100.000€ per a emprenedors culturals transformadors

“Nilak”, d’Oriol Escursell, vol democratitzar l’accés a les arts escèniques contemporànies a escala territorial, posant el focus en les comarques que normalment estan a l’oblit oferint una oferta cultural de màxima qualitat i revertint el trànsit de públic.

El projecte guanyador rebrà en total 60.000 € i la idea, 10.000 €, a més de l’acompanyament de mentors culturals i d’empresaris en actiu. Els finalistes no premiats accediran a un fons de beques de 15.000 €

El Premi Lluís Carulla 2020 ha rebut 340 candidatures, el 70% més que la darrera edició

La cultura és un bé essencial capaç de transformar persones i d’oferir solucions a necessitats socials. Aquesta capacitat de transformació de la societat que té la cultura està sent més evident que mai per l’impacte de la pandèmia en les nostres vides. Sense cultura ens falta l’aire, i el Premi Lluís Carulla contribueix decididament a millorar la societat catalana amb i des de les arts destinant 100.000 € als emprenedors culturals.

El proper 9 de desembre a partir de les 19h a l’espai IDEAL de Barcelona es lliurarà el Premi Lluís Carulla, el guardó biennal impulsat per la Fundació Carulla que aposta fermament per la cultura com a motor transformador de la societat. El guardó neix fa 6 edicions amb l’objectiu d’impulsar i accelerar projectes i idees que ofereixin resposta a les necessitats socials des de la cultura i les arts per tal de millorar la vida de les persones.  El guardó identifica idees i projectes d’emprenedors culturals i els acompanya amb mentors per fer-los créixer i garantir-ne la seva viabilitat.

L’edició d’enguany ha rebut 343 candidatures -207 en la categoria projecte i 136 en la categoria d’idea-, de creadors d’arreu de Catalunya, un 70% més que la darrera edició del 2018. De tots els participants s’han seleccionat 8 finalistes, 5 de la categoria de projectes i 3 d’idees.

Un dels projectes finalistes és “Nilak”, ideat per l’esparreguerí Oriol Escursell. És un projecte social i cultural que vol apropar les arts escèniques contemporànies a aquelles comarques catalanes que no tenen cap teatre. Creant un espai escènic itinerant i utilitzant el caràcter nòmada, volen descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles en epicentre de les arts escèniques.

“Nilak” planteja la creació d’ un espai escènic itinerant, que funcioni com a teatre, per a aquelles comarques catalanes que no tenen cap teatre (1 de cada 4). Un model que permet poder arribar a qualsevol població i construir un teatre amb les condicions tècniques necessàries a través d’una estada de 15 dies en cada població amb espectacles, tallers, exposicions, creacions…

Treball en xarxa

Durant sis mesos, els finalistes han participat en un programa de millora en el qual han participat mentors culturals i organitzacions empresarials per treballar la viabilitat econòmica de les propostes. La xarxa Netmentora ha acompanyat els projectes i la Fundació Autoocupació, les idees. Barcelona Activa és un dels altres aliats del Premi Lluís Carulla.

Finalistes de la categoria Projectes

• Showaffinity. Una proposta per incrementar i consolidar el consum teatral a Catalunya.
Una plataforma digital transmèdia per apropar el teatre als joves amb capacitat per puntuar i deixar opinions sobre les obres teatrals. Aquest punt de trobada digital dels espectadors de teatre català oferirà recomanacions i permetrà consultar la cartellera actual.

• MCHUB. Com convertir espais buis dels nostres en espais culturals decidits i creats per la ciutadania.
Un espai dual, digital i urbà, com a motor de millores de l’espai públic a través de la creativitat ciutadana. Els dos espais, tant el digital com l’urbà, es confeccionaran a partir d’un procés d’immersió al territori i el disseny d’un robust mapa de sinergies amb els principals actors.

• AdditioApp. La competència cultural és clau i serà imprescindible en un futur proper, però no és central a les escoles.
Una plataforma digital amb intel·ligència artificial amb l’objectiu de maximitzar el progrés competencial i les competències culturals de forma autònoma i personalitzada per a cada alumne. La plataforma involucra tota la comunitat educativa: docents, pares, alumnes i famílies.

