Una fira diferent, també comença amb un pregó diferent. Aquest s’ha pogut seguir des de la pàgina web de la Fira i des de les xarxes socials per evitar aglomeracions de persones. L’acte, que  estarà disponible online mentre duri la Fira, ha inclòs els tradicionals parlaments institucionals, l’espectacle teatral La resistència femenina i el pregó a càrrec de Coral Sanfeliu, investigadora científica, qui ha afirmat que la Fira és “una mostra de riquesa social, emprenedoria i acolliment”.

La 170ª Fira de la Candelera ja està en marxa en el seu format virtual. El primer acte ha estat el tradicional pregó, que aquest cop s’ha emès exclusivament per Internet. La pregonera d’enguany ha estat Coral Sanfeliu Pujol, investigadora científica de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques (IIBB) del CSIC i també investigadora de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Sanfeliu ha ofert una intervenció centrada en la reivindicació  de la ciència i de les dones. Sanfeliu ha assegurat que “la pandèmia ha servit per demostrar la capacitat de resiliència de les dones, malgrat que estem infrarepresentades”, i ha posat d’exemple els premis Nobel de medicina, que han guardonat a només 16 dones i en canvi a 207 homes. Per Sanfeliu, el problema està en la “inèrcia dels rols socials” i en el fet que “massa sovint les dones no ens en adonem i normalitzem aquestes situacions”.

Sanfeliu també ha reivindicat la ciència i la recerca, i ha assenyalat que “ara, quan necessitem vacunes urgentment, ens adonem que la recerca al nostre país està en estat crític, a la cua d’Europa”, i ha afegit que “és importantíssim vacunar-nos”.

La pregonera ha acabat la seva intervenció recordant les seves experiències a la Fira de la Candelera. Sanfeliu ha explicat que va arribar a Molins als anys 90, i  va conèixer una fira més petita, al centre de la vila i amb un caràcter molt més agrícola que visitava fora d’hores punta per poder caminar amb tranquil·litat. La investigadora ha recordat que el primer que va comprar a la Fira va ser una prunera, i ha confessat que el que més li agrada és “recórrer tota la fira i sentir-ne les olors i veure la diversitat dels estands i de la gent que hi ha al darrera, perquè la Candelera és una mostra de riquesa social, emprenedoria i acolliment”.Sanfeliu ha acabat el seu pregó assegurant que “aquesta resiliència de la Fira és una senyal d’esperança pel futur”.

Cultura en clau femenina i local

Com és habitual els darrers anys, l’acte ha inclòs un espectacle cultural, aquest cop produït íntegrament a Molins de Rei. Es tracta de “La resistència femenina”, que ret homenatge a les dones des d’una perspectiva històrica, cultural i alhora local, i destaca la seva lluita també en aquest context pandèmic. Han produït i protagonitzat l’espectacle les actrius Martina Tresserra, Mercè Martínez, Estel Solé i les col·laboracions d’altres dones artistes molinenques.

Per altra banda, en la seva intervenció, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, ha tingut un record per les víctimes de la covid19, i ha volgut agrair de primera mà “les mostres de solidaritat en els pitjors moments de la pandèmia, a totes les dones molinenques que van organitzar-se per cosir  mascaretes, als voluntaris de l’ADF o de protecció civil, a la xarxa social que ajudava als més vulnerables…gràcies i gràcies”. A més a més, ha coincidit amb el missatge de l’espectacle per reivindicar “la causa de la igualtat ens crida a tots i totes” i ha afegit “que cap societat que vulgui avançar pot prescindir del 50% del seu talent”. A més, l’alcalde també ha fet referència a altres fets diferencials d’aquesta edició tan singular de la Candelera. Xavi Paz ha assegurat que aquesta “és una Fira diferent, que s’ha hagut de repensar més que mai. Una fira que combina tradició i  modernitat, una fira de Km 0 amb els nostres productes de proximitat per a tothom i amb eines tecnològiques que ens permetran preservar el seu esperit i fer-la arribar a persones que potser no l’havien visitada”.

De la seva banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de Fira, Ramon Sànchez, ha qualificat la cultura com “la millor vacuna contra el confinament, ens ha ajudat a evadir-nos i a sortir  del cercle pervers de les males notícies, de les xifres dels contagis, dels efectes sobre l’economia i sobre les famílies”. Per aquest motiu, ha explicat, l’Ajuntament va apostar de seguida per ajudar a produir l’espectacle cultural del pregó. A més, el màxim responsable de la Fira també ha assegurat que “cal treure el màxim profit de les circumstàncies per provar nous formats i atreure a nou públic”. I és que, segons Sànchez, “aquest any, no sortirem a veure la Fira de la Candelera sinó que serà la Fira de la Candelera que anirà passant per davant nostre des de la seguretat de la nostra llar”.

A partir d’ara hi ha programades prop de 40 activitats diferents. La gran majoria es podran seguir a distància, com les jornades tècniques agràries, les conferències empresarials, les activitats gastronòmiques o els tastets teatrals i musicals entre d’altres. Només mitja dotzena d’activitats es faran presencials i respectant escrupolosament les mesures de distància i seguretat. També hi haurà més de 150 estands virtuals d’expositors. A tots s’hi podrà accedir des de la plataforma online www.candelera.cat fins el 7 de febrer.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here