Els ingredients principals del certamen s’adapten a les mesures sanitàries amb una programació especial que arrencarà el 22 d’abril 

GastroGavà canvia el format i amplia la durada amb la proposta “Espàrrecs a la Carta”, en què participaran més d’una vintena de restaurants de la ciutat 

Del 22 d’abril al 10 de maig, Gavà viurà “Temps d’Espàrrecs”. L’Ajuntament de Gavà ha volgut mantenir la seva cita anual amb el conreu emblemàtic del municipi i ha dissenyat una programació especial adaptada a la situació derivada de la COVID i posa per damunt de tot la seguretat. 

En un format diferent, inclourà tots els ingredients característics del certamen gavanenc: pagesia, gastronomia, comerç, i activitats per promoure la interacció d’un públic de totes les edats, sigui a través de propostes presencials o digitals. 

L’alcaldessa de Gavà ha presentat avui la programació, acompanyada de representants de la pagesia i de la restauració i del comerç local, als quals ha agraït el seu compromís i implicació “per fer possible una programació especial, aquest “Temps d’Espàrrecs” que ens permetrà mantenir l’essència que celebrem cada any en aquestes dates. Que ens permetrà posar en valor el treball de la pagesia a la nostra ciutat, un Parc Agrari que forma part del nostre patrimoni, i el nostre conreu més emblemàtic: l’espàrrec, un producte molt selecte i ben valorat del qual podrem gaudir als nostres restaurants de la mà de les millors receptes”. 

L’alcaldessa també ha fet una crida a la ciutadania perquè participi en les activitats que se succeiran durant tres setmanes: “Hi haurà propostes als carrers, respectant totes les mesures de seguretat, i també a través de les xarxes socials. Les circumstàncies actuals no ens permeten recuperar la Fira tal com la coneixem. Però estic convençuda que aquesta programació, fruit de l’esforç i la il·lusió de moltes persones i col·lectius, donarà pas l’any vinent a una Fira molt especial, en què celebrarem el 90 aniversari de la seva primera edició”. 

La tradició agrícola 

“Temps d’Espàrrecs” es mantindrà fidel a la tradició. Si bé enguany no hi haurà mostra agrícola, seran moltes les propostes relacionades amb el producte estrella dels camps gavanencs. En la seva intervenció el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, ha animat la pagesia “a engrescar-se a cultivar espàrrecs, com vaig fer jo uns anys enrere. En aquests moments hi ha més demanda que oferta, a causa de la promoció que s’ha fet d’aquest producte, per això m’agradaria que més pagesos s’afegeixen al seu conreu i que l’any que ve puguem fer una gran mostra agrícola i seguir comptant amb la col·laboració del comerç i la restauració de Gavà”. 

El vicepresident de l’Agropecuària, Salvador Barri, s’ha referit a les dificultats viscudes per la pagesia en l’últim any i ha volgut “trencar una llança a favor de la restauració que també ho heu passat molt malament. Sense vosaltres el nostre producte no podria arribar a tanta gent, i contribuïu a enriquir-lo, a fer-lo encara millor”. Barri ha afegit que “no hem donat el braç a tòrcer, el virus ens ha trasbalsat, però estem aquí amb un nou format de la festa de l’espàrrec, que manté el seu esperit”. 

Quant a la programació i com a pròleg, a partir del 3 d’abril i cada dissabte del mes, l’espàrrec de Gavà serà present al Mercat de la Terra de Barcelona, amb una parada de venda de l’Agropecuària de Gavà. 

Coincidint amb el tret de sortida del programa, el dia 22, els mercats municipals MercaGavà i El Centre acolliran la demostració del muntatge d’una panera de verdures. Les composicions s’exposaran als mercats fins al dissabte 24, quan seran sortejades entre la clientela. Agafaran el relleu les paneres de llavors de passades edicions de la Fira, que romandran exposades en els dos equipaments del 26 d’abril al 8 de maig. 

El gruix de les activitats al voltant de la pagesia tindran lloc els dies 1 i 2 de maig, coincidint amb les dates en què hauria obert les portes la mostra agrícola. 

