Antoni Vives, exregidor de CIU a l’Ajuntament de Barcelona i escriptor, ha acceptat dos anys de presó i d’inhabilitació per haver simulat contractar l’ex alcalde de Cervelló ( Baix Llobregat), Jesús Arévalo, d’Unió Democràtica. Vives ha arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia, ratificat al judici que ha tingut lloc aquest passat dimecres a la secció segona de l’Audiència de Barcelona. Qui havia estat un dels màxims dirigents de Convergència i Unió a la ciutat de Barcelona no ingressarà a presó ja que se li ha commutat la pena per sis mesos de treball a la comunitat (seguint un curs d’ètica publica) i haurà de pagar una multa de 5.400 euros. La Fiscalia demanava inicialment cinc anys de presó per l’acusat, que va ser president del Consell d’administració de l’agència Barcelona Regional durant el mandat com alcalde de Xavier Trias, també de CiU.

Els fets ara jutjats van iniciar-se l’any 2011. L’alcalde de Cervelló, Jesús Arévalo, que militava a UDC partit que llavors es presentava en coalició amb  CDC, va demanar ser contractat per “completar la seva remuneració anual” ja que abans era arquitecte a l’Ajuntament de Sant Feliu de LLobregat, també a la comarca del Baix Llobregat. Vives, que era regidor d’Urbanisme de Barcelona i president de Barcelona Regional el va contractar “amb conscient i grossera infracció del deure d’actuar conforme l’ordenament jurídic”. Arévalo va estar contractat des de 2012 fins el 2015 per realitzar funcions d’assistència tècnica al projecte de model urbà i metropolità de dispersió de contaminants, per una jornada a temps sencer de 40 hores setmanals i un sou brut anual de 34.000 euros. Però segons la Fiscalia,  Arévalo no va participar en el projecte i ni tan sols va acudir mai a l’oficina.

Els tres acusats, Vives, Arévalo i Guillermo Müller ( que fou Director general de Barcelona Regional)  han de retornar conjuntament els 155.067 euros percebuts il·legalment. La Comissió d’investigació creada a l’Ajuntament de Barcelona, ja sota el mandat d’Ada Colau, havia conclòs, l’any 2019, que Barcelona Regional va “malbaratar recursos públics” durant l’etapa de Xavier Trias com alcalde. Trias va declarar fa uns anys que a Barcelona Regional “les coses s’han fet ben fetes” i que el Grup municipal de CIU era víctima “d’un maltractament per part del govern municipal” de Colau.  Ara, la tinent d’alcalde de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha afirmat, en relació a aquest cas: “Vam arribar al govern de Barcelona prometent que feríem net de corrupció i males pràctiques, vam investigar i vam denunciar els fets a fiscalia” i ha recordat que Xavier Trias, quan ella li va preguntar, en un Ple municipal l’any 2017, si posava la mà al foc pel senyor Vives, li va contestar que era una pregunta fastigosa, joc brut i mentida.

Antoni Vives també està investigat en el cas 3% que afecta al finançament irregular del partit Convergència i Unió, antecedent de Junts per Catalunya. Economista  especialitzat en màrqueting i comerç internacional, Vives, havia estat director de la Fundació Trias Fargas, vinculada a Convergència. Ha destacat també com a assagista amb obres com “Per què faig de polític? Carta oberta als meus fills” (2007) i novel·les com “El somni de Farringdon Road”(2011) o “Passió, mort i resurrecció de Manel Garcia” (2016); ha guanyat diversos premis literaris.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here