La vampira del Raval va néixer a Sant Feliu de Llobregat 

Enriqueta Martí va ser acusada de l’assassinat de nens a Barcelona durant la primera dècada del segle XX

La pel·lícula “La vampira de Barcelona” dirigida per Lluís Danés, i coproduïda per TV3, va guanyar aquest diumenge el Premi del Públic a la 53 edició del Festival Internacional de Cinema de Sitges.

El film explica la història d’Enriqueta Martí i Ripoll, una dona acusada de l’assassinat de nens a la Barcelona de la primera dècada del segle XX. Enriqueta Martí, coneguda com “la vampira del Raval”, havia nascut, segons el Padró municipal de Sant Feliu de Llobregat  el 2 de febrer de 1871 a la capital del Baix Llobregat, filla de Pau Martí i Pons i d’Eulàlia Ripoll i Pahissa. De jove es va traslladar a Barcelona on va exercir la prostitució i va actuar com a remeiera i on va morir el 12 de maig de 1913. Investigacions posteriors han mantingut la tesi de que era una persona amb trastorns mentals, de la que es va demostrar el segrest d’una nena, però dubten de la resta de crims que se li han atribuït i de que fos una assassina en sèrie.

L’escriptor Jordi Corominas  afirma en el seu llibre “Barcelona 1912” ( publicat el 2004): “Enriqueta no era una assassina sinó més aviat paradigma d’una Barcelona pobra i desesperada que era la que no acostumava a sortir als mitjans”. I afegeix: “Molts dels que van tornar a explicar el cas es van limitar a llegir les ressenyes d’aquests primers dies però van deixar d’investigar els últims rastres del relat”. Corominas apunta que la descripció d’Enriqueta Martí com a assassina en sèrie formaria part d’una llegenda negra destinada a amagar casos d’escàndols sexuals a menors realitzats per les classes altes de la societat.

Lluís Danés ha dirigit el seu primer llargmetratge, que interpreta l’actriu Nora Navas. El director, seguint les tesis de Corominas ,ha destacat que Martí “fou un cap de turc per tapar els autèntics monstres”, els sectors poderosos de l’època.  La pel·lícula, que està previst que arribi a les sales de cinema el proper 20 de novembre, vol explicar la vertadera història de “La vampira de Barcelona”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here