L’exconseller de la Generalitat i exdiputat al Parlament de Catalunya, Xavier Vendrell, ha passat la nit a la caserna de la Guàrdia Civil, de la Travessera de Gràcia, a Barcelona. Vendrell, que va ser detingut ahir pel matí al seu domicili de Sant Joan Despí, espera ser traslladat a la Ciutat de la Justicia on el jutge li ha de prendre declaració. Ahir ja van sortir en llibertat amb càrrecs bona part de les persones detingudes durant el matí.

El jutge instructor Javier Aguirre ha confeccionat una instrucció que incorpora possibles connexions d’alguns membres de la cúpula del procés independentista, com Victor Terradellas,  amb persones de nacionalitat  russa; la hipòtesi, que moltes fonts consideren inversemblant i ridícula, implicaria la disponibilitat de Putin d’enviar 10.000 soldats a Catalunya, una possibilitat que ha provocat la befa de l’ambaixada russa a Espanya. També ha originat molts cometaris irònics el fet que l’operació policial, dirigida pel polèmic tinent coronel Baena, porti la denominació de “Volhov”, nom d’un riu de la regió de Leningrad ( Sant Petersburg) on la División  Azul franquista va combatre ajudant a les tropes de Hitler durant la segona guerra mundial.

Però la instrucció incorpora també presumptes delictes de malversació, prevaricació i blanqueig de capital pels que estaria investigat Xavier Vendrell, en especial pel que fa a una presumpta operació urbanística irregular al municipi de Cabrera de Mar. L’alcalde de la localitat, Jordi Mir, del PDECat, el regidor d’urbanisme, Enric Mir, d’ERC, i l’arquitecte municipal, Ramón Vila, han quedat en llibertat amb càrrecs. També s’investiguen presumptes participacions en negocis vinculats a la lluita contra la COVID-19 que hauria organitzat l’empresari convergent David Madí i en les que Vendrell també apareix com involucrat.

També ha quedat en llibertat amb càrrecs, Marta Molina, professora d’institut al Baix Llobregat i exregidora d’ERC a Sant Joan Despí. La investigació incorpora diverses converses telefòniques gravades per la Guàrdia Civil, que inclouen abundants afirmacions polèmiques. Les  actuacions tenen el seu origen en la investigació de presumptes irregularitats en subvencions concedides per la Diputació de Barcelona que haurien servit per finançar l’entorn de Convergència.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here