Les manifestants volen per protegir el “connector biològic” entre el parc natural del Garraf i el delta del Llobregat. En la primera concentració, convocada dissabte, es va tallar la C-245. Tot seguit, els manifestants es van trobar a la plaça Balmes de Gavà

Unes 700 persones, segons l’organització, es van manifestar aquest dissabte a Gavà en contra del Pla de Ponent que preveu construir uns 5.000 habitatges entre el parc natural del Garraf i el parc agrari del Llobregat.

Segons les entitats convocants –Ecologistes en Acció i la plataforma veïnal Aturem el Pla de Ponent-Salvem el Calamot i la Riera dels Canyars-, es tracta de la “major promoció en habitatge de Catalunya” i malmetrà el “connector biològic” que hi ha entre Gavà i Castelldefels.

La concentració va tenir dos escenaris: la carretera comarcal C-245 a l’altura de la Rambla i la plaça de l’ajuntament. Veïnat i entitats ecologistes sostenen que el pla malmet la zona de gran valor ambiental i que el creixement previst és desmesurat.

Jaume Grau, portaveu de la plataforma Aturem el Pla de Ponent, va explicar en declaracions a l’ACN que s’han manifestat per “fer palesa la oposició al projecte urbanístic que pretén construir prop de 5.000 habitatges en un sector de gran valor agrícola i natural de pràcticament 200 hectàrees i que significaria l’arribada de 12.000 habitants nous a Gavà en els pròxims anys”.

Grau va dir que “aquest projecte és una aberració, un projecte especulatiu que respon més a l’interès econòmic de determinats inversors internacionals que no pas a les necessitats socials”. A més, va criticar que “ignora completament la situació d’emergència climàtica i ecològica en què ens trobem”. “Les administracions i l’Ajuntament de Gavà haurien de prioritzar les millores dels sectors urbans i no pas la seva expansió”, va reflexionar en veu alta.

Les manifestants també van concentrar-se davant de l’Ajuntament de Gavà on van escenificar, amb figures de cartró, la construcció dels pisos als quals s’oposen i, tot seguit, els van trepitjar per col·locar-hi a sobre branques d’arbres com a mostra de la seva defensa de la muntanya.

Consulta ciutadana

La Plataforma aturem el Pla de Ponent també ha criticat amb fermesa que l’Ajuntament hagi denegat la sol·licitud presentada fa uns mesos per poder organitzar una consulta popular a la ciutat sobre aquest pla perquè entén que “els raonaments que donen són ridículs”.

“Ells no estan d’acord que la pregunta s’adreci al col·lectiu a partir dels 16 anys, però nosaltres pensem que es tracta d’una problema prou greu perquè voti tothom”, explique des de la Plataforma.

Per la seva banda, l’Ajuntament baixllobregatí considera que “la pregunta no és prou clara i que com és quelcom ja aprovat no es pot aturar”, la qual cosa, segons la Plataforma “no s’aguanta, perquè tot es pot canviar si hi ha voluntat”, per aquesta raó diuen que ho han portat “al dictamen de la secretaria municipal i a la comissió de control de la Generalitat”.

La Plataforma ja ha anunciat que continuarà lluitant per impulsar “una consulta ciutadana d’acord amb la llei de consultes per tal que sigui la ciutadania la que es pugui pronunciar sobre si vol o no vol que es dugui a terme aquest pla urbanístic”.

Font: ACN i Ajuntament de Gavà (elBruguers)

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here