• MyStage. Un espai de trobada que facilita la gestió entre oferta i demanda cultural.
Un portal digital per la gestió i la difusió de les arts escèniques. Un Marketplace bilateral que facilita la trobada entre oferta i demanda i permet rebre avisos d’espectacles, descobrir i seguir creadors, intèrprets o companyies, a la vegada que permet als professionals fer gestions per promocionar-se i negociar.

• Nilak. La cultura és un dret, però el 26% de les comarques catalanes no tenen cap teatre.
Un espai escènic itinerant que apropi les arts escèniques contemporànies a aquelles comarques catalanes que no tenen cap teatre. El projecte vol descentralitzar les arts escèniques dels grans nuclis urbans i convertir els pobles en l’epicentre de les arts escèniques amb una estada de 15 dies a cada població oferint un conjunt d’activitats a través de les quals fer una immersió al territori:exhibició, formació, creació, gastronomia

Finalistes de la categoria Idees:

• Museu de camins. La preservació de la memòria històrica, la diversitat i la riquesa del paisatge.
Pretén ser un museu a l’aire lliure que recupera i preserva el conjunt de la xarxa de camins antics de la Vall de Siarb per tal de connectar, articular, potenciar i divulgar el llegat històric, natural i cultural que hi ha impregnat en aquesta vall.

• Súpernano. Nanotecnologia i art per inspirar les científiques del futur!
Un projecte educo-creatiu enfocat a professorat i estudiants de secundària on els assistents cocreen una superheroïna amb propietats nanotecnològiques per resoldre un repte global a partir de càpsules científiques i accions artístiques que fomenten la creativitat i el coneixement.

• LlibreLAB. Com convertir una llibreria en una experiència cultural transformadora.
Un projecte per convertir les llibreries en l’epicentre real d’una comunitat cultural amb els llibres (en paper o digital) com a eina central amb activitats cocreades i coorganitzades amb la societat. L’activitat principal serà la creació d’una plataforma virtual que oferirà diferents paquets informatius i activitats a realitzar per garantir l’acompanyament als llibreters i llibreteres durant el període de transformació.

La dotació econòmica dels premis és de 100.000€ i es distribueix de la següent manera:

Millor Projecte cultural transformador
60.000€ per al desenvolupament del projecte
10.000€ en acompanyament de mentors culturals i empresarials durant dos anys.

Millor idea cultural transformadora
10.000€ per la incubació i prototipat
5.000 € en acompanyament de mentors culturals i empresarials durant un any.

A més, els 4 projectes i les 2 idees finalistes no premiades tenen accés a un fons de beques de 15.000€ en total i un seguiment cultural i empresarial.

La celebració del Premi Lluís Carulla 2020 tindrà lloc el dimecres 9 de desembre a les 19:00 h a l’Espai IDEAL de Barcelona. El lliurament serà una experiència cultural que combinarà l’actuació musical i artística de les Impunxibles amb les presentacions dels finalistes en un entorn que desprèn cultura, art digital i tecnologia en estat pur. L’acte es presentarà en un format híbrid amb una part presencial que el públic i interessats podran seguir en directe de forma online al web de la Fundació, i als canals de youtube i Instagram Live.

La cultura com a motor de canvi

La cultura és fonamental per construir un país obert, ric i integrador. La creativitat, l’art, el coneixement, la cultura son instruments poderosos que fomenten el desenvolupament econòmic, i en aquest sentit és necessari promoure’n els seus creadors. En el context actual de pandèmia, la cultura ha estat el millor antídot contra els dies d’aïllament i les llargues estones de solitud, i en canvi un dels sectors més castigats. Recolzar i fomentar la cultura és vital per enriquir el pensament, per seguir compartint en comunitat entreteniment, coneixement i construir una societat millor.

La Fundació Carulla treballa per posar en valor i activar la capacitat de la cultura i les arts com a motors de transformació social, a través de l’impuls de projectes culturals transformadors que proviquin el canvi i donin resposta als reptes actuals i de futur.

Marta Esteve, Directora de la Fundació Carulla, destaca “la cultura ens enriqueix, ens fa millor com a societat, per tant és de vital importància empènyer i motivar els artistes a seguir creant. Ara més que mai hem de ser al costat de la cultura i dels que la fan possible si volem liderar el canvi. Des de la Fundació posem el nostre gra de sorra per impulsar l’impacte cultural del nostre país i donar visibilitat a aquelles idees i projectes amb vocació transformadora.”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here