Queda menys d’un mes per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre. I el Baix Llobregat hi té molt a dir. Almenys això fa suposar la presència de fins a 60 candidats que guarden alguna relació amb la comarca a les llistes oficials dels partits amb opció de representació parlamentària.

Noms com el de la militant del Partit Socialista Eva Granados, que repeteix com a número 2 d’Iceta, el de l’escriptora santfeliuenca Jenn Díaz, que es presenta com a independent, a les llistes d’ERC en vuitena posició o el de Vidal Aragonés, com a número 3 per a la CUP, esclareixen que la presència baixllobregatina al Parlament prendrà protagonisme assegurat durant la propera legislatura.

En clau quantitativa, els partits fluctuen entre les possibilitats de que entri una o dues personalitats del Baix Llobregat al Parlament a cadascuna de les seves llistes.

A nivell de candidatura global, el grup que més persones vinculades a la comarca presenta és Ciutadans, amb 16 membres a la circumscripció barcelonina, seguit del PSC, amb 10, i del Partit Popular de Catalunya, amb 9. Els que menys són Junts Per Catalunya, que presenta tan sols 5 candidats del Baix i Esquerra Republicana, amb 7.

Tant per tant, i a l’espera de saber qui entrarà finalment al Parlament, hem arreplegat els noms de cada partit amb relació al Baix Llobregat, us hem destacat aquells amb possibilitats i us els hem separat per partits. El resultat, el següent:

Esquerra Republicana

Com era d’esperar, el líder d’ERC a les eleccions des del 2011 i alcalde de Sant Vicenç dels Horts (2011-2015), Oriol Junqueras, revalida la primera posició a la candidatura republicana. A l’espera de la decisió judicial definitiva sobre el seu futur, encara que des de la presó, Junqueras té moltes probabilitats de ser la llista més votada i, per tant, president de la Generalitat. En cas de no poder-ho cumplir, ja ha manifestat la total conformitat amb que la seva mà dreta, Marta Rovira, sigui la que ocupi el càrrec.

Una Marta Rovira que molt ha tingut a veure, precisament, en la incorporació de la independent Jenn Díaz a la llista d’Esquerra com a número 8. Segons ens ha confirmat l’escriptora de Sant Feliu de Llobregat, la secretària general d’ERC va ser qui li va proposar i, davant l’excepcionalitat del moment, Díaz es veure decidida.

Jenn Díaz, que va rebre el Mercè Rodoreda l’any 2016, aclareix que va prendre la decisió en base a tres motivacions: Implicar “el moviment cultural dins la necessitat política actual”, reivindicar la postura “feminista” com a eix de futur i, per últim, desenmascarar aquells que han fet creure que els immigrants i fills d’immigrants espanyols no formen part del projecte sobiranista.

Jordi Albert, fins ara portaveu al grup municipal de Sant Andreu de la Barca i President de la Federació Comarcal del Baix Llobregat, es presenta com a número 17, amb probabilitats també d’entrar com a diputat. Més retirat, al 31é lloc, hi trobem Eduardo Reyes, de Cervelló, i de manera simbólica i en 84ª posició, l’actual alcaldessa vincentina Maite Aymerich apareix a la zona de tancament republicana. I en la banda de suplents, Mireia Monfor (Olesa) i Maria del Carme Rallo (Sant Esteve Sesrovires).

Junts Per Catalunya

En el cas de la llista transversal encapaçalada per Carles Puigdemont, només hi ha un candidat amb possibilitats reals d’entrar al Parlament. I és l’independent Eduard Pujol, que ha deixat el seu despatx de director de Rac1 per unir-se a la llista de Junts Per Catalunya. El martorellenc va de número 8 i, a més, assumeix la tasca de portaveu de la llista independentisa.

A partir d’aquí, el següent protagonista comarcal que trobem és Ferran Mascarell, natural de Sant Just Desvern, que fou regidor de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona prèviament, per després ser conseller de Govern de la mateixa cartera en diferents legislatures i partits, primer amb el PSC (2006), i després per a CiU (2010-2016). A aquesta candidatura el trobem de número 26, lluny del que es preveu que aconsegueixi la seva llista a Barcelona.

I encara en posicions més allunyades de les elegibles reals, hi trobem tres polítics més que s’han sumat en suport la llista nacionalista: Marta Amigó i Olmos (Santa Coloma de Cervelló), Imma Prat (Sant Vicenç dels Horts), Joan Rigol (Torrelles de Llobregat).

