En les darreres setmanes s’han detectat tórtores turques mortes en el nostre municipi. Des del Servei de Salut Pública de l’Ajuntament, s’ha anat fent seguiment de la causa de la seva mort amb la Generalitat de Catalunya i el Centre de Recerca en Sanitat Animal (CRESA).

La mort d’aquestes aus ha estat causada per la malaltia Newcastle (una infecció causada per un virus que afecta a les aus). Els risc per a la Salut de les persones en el cas de tenir contacte, és molt lleu. Els símptomes presents en major freqüència en les persones són la infecció ocular. Tot i això, no existeix evidència de contagi entre humans.

Es recomana, però, que davant qualsevol au ferida i/o morta, prendre mesures preventives perquè no se sap quina pot ser la causa de la seva mort. Això suposa no tocar-les ni agafar-les si no es estrictament necessari, i en el cas d’haver de fer-ho, utilitzar sempre guants  per protegint-se les mans, així com no tocar-se els ulls mentre es manipulen. També cal fer un bon rentat de mans amb aigua i sabó un cop es finalitzi. Si es troba en una propietat privada (pati, jardí, etc..) s’ha de procedir a desinfectar la zona.

Cal avisar a l’Ajuntament (Salut Pública) si es descobreix el cos d’alguna tórtora turca a la via pública, perquè procedeixi a fer la seva retirada.

La malaltia de Newcastle

La malaltia de Newcastle és una infecció vírica contagiosa de les aus. S’ha descrit en 236 espècies d’aus, però coloms i psitàcids són especialment susceptibles. Normalment, es produeixen símptomes nerviosos (sobretot en coloms) però també pot aparèixer depressió, diarrea, plomes eriçades, secreció nasal i ocular, conjuntivitis, di cultat respiratòria, alteracions motores i mort sobtada.

En l’home és un procés poc freqüent que provoca conjuntivitis, malestar general, sinusitis, febre, mal de cap i faringitis. La recuperació és normalment espontània i triga entre 3 dies i 3 setmanes. No s’ha demostrat la transmissió a partir d’aus urbanes, encara que el seu diagnòstic pot passar desapercebut degut a la seva semblança amb un refredat.

Font: Aj. Sant Just

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here