Núria Contreras Coll, graduada en Estudis Literaris, ha estat la guanyadora de la 46a edició del Premi de Poesia Martí Dot amb el poemari “En Construcció”. L’obra reflecteix, com indica el seu títol, el procés constitutiu de la identitat d’una persona a través de 22 poemes. Contreras va escriure els poemes entre 2019 i 2021, per tal de canalitzar emocions com la incertesa, la ràbia o la reivindicació, en hores mortes mentre treballava en dues feines.

Segons l’autora, “En Construcció” sorgeix de la necessitat “d’entendre els fets que ocorren tant externs com interns a mi. Aquests poemes sorgeixen de pensar en l’escriptura com a canalització de la pròpia experiència i com a eina per deixar constància del que es viu, davant de tota una voràgine d’informació volàtil, una mica del que tracta el poemari”.

Com ella mateixa explica, el poemari és una progressió que enllaça els diferents estats emocionals de cada etapa vital i de la recerca de la individualitat davant de la infinitat de missatges estandarditzats en tots els aspectes. “Els primers poemes testimonien l’experiència de topar-se amb mil d’altres discursos que se’t llencen a sobre i obstrueixen el pas de la construcció d’una individualitat, discursos que en teoria han de servir per a explicar-se a un mateix, i explicar el món però els quals semblen que ja estiguin caducs i obsolets. És així, com una mirada pròpia cerca el seu lloc d’entre aquesta multitud. Hi apareix també una reflexió sobre la relació amb els altres, una relació de caire més romàntic i sentimental amb la què l’individu es troba i a través de la qual també ha d’entendre qui és i què vol”.

Els poemes es poden apreciar en dues fases, la més instintiva o impulsiva lligada a la joventut, i la més reflexiva i emocional, relacionada amb la maduresa. En paraules de la poetessa: “podríem dir que hi ha una primera part fins l’onzè poema («Aura») en la què es produeix aquest despreniment de les imposicions i dels discursos aliens, els tres poemes que segueixen reflexionen al voltant de l’expressió d’aquesta experiència a través de la paraula, i a partir del quinzè una mirada ja creada i desconnectada, que resignifica les paraules i s’expressa amb més decisió”.

Haver rebut el premi suposa per a la poetessa una doble alegria, atès que és el seu primer poemari i el primer cop que participa a un certamen. I per altra banda, pel fet d’estar unida de manera familiar i emocional a Sant Feliu. “És el primer cop que escric un poemari amb “cara i ulls”, i si simplement guanyar-lo és ja suficientment especial, ho ha estat doblement perquè és un premi del municipi de Sant Feliu de Llobregat, que és com la meva casa i m’ha vist créixer”. Convocatòries com les del Martí i Dot són un revulsiu per a joves artistes com la Núria Contreras, que troben un reconeixement a la seva introspecció i nuesa emocional.

Contreras concep la poesia com “la captació de l’instant extret del moviment del qual forma part que és la vida, per així clausurar-lo i donar-li un sentit. Crec en l’escriptura com un lloc on es dona la veritat, on se’ns mostra tot allò immaterial i intangible que passa i que no veiem, però que sentim i ens condiciona; un lloc que ens ajuda a comprendre”.

La guanyadora, que ara es està cursant el màster d’Estudis Comparatius en Literatura, Art i Pensament a la Universitat Pompeu Fabra, haurà de compaginar la seva vida habitual amb la publicació de la seva obra per part de Viena edicions.

La millor participació de la història del Premi de Poesia Martí Dot

En aquesta 46a edició del Premi de Poesia Martí Dot, s’han presentat 23 poemaris, el major nombre d’obres que mai han concorregut al certamen. Els treballs han estat escrits per 9 poetes i 5 poetesses d’entre 20 i 33 anys.

Les dades de participació d’aquesta edició reflecteixen, per una banda, el bon moment que viu la poesia catalana, sobretot entre el públic jove, amb la proliferació de nous creadors i creadores cada vegada més presents als ambients culturals i literaris. I per l’altra, mostren que la nova etapa del Premi Martí Dot, iniciada a començaments de la passada dècada, està consolidant el premi com una de les grans cites anuals per a joves poetes i poetesses, ja que es tracta del segon premi més veterà de poesia per a joves de tot Catalunya.

El Premi de Poesia Martí Dot, convocat per l’Ajuntament, té com a objectiu promoure la creació literària en català i ajudar els joves poetes i poetesses a donar a conèixer la seva primera o segona obra.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here