Ciutadans

A Ciutadans hem de viatjar fins el número 15 per trobar Martín Eusebio Barra, actual diputat al Parlament de Catalunya, que repeteix voluntat de presència com a primer representant baixllobregatí al partit taronja. Barra va ser part del consistori de Viladecans durant any i mig abans de mudar a l’hemicicle i és conegut per la seva visió crítica del paper de TV3. Segons ens ha confessat, rep amb molta “il·lusió” aquesta escalada de posicions que ha viscut dins la llista del partit, i s’ho pren com un “reconeixement a la feina ben feta”. Si a les eleccions del 27s anava en el divuitè lloc, per aquests comicis ha vist una millora de tres posicions.

Per a Barra no és incompatible la presència al Parlament amb la recerca de millores locals. Segons ha recalcat, “es poden compatibilitzar els interessos comarcals i els del conjunt de Catalunya” treballant des de l’escó. En un últim apunt, el viladecanenc ha esperonat la seva llista confiant en sortitr“a guanyar les eleccions i fer a Inés Arrimadas la primera presidenta de la Generalitat”.

Una situació de pujança, la de Barra, oposada a la d’Elisabeth Valencia, que es troba cinc llocs més enrere. Natural de Sant Feliu, a les anteriors eleccions va ser la darrera candidata de Ciutadans a entrar per Barcelona, al situar-se en el número 17. Ara bé, aquest any apareix en vintena posició, tres per darrere dels comicis del 2015. La seva basa per repetir èxit, que Ciutadans confirmi les sospites de creixement.

A partir d’aquí, la resta de candidats que conformen la llista són de pur recolzament. Tot i així,  la quantitat de baixllobregatins és la més extensa i inclou, per ordre, a: Josep María González Murt (Esparreguera), Carolina Torres (Viladecans), Julio Manuel Roldán (Esplugues), María del Carmen Soffiati Requena (Sant Vicenç dels Horts), María Cristina Corona Guijarro (Castelldefels), Anna-Clara Martínez Fernández (Cornellà), Luis Díaz (Cervelló), Saray Cantero (Sant Andreu de la Barca), Guadalupe del Río (Gavà), José Luis Cerro Fernández (Sant Joan Despí), Guillermo Massana (Castelldefels), Francisco Gavilán (Gavà), Aurora Montserrat Suárez Vázquez (Sant Boi) i Jorge García Mulet (Cornellà).

Partit Socialista de Catalunya

Eva Granados, la política afiliada als socialistes del grup de Pallejà, continuarà anant de número 2 per Barcelona i es confirma, així, com a dona forta dins del PSC. També es consolida com a valor de futur, amb el grau de l’experiència ja assolit gràcies a 7 anys d’activitat parlamentària.

També Eva Maria Martínez, alcaldessa de Vallirana, anirà de nou a les llistes per Barcelona. Aquest any, però, en catorzena posició. D’aquesta manera, se li complica l’opció de continuar la carrera com a diputada que va iniciar el 2015. A les eleccións del 27s es va presentar com a número 12, que va ser el nombre precís de representants socialistes elegits a la circumscripció barcelonina. Un endarreriment provocat per la inclusió a les llistes de la periodista xilena Beatriz Silva (4) i l’ex-líder d’Unió, Ramon Espadaler (3). Tot i així, Martínez, en conversa amb elBaix.cat, va confessar-se convençuda de la seva entrada al Parlament.

La candidata socialista asegura que, d’entrar-hi, continuaria en la seva “perspectiva de treball molt local”, implicant el municipalisme, i recordant-nos que és “la única alcaldessa de tota l’oposició” al Parlament de Catalunya. Així, Martínez ens ha recalcat que se sent “una parlamentària del Baix Llobregat” i, de cara a la legislatura, ha assegurat la promoció d’una reforma de la Constitució Espanyola i per acabar amb “la falta d’avenç de la Generalitat els darrers 5 anys”.

La llista socialista per Barcelona acumularà en segona línia altres personalitats polítiques. El primer en aquesta franja d’improvables, tot i que no rotundament descartable, és l’alcalde de Sant Just Desvern, Josep Perpinyà (21). I a continuació, en una línia merament de suport, altres candidats com Sònia Guerra (Sant Boi), Judith Riera (Sant Joan Despí), Juan Pedro Pérez Castro (El Prat), José Antonio Monteagudo (Sant Climent), Olga Campos (Pallejà), Miguel Comino (Sant Vicenç Dels Horts) i, de suplent, José Ignacio Aparicio (Cervelló).

