La sessió plenària del mes de març de l’Ajuntament de Castelldefels, celebrada el passat dia 25, va aprovar una sol·licitud a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que declari la ciutat com a àrea amb mercat d’habitatge tens en aplicació de la Llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge (és a dir, limitar els preus dels lloguers de les vivendes)

L’equip de govern municipal (PSC, ERC i Junts per Castelldefels) va presentar aquesta proposta, que va comptar amb una esmena parcial del grup municipal de Movem-En Comú Podem, amb l’objectiu que a Castelldefels es puguin aplicar als habitatges arrendats els mecanismes de contenció i moderació de rendes previstos a la Llei 11/2020. D’aquesta forma es vol donar resposta a una urgència social, agreujada per la crisi econòmica i sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19.

A la proposta es demana que la totalitat del territori municipal de Castelldefels sigui declarat “àrea amb mercat d’habitatge tens”. Hem de recordar que l’Àrea Metropolitana de Barcelona és qui té la competència per a declarar aquestes àrees als municipis de l’àmbit metropolità.

El punt es va acabar aprovant amb els vots favorables dels grups que conformen l’equip de govern municipal (PSC, ERC i Junts per Castelldefels), de Movem Castelldefels-En Comú Podem i de la regidora no adscrita. El grup municipal de Ciutadans es va abstenir i el grup municipal del PP hi va votar en contra. La proposta va comptar amb una esmena parcial presentada per Movem-ECP, on demanava que la mesura s’apliqui el màxim temps possible segons la llei, és a dir, 5 anys. L’esmena va ser aprovada també.

Què és una àrea amb mercat d’habitatge tens?

És aquella on hi ha un risc de proveïment suficient d’habitatge de lloguer assequible. És a dir, que la càrrega per al pagament del lloguer superi el 30% de la mitjana dels ingressos familiars.

Què passa en aquestes zones?

El preu no pot pujar respecte al contracte anterior (si es va signar en els darrers 5 anys) i no pot superar l’índex de referència de preus de la Generalitat de Catalunya.

Existeixen excepcions en cas d’obra nova, si existeix una relació de parentiu o bé si la persona propietària és vulnerable.

Font: Ajuntament de Castelldefels

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here