Tot és a punt per l’acte de commemoració dels quinze anys de polítiques de memòria democràtica impulsades pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat a través del Memorial Democràtic de la comarca. Es tracta d’un projecte que el Centre ha tirat endavant amb la participació dels Arxius municipals i de l’Arxiu Comarcal, diverses administracions públiques, entitats i moltes persones historiadores o protagonistes dels fets que es volen recordar.

Aquest proper divendres dia 11 de desembre tindrà lloc l’acte “15 anys de memòria democràtica del Baix Llobregat “. La Jornada començarà a les 9’50  del matí amb la benvinguda a càrrec de Manel Martínez, regidor de Cultura de Sant Feliu de Llobregat, Jordi Carbonell, conseller comarcal de Cultura i Memorial Democràtic, F. Xavier Menéndez, director del Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona i Genoveva Català, presidenta del CECBLL.

A continuació tindran lloc les aportacions destinades a exposar la feina feta durant els quinze anys en que s’ha desenvolupat el projecte a la comarca: “Els orígens del projecte”, a càrrec de Carles Santacana, “Les fonts orals: metodologia de la recerca”, a càrrec d’Elionor Sellés, “Difusió del projecte: la pàgina web”, a càrrec de Neus Ribas, i “Línies estratègiques de futur”, que desenvoluparà Maria Jesús Bono.

A les 10’50, la catedràtica d’Història Contemporània de la Universitat Rovira i Virgili, Montserrat Duch, presentarà la ponència “Polítiques memorials a l’espai públic”.

Finalment ,s’exposaran les noves experiències de memòria a la comarca: “Les trinxeres de la Guerra Civil a Abrera: apropar la memòria democràtica als ciutadans”, “Projecte Memori@/-s de l’oblit del Col·legi Mare de Déu de la Mercè de Sant Feliu de Llobregat”, “Memòria i justícia. Accions per a la recuperació de la memòria històrica i la lluita democràtica a Olesa de Montserrat”, i “Projecte de Can Maragall de Cornellà”. Està previst que l’acte acabi a dos quarts d’una del migdia.

La Jornada compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat. Es podrà assistir a l’acte de forma virtual a través de la plataforma Zoom. Cal inscripció prèvia per poder rebre l’enllaç.

La commemoració dels 15 anys del Memorial Democràtic del Baix Llobregat coincideix amb uns moments decisius per a les polítiques memorialistes ja que ben aviat el Congrés de Diputats començarà la discussió de la Llei de Memòria Democràtica impulsada pel Govern central.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here