El Departament de Territori i Sostenibilitat ha sortit al pas de les crítiques dels alcaldes del Delta del Llobregat, que aquest dimecres han retret al Govern la manca d’actuacions a l’espai natural després del toc d’alerta de la Comissió Europea.

En un comunicat, la Generalitat assegura que està reforçant les mesures de protecció i afirma que ha començat a treballar en l’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) per preservar les reserves del delta de l’impacte negatiu de les ampliacions de l’aeroport i el port de Barcelona. “Des del Departament, en compliment dels terminis fixats, s’ha tramès al Ministeri d’Exteriors tota la informació requerida per a què la remeti a la Comissió Europea”, assenyala el Govern.

Hores després que els alcaldes del Prat, Viladecans i Sant Boi hagin retret a la Generalitat una manca d’actuacions i que no hagi presentat la proposta del Pla Especial de Protecció, el Departament de Territori s’ha defensat assegurant que està treballant en la preservació de l’espai i ha destacat que manté reunions bilaterals amb tots els ajuntaments afectats.A banda de l’ampliació de les ZEPA i dels treballs tècnics, el Departament remarca que hi ha una part de la protecció que és responsabilitat de l’estat espanyol, com a titular de l’aeroport i el port.

“És l’administració de l’Estat qui ha d’impulsar les actuacions compensatòries necessàries per donar compliment al requeriment europeu, més enllà de l’ampliació de les zones ZEPA o l’establiment d’un Pla de protecció”, apunta el Departament. Recentment, en una entrevista a l’ACN, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, afirmava que veu “impossible” l’ampliació de la tercera pista de l’aeroport el Prat en els termes plantejats per Aena. Calvet recordava que “hi ha uns requeriments ambientals que Aena ha incomplert fins ara” i que “impossibiliten” que es pugui abordar “un debat seriós sobre aquest tema”.

Inversions de l’ACA

Davant la polèmica sobre la protecció del delta del Llobregat, el Departament ha recordat aquest dimecres que, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), preveu invertir 74 MEUR durant el període 2022-2027 per millorar l’estat ambiental del delta i el seu parc agrari. “Més enllà de la protecció formal cal implementar mesures per incrementar la portada d’aigua de qualitat a les zones humides protegides”, defensa el Govern.

Amb aquestes inversions està previst incrementar la producció de l’aigua regenerada amb la millora de les estacions de les depuradores de Gavà i Prat de Llobregat, així com el sistema de sanejament de Gavà/Viladecans. També es rehabilitarà les zones humides del Pla de Llobregat i es faran actuacions de prevenció de les inundacions, millorant el drenatge de la plana del delta i les lleres.

En paral·lel, el Govern assegura que preveu fer actuacions de millora ambiental de forma coordinada amb altres administracions. Entre elles, destaca que vol tirar endavant un pla per gestionar la barrera de sorra que s’acumula en la desembocadura de la Murtra, programes d’eliminació del tap de sorra a la desembocadura de la riera de Sant Climent i Remolar, així com estudis de mobilitat de dinàmica litoral per prolongar els espigons de la desembocadura de la riera de Sant Climent al mar.

La Generalitat també garanteix que vol posar en funcionament un pou de l’aqüífer profund existent a la maresma dels Reguerons, fer l’estudi d’accions de millora de la qualitat de l’aigua dels canals que envolten les basses de can Dimoni, i altres mesures de neteja i manteniment de les Corredores del delta.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here