Catalunya en Comú – Podem

Lucas Ferro és el candidat del Baix Llobregat més probable d’entrar per Catalunya en Comú – Podem a les eleccions del 21D. El regidor per Molins Camina anirà de número 8 a la llista de la circumpscripció barcelonina per primera vegada. El també secretari general de Podem Molins de Rei es troba quatre llocs per davant de l’altra candidata amb opcions, l’ex–alcaldessa de Castelldefels amb la seva llista de confluències municipals, Movem Castelldefels, Candela López. Una possibilitat que no acaba de convèncerla, ja que, tal i com ens ha revelat, quan li van proposar, ella va demanar “no anar a les primeres posicions”.

Tot i així, López remarca que, de pertocar-li, “ho assumirà amb molta il·lusió i responsabilitat”. Especialment per la possibilitat de “col·locar una visió municipalista” en la tasca diària del Parlament. Ara bé, en qualsevol cas, la també coordinadora d’Iniciativa per Catalunya Verds al Baix Llobregat ens ha assegurat que “Castelldefels és prioritari” i ha descartat la seva fuga del consistori tot subratllant “la gran feina de govern, aportant serveis cada cop més socials”.

Iniciant el grup d’improbables, en el número 25 de la llista dels comuns apareix Anna Maria Aroca (Molins de Rei), seguida de Jordi Gil (Sant Vicenç dels Horts), Georgina González (Sant Vicenç dels Horts), César Sierra (Cornellà) i Anna Maria Flores Carrión (Olesa),

Partit Popular

El Partit Popular també té una important remesa de membres baixllobregatins a les seves files per la circumscripció barcelonina, especialmente en les primeres posicions. El primer d’ells és el número 5 de la llista encapçalada per Xavier Garcia Albiol, Daniel Serrano, portaveu del PP a Cornellà, president del partit a Barcelona i anterior parlamentari al Congrés dels Diputats (2011-2015). Seguit de molt a prop per Manuel Reyes (7), l’ex–alcalde de Castelldefels i diputat en l’anterior legislatura al Parlament de Catalunya.

Manuel Reyes es troba en una posició complicada, després que alguns dels darrers pronòstics atorguin només sis diputats pel PP al Parlament. Per contra, Reyes ens ha afirmat que “les enquestes sempre ens donen un resultat inferior al que acabem aconseguint” i ha matisat que, per ell, “l’enquesta vàlida és la del dia de les eleccions”. En el mateix to, Reyes ha aprofitat per carregar contra una llei electoral que considera “injusta”. Pel regidor popular, “s’ha de canviar immediatament aquesta llei que atorga més valor a un vot de Lleida que a un de Barcelona”.

En l’apartat dels candidats que entren com a suport s’inclouen altres polítics del Partit Popular al Baix Llobregat, com l’Elisabet Ortega o Mònica Parés, portaveus a Sant Feliu i Gavà respectivament. També hi ha espai per a Marina Lozano (Sant Boi), Sonia Motos (Castelldefels), Manuel López (Sant Joan Despí), Maria Turruchel (Cornellà) i Miguel Ángel Ochoa (El Prat).

CUP-CC

En la present edició, i seguint la lógica cupaire de renovació per legislatura, els militants de la CUP han aprovat una llista amb nous noms i posicions. Entre ells, destaca l’aparició en la tercera posició per Barcelona de Vidal Aragonés, advocat cornellenc vinculat al Col·lectiu Ronda. També actua de cap de llista de Cornellà en Comú-Crida per Cornellà, la segona força municipal. Ara bé, segons ens recorda, d’entrar al Parlament, i conforme amb “el codi ètic de la CUP”, hauria de deixar la tasca municipal per no acumular dues retribucions i càrrecs d’ens diferents.

Aragonés justifica la seva irrupció potent a les llistes d’aquest 21D com a resposta a la demanda del conjunt de militants de la CUP, que el van incloure i recolzar com a proposta electoral. Una situació que ja va succeir el 2015, però que “ara trobo que sí necessitem aquesta presència per reforçar la candidatura i implementar la República”. Per a Vidal Aragonés l’anticapitalisme porta de la mà “tant la indendència de país com la de classe”, recordant que ell va ser un ferm opositor a que la CUP aprovés els pressupostos de Junts Pel Sí, catalogant-los “d’anti-socials”.

Així, de recolzament, els altres membres del Baix Llobregat a la llista de la CUP són, per ordre: Pau Romero (Sant Boi), Anna Coll (Esplugues), Roger Badosa (Sant Vicenç dels Horts), Pere Gelabert (El Prat), Pedro Mercadé (El Prat), Elena Idoate (El Prat). I tancant la llista de manera totalment simbólica, el molinenc Albert Botran.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here