S’acosta l’última nit d’un any que tots i totes tenim ganes de deixar enrere. Tot i així, la situació segueix sent de molt risc i les restriccions estrictes, és per això que la responsabilitat col·lectiva serà un factor clau.

El PROCICAT en la darrera compareixença, tot i les especulacions sobre el possible l’enduriment de les mesures de cara a la nit de Cap d’Any degut a l’augment de contagis, va mantenir les mesures ja vigents des del passat 21 de desembre, i que en principi, s’allargaran fins el proper 11 de gener.

I quines son aquestes mesures?

 • El confinament nocturn que està establert a les 10 de la nit, es flexibilitzarà la nit del 31 de desembre i no començarà fins a la 1 de la matinada.
 • Les trobades estan limitades a sis persones, però el 31 de desembre, així com l’1 i el 6 de gener, com a excepció, podran fer-se trobades de 10 persones, de dues bombolles de convivència.
 • La mobilitat segueix restringida a nivell comarcal. La mobilitat es permet a tot el territori català si es va a visitar familiars mantenint la bombolla de convivència o si es va a una segona residència o a un hotel, també mantenint la bombolla.
 • Els bars i restaurants estaran oberts únicament de 7:30 a 9:30 del matí i de 13 a 15:30 del migdia. Tot i així, es pot anar a recollir fins a les 22 menjar per emportar.
 • Els comerços restaran oberts però amb un 30% de l’aforament.

Sopars sense contagis

Tot i ser poques persones i únicament de dues bombolles, el risc de contagi segueix existint, per tant, s’han de prendre les mesures necessàries per a que aquest es redueixi al mínim:

 • Com menys persones millor. Als restaurants només està permès ser quatre comensals per taula, per això mateix dins la llar s’ha de tenir en compte el nombre de persones que estaran a taula sense mascareta.
 • Fer-se una prova d’antígens o una PCR no garanteix la total seguretat de la vetllada, la malaltia es pot estar al nostre organisme i que el resultat de la prova sigui negatiu, ja que encara no s’hagi desenvolupat del tot.
 • Els lloc a taula han de mantenir la distancia de seguretat i s’ha d’evitar col·locar una persona davant de l’altra, ja que el risc de contagi augmenta molt.
 • Prescindir de petons i abraçades tot i que l’any s’acabi.
 • Evitar agafar el menjar tots del mateix plat. És millor que una única persona es dediqui a repartir el menjar amb uns coberts que només s’utilitzin per això.
 • No treure’s la mascareta fins que no sigui estrictament necessari, és a dir, al moment de menjar.
 • No perdre la teva copa i no fer brindis. Les copes tindran les secrecions respiratòries de la persona que l’hagi fet servir. Es pot posar al peu de les copes alguna distinció per a que cadascú sàpiga quina és la seva.
 • Fer servir gel hidroalcoholic de manera continuada i rentar-se les mans freqüentment al llarg de la vetllada.
 • La música és una mala idea ja que provoca que els comensals cridin o parlin més alt. Si es posa ha de ser molt baixa, per a que la conversa es mantingui al mateix volum i no s’augmenti el risc de contagi.
 • És fonamental mantenir ventilat l’ambient, amb finestres obertes que creïn corrent d’aire.

Tot i que les mesures de la nit de Cap d’Any seran més permissives la situació segueix sent la mateixa, és per això que Protecció Civil ha demanat que aquest Cap d’Any es celebri a casa i amb el grup bombolla. Serà una nit on la prudència i la responsabilitat seran essencials, ja que el comportament de la població determinarà la línia en la que es desenvoluparan els propers mesos, que es preveuen crítics.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here