L’Ajuntament engega una campanya per fer arribar missatges contra els comportaments violents contra les dones en tots els àmbits

Fem front comú a la violència masclista. És el nom de la campanya que l’Ajuntament d’Esplugues estrenarà enguany amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista (25 de novembre), però que vol anar més enllà en la lluita contra aquesta xacra social, que només a Esplugues s’ha cobrat enguany la vida de tres persones (una dona de 28 anys i la seva filla de 3, al gener, i una dona de 51 anys, al maig).

La nova campanya no pretén centrar-se només en el rebuig durant uns dies de la violència envers les dones i dels comportaments masclistes. L’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, destaca que “més enllà dels gestos simbòlics, ens conjurem com a ciutat els 365 dies de l’any per reconèixer el masclisme, per fer pinya contra les situacions abusives quan les tinguem al davant i per donar escalf a les víctimes perquè deixin de ser-ho”. Es tracta d’aplicar mesures continuades en el temps i que volen implicar tota la ciutadania, des de les entitats culturals i esportives fins al teixit comercial i els centres educatius:

COMERÇ

L’Ajuntament impulsarà l’adhesió dels establiments comercials a la campanya, que inclourà la col·locació d’adhesius a les entrades que indiquin el rebuig a la violència masclista i que l’establiment és un espai segur. També es treballarà perquè bars, cafeteries i restaurants llueixin la imatge i el lema de la campanya en elements d’ús diari com estovalles i posavasos.

EDUCACIÓ

La campanya arribarà als instituts amb continguts adaptats per a l’alumnat jove. Es reforçaran els tallers i les sessions formatives sobre violència masclista, sexisme i relacions afectivosexuals, entre d’altres, i es faran exposicions itinerants als centres de secundària.

ESPORTS

S’adaptarà la campanya en el món de l’esport, que tradicionalment ha patit un menyspreament de la presència de noies i dones. Es faran tallers adreçats a les entitats, es promouran partits i exhibicions contra la violència masclista i es difondran missatges als lavabos dels centres esportius al·lusius a la campanya.

CULTURA

El món de les associacions culturals i tradicionals també disposarà de la seva adaptació de la campanya. Es faran actes de divulgació a través de la cultura, així com tallers adreçats a les entitats.

Enguany, amb motiu de la pandèmia de Covid-19, s’ha habilitat el telèfon 646 863 435, per a les dones d’Esplugues en risc de violència masclista, de dilluns a divendres de 9 a 19 h. Fins a mitjans d’octubre hi ha hagut una vintena de trucades.

També es pot trucar al 900 900 120, telèfon d’atenció les 24 hores de l’Institut Català de les Dones (no deixa rastre a la factura), a la Policia Local d’Esplugues (933 71 66 66) i a Emergències (112).

Un 25-N especial

La pandèmia fa impossible que aquest any es repeteixi la marxa comarcal, que a Esplugues aplega cada any centenars de persones, amb motiu del Dia Internacional contra la Violència Masclista (25N). Però l’Ajuntament no vol que aquesta data, que permet fer visible una realitat crua per a moltes dones, que sovint ho viuen en silenci, passi desapercebuda.

Per això, ha programat diferents accions:

MARXA VIRTUAL: ‘Fem quilòmetres contra la violència masclista’. A través de les xarxes socials municipals es convida la ciutadania a fer quilòmetres contra la violència masclista. S’activarà un comptador, previsiblement a partir de la segona setmana de novembre, es demana a les persones que pengin fotos a les seves xarxes, indicant els quilòmetres realitzats, i etiquetin l’Ajuntament @ajesplugues i posin el hashtag #EspluguesDiuProu. S’anirà actualitzant el marcador amb els quilòmetres aconseguits.

L’Ajuntament obsequiarà les persones participants amb una mascareta especialment dissenyada per a la campanya (fins a exhaurir existències). Serà necessari mostrar la participació amb la imatge de la publicació.

EXPRESSIÓ DE REBUIG ALS BALCONS. Es convida la ciutadania a penjar un mocador lila –que podran anar a recollir de manera gratuïta a la casa consistorial a partir del 2 de novembre-, fins a exhaurir existències– a balcons i finestres el 25 de novembre. I a sortir al balcó a les 19 hores d’aquell dia per fer un minut de silenci.

IL·LUMINACIÓ LILA I PLACA D’HOMENATGE A LES VÍCTIMES. La façana de l’Ajuntament i l’estàtua Alba (a la confluència del carrer Laureà Miró i avinguda Cornellà) s’il·luminaran de lila la nit del dia 25. A més, s’instal·larà una placa de record a les víctimes al costat de l’escultura, que representa una dona i és obra d’Eulàlia Fàbregas.

YOUTUBE DEL CONSELL COMARCAL DEL BAIX LLOBREGAT. El dilluns 30 de novembre, a les 11.30 h, s’emetrà per streaming el monòleg ‘No solo duelen los golpes’, de Pamela Palenciano.

Font: Aj. Esplugues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here