’Assemblea de Catalunya, senador l’any 1977 per l’Entesa dels Catalans i cap de llista del PSUC a les eleccions del Parlament de Catalunya de l’any 1980. Posteriorment va ser director del Centre d’Història Contemporània. És autor de nombroses obres.

Precisament Catalunya en Comú ha volgut celebrar l’homenatge el dia 30 de setembre perquè els dies 29 i 30 de setembre de l’any 1982 el Parlament va discutir una moció de censura presentada pel PSUC contra el govern de Jordi Pujol. El candidat que la moció proposava com a alternativa a la presidència de la Generalitat era Josep Benet. Benet, que havia tingut una intensa relació amb Pujol durant la dictadura, havia declarat: “La proposta del senyor Pujol és  fer un govern escorat cap a la dreta  mentre el país va votar les esquerres”. A les eleccions de l’any 1980 la suma de PSC, PSUC i ERC era clarament majoritària, però ERC va preferir fer president a Jordi Pujol, al costat dels vots de la UCD, el partit d’Adolfo Suárez. Les intervencions d’Antoni Gutierrez Diaz presentant la moció i de Josep Benet defensant el seu programa de govern es poden trobar a la publicació “Josep Benet: la moció  de censura a Jordi Pujol (1982), número 31 de la col·lecció “El pensament i l’acció” ( Nous Horitzons, 2008).

Des de sectors psuqueros, avui a l’òrbita dels Comuns, s’ha considerat que les celebracions oficials de la Generalitat sobre el centenari de Benet han volgut passar de puntetes sobre aquest episodi significatiu de la vida de Josep Benet, i per aquest motiu, sense negar que Benet és patrimoni de tota la ciutadania de Catalunya, s’ha volgut posar èmfasi en la seva activitat política, en bona part centrada en redreçar Catalunya des de l’esquerra i fer-ne un sol poble. L’acte permetrà també realitzar una mirada àmplia sobre la seva biografia i la seva activitat com a historiador.

En streaming a: catalunyaencomu.cat/directe

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here