Divendres passat el jutge del Tribunal Suprem que instrueix la causa independentista, Pablo Llarena, va enviar a la presó de manera provisional a cinc polítics més relacionats amb els episodis polítics del mes de setembre i octubre. La causa de rebel·lió per la que estan investigats ha provocat que, tal i com reclamava la fiscalia, es declari presó sense fiança per al que fins ahir era candidat presidencial Jordi Turull, els ex-consellers Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa, i la que presidenta del Parlament durant l’anterior legislatura, Carme Forcadell. Com era d’esperar, això va aixecar reaccions polítiques i mobilitzacions ciutadanes.

A la comarca, els diferents Comités de Defensa de la República van ser part important de la dimanització dels indignats amb els empresonaments de divendres. Si bé la majoria de CDR locals apostaven per convocar la ciutadania a la manifestació unitària als Jardinets de Gràcia de Barcelona prèviament planificada, en alguns casos, com el de Martorell o Viladecans, es va encoratjar també a la presentació davant els ajuntaments del municipi o les capitals de comarca.

Precisament a Sant Feliu de Llobregat va ser on la concentració va tocar sostre. Centenars de persones es van arreplegar a la Plaça de la Vila amb càntics reivindicatius per acabar fent una marxa popular que tallés la carretera principal. També va haver-hi un incident polèmic a l’aparèixer una pancarta penjant de la balconada de l’Ajuntament amb el text “Llibertat presos polítics” que als pocs minuts va ser retirada pels mateixos treballadors municipals i substituida per la ja habitual “Llibertat i diàleg. No als empresonaments”.

De la mateixa manera, a la majoria de pobles i ciutats del Baix Llobregat van haver rèpliques d’aquesta concentració per la contrarietat davant la nova ofensiva judicial contra el moviment independentista. Aquesta era la convocatòria principalment secundada per l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. Alguns dels múltiples moviments populars del Baix, a més, van aprofitar per enregistrant-ho en vídeo per poder-ho mostrar a les xarxes socials, com és el cas de Sant Joan Despí.

De la banda política, diferents personalitats vinculades a la comarca van alçar la veu. L’escriptora de Sant Feliu i actual diputada al Parlament de Catalunya per ERC, Jenn Díaz, va ser una de les més crítiques apuntant que “volen que la rebel·lió que ens imputen – amb violència – sigui real” i va fer una crida a la sensatesa demanant consciència i assegurant que “seguirem mobilitzant-nos pacíficament”. En la mateixa línia, Eduard Pujol, martorellenc i portaveu del grup de Junts Per Catalunya, va demanar “no caure en provocacions” així com demostrar que són “compatibles” la temprança i la dignitat.

Del sector anticapitalista, el representant comarcal per la CUP, Vidal Aragonés, va reclamar organització per fer efectiva la resposta anti-repressiva i va encoratjar els seguidors a sortir “al carrer”. Hores abans havia demanat el reconeixement total a Marta Rovira, la secretària general d’ERC, que havia decidit no assistir a la citació judicial i marxar a l’exili. Una línia que va compartir el també diputat i coordinador d’Esquerra al Baix Llobregat, Jordi Albert, destacant, a més, que “la llibertat no es jutja”.

Però no només el sector independentista va dir la seva. Diferents representants dels comuns van mostrar la seva solidaritat amb els líders sobiranistes empresonats. Entre ells, l’actual coordinadora d’Iniciativa per Catalunya Verds al Baix i ex-alcaldessa de Castelldefels, Candela López, que va apuntar “injustícia, ràbia i indignació” per una “rebel·lió que no va existir” i va animar a sumar-se a la concentració municipal davant el consistori castelledefelí.

A la banda socialista, però, la seva màxima representant del Baix Llobregat i número 2 de Miquel Iceta al Parlament de Catalunya, Eva Granados, va limitar-se a comunicar a Twitter que havien demanat “la desconvocatòria” del ple d’investidura de dissabte així com una nova ronda de contactes amb els grups parlamentaris. Des dels representants rellevants del Partit Popular i Ciutadans van preferir no fer grans declaracions i reservar-se-les ple finalment celebrat ahir.

A l’endemà de les protestes de divendres, però, va haver nous episodis polèmics. D’una banda, Sant Joan Despí encetava el cap de setmana amb la ciutat encara plena de llaços grocs a diferents punts simbòlics del municipi. I, mirant de nou a la capital baixllobregatina, el Partit Popular denunciava noves pintades a la seva seu i el grup de Ciutadans criticava la pancarta municipal previàment esmentada per no representar a “tots els ciutadans”.

 

Foto: Sant Joan Despí per la Independència

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here