El periodista de Cornellà, Jordi Évole, acaba d’estrenar als cinemes la pel·lícula Eso que tú me das, un documental que recull la seva darrera trobada amb el cantant Pau Donés, pocs dies abans de la seva mort el juny d’aquest 2020 a causa del càncer. Évole va decidir visitar dissabte “per sorpresa” la projecció que se’n va fer al Cinebaix, un cinema públic i associatiu ubicat a Sant Feliu de Llobregat

El 2015, el cantant de Jarabe de Palo, Pau Donés, va ser diagnosticat de càncer. Durant cinc anys, l’artista va conviure amb aquesta terrible malaltia i, vint dies abans de morir, va decidir trucar a Jordi Évole des de l’hospital per oferir-li de gravar una darrera entrevista-documental. D’aquesta manera, el resultat d’aquesta xerrada entre dos amics va ser l’última entrevista del cantant, que no va voler anar-se’n sense deixar el seu testimoni i agraïment per tot el que havia rebut.

Un al·legat a la vida i a l’alegria

“Em queda molt poc de vida i vull que gravem una xerrada”. Aquestes van ser les paraules que Pau Donés va dir al seu amic personal i reconegut periodista, el cornellanenc Jordi Évole. Així va néixer Eso que tú me das, un documental que recull l’última entrevista del cantant. Tot just cinc dies després de la trucada, l’equip d’Évole n’iniciava el rodatge a la Vall d’Aran, on el cantant va decidir passar els últims dies acompanyat de les seves persones estimades, i on es va gravar la xerrada. Dues setmanes després malauradamemt, Donés va morir.

“Volia parlar amb algú, donar la imatge de les persones corrents. Necessitava explicar les meves coses sense entrar en la frivolitat artística. Vull que quedi un testimoni real del que sóc”, diu el músic en els primers minuts de metratge.

El documental es titula com la seva última cançó Eso que tú me das, un concepte ple d’optimisme. Tot i que el séu diagnòstic era el pitjor dels possibles, Donés va trobar la manera d’agrair tot allò que va rebre en vida. I això és el que el cantant de Jarabe de Palo es dedica a fer en aquesta última conversa: donar les gràcies. Una mica com aquell “gracias a la vida que me ha dado tanto” de l’enyorada Mercedes Sosa.

Eso que tú me das ha aterrat en més de 240 cinemes de tot el país i, tot i que el sector cultural es troba en un context de dificultat, el documental s’ha convertit en un èxit d’audiència. Ha estat durant diverses jornades la segona pel.lícula més vista de l’estat espanyol i ha allargat així la seva vida a les sales de cinema.

Évole visita Cinebaix

L’any 2005 l’adquisició del Cinema Guinart per part de l’Ajuntament de Sant Feliu, per a ús cultural i públic, va obrir la possibilitat que el cinema tornés a Sant Feliu de Llobregat. Un projecte de gestió exhibidora, directament elaborat per la ciutadania, va possibilitar la transformació de la Plataforma Pro Cinema en l’Associació CineBaix, una entitat sense ànim de lucre nascuda per tal de gestionar l’exhibició cinematogràfica del recuperat Cinema Guinart.

Cinebaix va posar en cartellera la setmana passada Eso que tú me das i dissabte dia 3 d’octubre el cinema santfeliuenc va vibrar quan el mateix Évole va entrar a la sala per visualitzar la pel.lícula, i fins i tot oferir una petita xerrada a les afortunades persones que hi eren presents.

Posteriorment, Cinebaix li va agraïr el gest amb un tuit:

Font imatge titular: @CineBaix 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here