L’Ajuntament prepara una diada amb activitats que es faran amb cita prèvia, com la presentació de llibres d’autores i autors locals, i d’altres al carrer, com les tradicionals parades de llibres i roses

Sant Joan Despí recupera certa activitat al carrer amb motiu de la Diada de Sant Jordi, sempre aplicant la normativa de seguretat sanitària i amb propostes culturals especialment pensades davant la situació pandèmica actual provocada per la COVID-19.

Si l’any passat vam tenir una festa del llibre i de la rosa marcada pel confinament, amb actuacions organitzades exclusivament des del món virtual, enguany, les mesures fins ara adoptades per les autoritats sanitàries permeten recuperar l’esperit d’un Sant Jordi al carrer, lluny encara de la normalitat anterior a l’era COVID-19, però amb activitats que, amb totes les mesures de seguretat i distància, ens permetran retrobar-nos al carrer amb la cultura i la tradició pròpia d’aquesta data tant significativa.

Els escriptors i escriptores de Sant Joan Despí tornaran a ser protagonistes, així com la venda de llibres i roses, acompanyats d’una proposta cultural organitzada per gaudir des de la distància, però amb tota la intensitat.

Venda de llibres i roses

El 23 d’abril, de 9 a 21 hores, hi haurà parades de venda de llibres i roses a la plaça de l’Ermita i a la plaça de Catalunya (barri Centre), al carrer de John F. Kennedy (barri les Planes), a la plaça de l’Estatut (barri Residencial Sant Joan) i a la plaça de Maria Aurèlia Capmany (barri Pla del Vent-Torreblanca). D’altra banda, escriptores i escriptors de Sant Joan Despí comptaran amb una carpa on signaran els seus llibres als barris Centre i les Planes, d’11 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Sempre seguint les mesures de distància i seguretat.

Instal·lació artística a Can Negre

El 23 d’abril, la façana de Can Negre lluirà amb una instal·lació artística on la rosa serà la protagonista indiscutible. Una idea a càrrec de l’Escola Municipal d’Art que de ben segur sorprendrà a totes les persones que el dia de Sant Jordi passin per la plaça de Catalunya. Hi haurà també una catifa floral a l’entrada de Can Negre.

Cultura des dels balcons

Balcons i terrasses de la ciutat seran escenari de mini concerts musicals, recitals efímers i altres petites actuacions, entre les 18 i les 20 hores del Dia de Sant Jordi. Per gaudir-ne, només caldrà passejar pels carrers del Bon Viatge, de Baltasar d’Espanya i del Torrent d’en Negre, al barri Centre; i per les places d’Antonio Machado, de Sant Joan i del Carme, a les Planes. Participen en aquesta experiència –que ja es comença a popularitzar com balconitis– artistes com ara Bárbara Sweet, Josep Lluís Blanch, Dani Orviz, Pulmón Beatbox, La Maria Rosa, Sara Sansuan i l’Escola de Música Enric Granados.

Aniversari del CC Mercè Rodoreda 

Amb motiu del 10è aniversari del Centre Cultural Mercè Rodoreda, el 23 d’abril podreu gaudir d’una obra artística en forma de pintura 3D realitzada per l’artista Toni Ortiz. Per celebrar l’aniversari de la Biblioteca Mercè Rodoreda, la xarxa de Biblioteques de Sant Joan Despí també organitza un concurs de punts de llibre i un de fotogràfic.

Presentació de llibres

El pati del Diamant del Centre Cultural Mercè Rodoreda acull durant la setmana de Sant Jordi diferents presentacions literàries. És el cas de Sant Joan Despí desaparegut -dilluns, 19 d’abril (19 h)-, un recull de fotografies històriques del municipi acompanyades dels textos de Raúl Sanz; Ferros -dimarts, 20 d’abril (19 h)–, obra de Josep Maria Mateu que ens convida a seguir l’evolució artística i estètica d’aquest escultor santjoanenc; i, finalment, dimecres, 21 d’abril (18.30 h) sis escriptores santjoanenques (Anna López Artiaga, Irene Funes, Marita Osés, Pepa Mayo, Concepción Mostazo i Elena Miguel) presentaran les seves darreres creacions literàries.

Poesia als aparadors

Per celebrar Sant Jordi, els comerços de la ciutat ompliran els seus aparadors de poesia i fragments de diferents autors i autores per fer-nos gaudir de l’art de llegir. Els poemes i fragments de Mercè Rodoreda, Miquel Martí i Pol, Joan Margarit, Joan Vinyoli, Felícia Fuster i Carmen Laforet inundaran els nostres comerços omplint de poesia la ciutat del 17 al 30 d’abril.

Concurs de relats breus de dones

L’Ajuntament ha convocat la vint-i-unena edició del Premi de Relats Breus per a Dones Gabriela de Frígola 2021 amb el propòsit d’oferir un espai de creació per a les dones de la nostra ciutat, donant visibilitat a tota la producció literària femenina de les dones santjoanenques. Aquest premi porta el nom de Gabriela de Frígola, mestra titular de les escoles nacionals a Sant Joan Despí, lluitadora per una ensenyança digna.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here