Durant tot el cap de setmana, tothom qui ho vulgui podrà comprar espàrrecs de Gavà i altres productes de quilòmetre zero al Mercat del Camp. Restarà instal·lat 

a la Torre Lluc en horari de matí i tarda, amb circuits d’entrada i sortida degudament senyalitzats per garantir la distància interpersonal i evitar que se superi l’aforament permès. 

El Mercat de Pagès serà un dels punts on s’instal·larà un dels cinc photocalls que hi haurà distribuïts a diferents indrets de la ciutat durant tot el cap de setmana. Aquells i aquelles que s’hi facin una fotografia i la pengin a Facebook o a Instagram amb l’etiqueta del lloc podran optar a un dels 6 premis que s’atorgaran, tres per a cada xarxa social. 

Aquests photocalls també seran pas imprescindible per als participants en la Gimcana “Temps d’Espàrrecs”, que convidarà a resoldre 15 enigmes per tot Gavà. 

Demostracions de manadar espàrrecs, animacions teatrals tematitzades, i una sessió especial de contacontes sobre la feina del camp i l’espàrrec a l’Espai Maragall són, junt a la missa per la Pagesia, altres activitats que tindran lloc durant el cap de setmana. 

La mostra gastronòmica, als restaurants 

La gastronomia tindrà un paper protagonista. En aquesta edició, “GastroGavà” es trasllada als restaurants de la ciutat amb un calendari ampliat i una participació més elevada que mai. 

Del 22 d’abril al 9 de maig, una vintena de restauradors locals oferiran a la clientela la possibilitat de degustar un “platillo” o un menú amb l’espàrrec com a protagonista a través de la iniciativa “Espàrrecs a la Carta”. 

El xef del restaurant Major 36, Manel Armengol, ha destacat que “aquest any no podem fer la festa plegats, però la traslladem cada un a casa nostra, de manera que cada restaurador o bar que vulgui col·laborar oferirà la seva proposta. Serà la manera de seguir estant amb la gent a la vora, d’oferir el producte de la millor manera què ho sabem fer”. 

El xef de Kauai Gavà Mar, Òscar Manresa, ha assegurat que “pitjor que ara no podem estar, i tot el que vindrà ara serà futur i il·lusió. L’avantatge que tenim és que disposem d’un producte de molta qualitat, molt healthy i molt reconegut. I cal situar-lo com a líder, com a campió del món de l’espàrrec”. 

A més d’assaborir el bo i millor de la gastronomia gavanenca, els clients que acreditin haver degustat un mínim de tres menús o racions podran optar a diferents premis. Per això hauran de segellar el “Gavàport” que tindran a la seva disposició als restaurants participants. 

“Espàrrecs a la carta” tindrà una àmplia presència a l’espai públic i als canals digitals. Així, del 30 d’abril al 9 de maig, la plaça Jaume Balmes, 

emplaçament tradicional de GastroGavà, acollirà una exposició de 6 torretes amb informació dels restaurants participants i de la proposta d’enguany. Les xarxes municipals també difondran videoreceptes i publicacions relacionades amb la iniciativa. 

El comerç també s’hi suma 

El sector comercial participarà a la programació de la mà del concurs d’aparadors “La pagesia i els espàrrecs de Gavà”. 

Ho faran integrant l’exposició de cartelleria històrica de la Fira als aparadors. En col·laboració amb l’associació de WOW Gavà, el concurs atorgarà quatre premis de targetes regal per utilitzar en l’establiment; 1r premi de 300 euros, un 2n de 200 euros, i de 100 euros el tercer. El quart premi serà per vot popular a través de les xarxes socials i està dotat d’una targeta regal de 100 euros. 

Altres propostes 

Del 26 d’abril al 2 de maig, els carrers de Gavà acolliran una exposició estàtica de la cartelleria de la Fira d’edicions anteriors. 

Així mateix, l’Agrupació Fotogràfica de Gavà es manté fidel a la cita anual amb l’espàrrec de Gavà, organitzant una exposició a la Biblioteca Josep Soler Vidal que es podrà visitar de l’1 al 15 de maig. 

El 10 de maig tindrà lloc l’acte de cloenda de “Temps d’Espàrrecs”. Serà a l’Espai Maragall i permetrà agrair la implicació de tots els sectors que han fet possible aquesta programació. En el decurs de l’acte també es lliuraran els premis del Concurs d’Aparadors. 

Font: aj. Gavà

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here