El projecte cultural de l’Àrea Metropolitana per fer arribar la dansa a tota la ciutadania, el Dansa Metropolitana, ha tancat aquest diumenge la quarta edició.

S’ha celebrat a deu municipis des del 5 al 21 de març, entre ells Esplugues, Cornellà i el Prat.

Enguany ha millorat les dades de l’anterior edició malgrat la pandèmia i les restriccions. Un total de 15.800 espectadors han vist un programació amb més de 240 activitats relacionades amb aquesta disciplina i un total de 90 espectacles. De mitjana s’ha assolit una ocupació del 85% enfront del 77% del 2019. Aquest diumenge s’ha fet la cloenda a l’Oliva Artés de Barcelona amb tres peces del projecte Filatures dels artistes Ana Borrosa, Ángel Duran i Juan Carlos Lérida.

Les bones xifres d’aquesta nova edició del Dansa Metropolitana confirmen la consolidació de l’esdeveniment i també la “necessitat del públic de tornar a apropar-se a la cultura i fer-ho sentint-se segurs”, remarcava aquest diumenge Giulia Poltronieri, una de les deu encarregades del comissariat artístic. L’aposta del festival per apropar i expandir la dansa a un públic amb una gran varietat de propostes també ha tingut molt bona acceptació. S’ha fet en espais no convencionals d’arreu del territori de l’Àrea Metropolitana.

Més de 3.900 persones han assistit als espectacles que han tingut lloc a centres cívics, entre les quals destaquen l’espectacle itinerant de dansa aèria ‘Euforia’ de Sacude Danza que s’ha pogut veure a vuit de les deu ciutats participants. En total ha aplegat 1.850 espectadores. Segons Poltronieri, enguany s’ha fet un esforç per acostar la dansa a espectadors que per motius econòmics no acostumen a veure aquesta disciplina artística. Pel que fa als espectacles de sala, s’han venut 10.000 de les 11.700 entrades a la venda. Comparat amb l’última edició que es va poder celebrar sense restriccions, enguany se supera l’ocupació amb un 85% d’assistència, mentre que el 2019 la mitjana va ser del 77%. “Són unes xifres espectaculars”, afirma Poltronieri.

Entre els espectacles de sala més vistos destaquen els del Ballet de Lorraine, Andrés Corchero, Sol Picó i José Manuel Álvarez.Tres peces de Filatures a la cloendaAquest diumenge a la tarda s’ha celebrat la cloenda a l’antiga fàbrica MUHBA – Oliva Artés de Barcelona. S’han vist tres peces del projecte Filatures, que inclou nou treballs de petit format pensades per ser representades en antigues fàbriques. La selecció es va fer a partir d’una convocatòria pública. El que s’ha vist a la cloenda era ‘Night-in-Gale’ d’Anna Borrosa amb quatre ballarines vestides de núvies amb uns moviments hipnòtics i sensuals. La següent peça ha estat ‘Unravel’ d’Àngel Duran i el ball d’autòmata en una fàbrica. I l’últim treball ha estat ‘Máquinas sagradas’, de Juan Carlos Lérida.

Fora de les dates oficials, però, encara es podrà veure a un dels grans noms de la dansa internacional, Wim Vandekeybus, que visitarà el Mercat de les Flors del 25 al 27 de març amb totes les entrades exhaurides. Aquest mateix espai també acollirà la jornada de professionals el 26 de març. Un acte on es debatrà i reflexionarà sobre el model de Dansa Metropolitana i el seu futur.

Aquesta edició s’han pogut veure fins a un total de 14 propostes coproduïdes pel festival: nou espectacles del 2021 (Siberia Dansa, Andrés Corchero, The Followers Co, Lali Ayguadé, Jose Manuel Álvarez, Soren Evinson, Thomas Noone, Paula Serrano i LaCerda), dos films de dansa (un film de Diego Sinniger i un d’Edu Pérez, amb coreografia de Lali Ayguadé i Akira Yoshida) i tres espectacles reprogramats del 2020 (Junyi Sun, Cia. Roberto G. Alonso i Sacude). Les funcions dels espectacles coproduïts aquest any han comptat amb més d’un 90% d’ocupació.Dansa a les pantallesUna de les novetats d’aquesta edició ha estat la col·laboració entre Dansa Metropolitana i Choreoscope, el Festival Internacional de Cinema de Dansa de Barcelona, que ha fet possible el visionat de 17 curtmetratges de dansa a través de Filmin amb més de 10.000 visionats.A més, fruit de l’acord del Dansa Metropolitana amb la Xarxa de Televisions Locals (XAL), s’han celebrat 3 programes especials amb retransmissions de diferents propostes i que han estat seguides a través de la televisió per més de 23.000 dispositius.

Les ciutats participants són Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans que ja formaven part del Dansa Metropolitana. Enguany s’hi ha adherit per primer cop Terrassa.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here