Amb els bars i la cultura tancats i el confinament perimetral de cap de setmana, la muntanya es converteix en el nou punt de trobada.

La massificació dels espais naturals del Baix Llobregat ja és una realitat.

Fa quinze dies i sembla ser que en seran quinze més. Les mesures per a frenar la corba de contagis de la covid-19 estan tenint conseqüències positives, ja que lentament sembla ser que la situació millora, tot i així, no totes ho son.

Les mesures més restrictives: el confinament perimetral

Des dels divendres a les 6 del matí fins els dilluns a la mateixa hora queda prohibit sortir del municipi. Les excepcions son mínimes: Es pot sortir  per anar o tornar de la feina, per emergències sanitàries, per atendre persones vulnerables o per permisos penitenciaris.

Si més no, hi ha una excepció més: es pot sortir del municipi per fer esport de manera individual a l’aire lliure en municipis limítrofs. Aquesta excepció ha estat la més aprofitada per la població del Baix Llobregat convertint els espais naturals de la comarca en el nou lloc de trobada i amb conseqüències negatives per a la preservació de la flora i la fauna d’aquests llocs.

El Baix Llobregat com a espai natural

La comarca del Baix Llobregat té la grandíssima avantatge de ser un  tresor a nivell natural, amb espais com el Delta del Llobregat, Collserola, petites turons i les platges a la costa. Aquest paratge ofereix un munt de possibilitats, que sempre han existit però que mai s’havien explotat tant: Rutes en bicicleta, senderisme, excursions, passejos…

Una de les característiques d’aquests indrets és la confluència en ells de varis municipis de la comarca. Amb les noves mesures en les que la única justificació per sortir del municipi és fer esport de manera individual, els espais es converteixen en un nou punt de trobada per a persones de diferents poblacions, que a més, degut a la gran afluència, acaben produint aglomeracions.

Succeeix per exemple, a diferents espais del riu Llobregat on hi poden accedir persones del Prat, de Viladecans o de Gavà, o també en muntanyes com La Penya del Moro, on s’hi barreja població de Sant Just i Sant Feliu, o Sant Ramón on s’hi accedeix des de Sant Boi, Sant Climent i Viladecans, entre molts altres.

La natura no està acostumada a tanta gent, ni tampoc està preparada. Els residus que s’estan acumulant a la muntanya son molt més elevats des que va acabar el primer confinament i ara tornen a augmentar cada vegada més. El tancament dels bars ha provocat que la natura no sigui únicament un espai on fer-hi esport o passejar, sino també un espai on trobar-se per a fer pic-nics, tot i estar, en molts casos, prohibit.

Les mascaretes, l’esport i l’aire lliure

Queda permès no dur mascareta quan s’està fent esport i se sap que a l’aire lliure la propagació del virus es redueix. Tot i així, la seguretat no és total.

Aquest passat diumenge el camí per a accedir a l’ermita de Sant Ramón no era un espai segur: la distància de seguretat, degut a la gran afluència de gent no podia mantenir-se, ni entre les persones ni amb les bicicletes, tot i així, no tothom duia la mascareta posada ja que, aparentment, s’estava fent esport. A més, un cop a dalt l’ermita, moltes persones estaven realitzant pic-nics.

A Collserola succeeix el mateix des del passat mes de maig convertint-se en una de les zones més massificades. Al Parc Natural no està permesa la circulació de bicicletes de muntanya per corriols ni per camins de menys de tres metres d’amplada i el límit de velocitat és de 20 km/h, normes que no es compleixen degut a la gran afluència de visitants al Parc, especialment la zona del passeig de les Aigües i la zona de la Salut, a Sant Feliu de Llobregat, zones en les que es reuneixen la majoria de les queixes i incidències entre vianants i ciclistes.

Aquest fet no és exclusiu del Baix Llobregat, i des d’alguns sectors, com la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, es demanava la restricció i la regulació de l’accés a la muntanya per evitar-ne la massificació i les actituds incíviques. Una petició que en algunes zones s’ha acabat duent a terme.

Restriccions als Parcs Naturals

El passat 23 d’octubre, amb l’aplicació de les noves mesures, el Procicat va aprovar tancar els aparcaments de cinc Parcs Naturals quan arribessin al 75% d’ocupació per evitar aglomeracions.

Els Parcs Naturals son el Montseny, Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montserrat, la Zona volcànica de la Garrotxa, l’alta Garrotxa i Sadernes i el Paratge Natural de Poblet.

Des del govern van expressar la negativa de tancar els espais naturals però si la voluntat d’extremar-hi les precaucions. Van recalcar que la mascareta era obligatòria, i que menjar i les trobades de més de sis persones estava prohibit. També recomanaven no trobar-se amb ningú de fora de l’àmbit de convivència i recordaven la necessitat d’ampliar la distància de seguretat d’aquelles persones que realitzessin un esport en grup sense mascareta.

Aquestes mesures, en espais naturals de menor dimensió son molt més difícils d’aplicar, tot i així, hauria de ser una responsabilitat cívica mantenir i preservar tots els espais naturals, tan del Baix Llobregat com de Catalunya, i cumplir de manera total les normes de seguretat per a frenar la propagació del virus.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here