Entre els instructors hi ha agents de la policia de Nova York i de la policia federal de Bèlgica, dos dels cossos amb les tècniques més avançades en l’ensinistrament de gossos

Un centenar d’agents de policies locals d’arreu de l’Estat i 60 gossos ensinistrats participen aquesta setmana a Cornellà de Llobregat en un curs per millorar la seva tècnica. Els participants, d’una seixantena de municipis, rebran formació teòrica, pràctica i jurídica per part d’instructors amb gran experiència tant de cossos policials nacionals com internacionals. Entre els instructors hi ha agents de la policia de Nova York, el cos policial amb les tècniques d’ensinistrament més avançades, i de la policia federal de Bèlgica, amb més de 60 anys d’experiència i amb tècniques pioneres pel que fa a la detecció de substàncies estupefaents.

Javier Gómez, president de l’Associació de Guies Canins de Policies Locals, entitat organitzadora, destaca la importància de la formació continua i de cursos com aquest que serveixen per posar en comú les tècniques dels diferents cossos policials. Divendres, un cop finalitzat el curs, totes les unitats canines participants faran una exhibició al camp de futbol municipal adreçat a les entitats culturals i associacions veïnals, i a més d’un miler d’alumnes de la ciutat

Els policies locals inscrits assisteixen al matí a les ponències que els diferents cossos policials fan per explicar les seves tècniques que, a la tarda, posen en pràctica en set grups de treball. Al recinte firal de Cornellà s’han habilitat diferents escenaris, tant interiors com exteriors, per simular actuacions policials.

Així, per exemple, s’han col·locat diversos vehicles, entre ells un autocar, per entrenar la recerca de droga o explosius i s’ha simulat el que podria ser un passadís de metro per treballar la detecció de persones en moviment. Javier Gómez ha destacat que en cursos com aquest “es pot aprendre dels millors” i, d’aquesta manera, adaptar les tècniques més innovadores al dia a dia de les policies locals.

Aquí, explica que tant els Mossos d’Esquadra com la Guàrdia Civil tenen molt avançades les tècniques de detecció en estàtic, principalment vehicles i que policies locals com les de Sabadell o Girona, per exemple, apliquen tècniques innovadores pel que fa a persones en moviment. El president de l’Associació de Guies Canins de Policies Locals, que és agent de la unitat canina de Sant Andreu de la Barca, també ha valorat molt positivament la presència de dos cossos policials amb tanta experiència en la matèria com la polia de Nova York i la policia federal de Bèlgica.

Sobre els primers assegura que és el cos, de llarg, amb les tècniques més avançades per detectar explosius i la detecció de persones en moviment. Pel que fa a la policia belga, que ha portat al curs dues agents, Gómez destaca que és un dels cossos pioners en l’ús de gossos en tasques policials i un dels millors en la detecció de substàncies estupefaents.

Santi Ferrer, guia caní i agent de la Policia Local de Cornellà, assegura que les unitats canines dels cossos policials “cada dia tenen més importància” i que jornades d’aquest tipus són molt necessàries per tal que les policies locals puguin adquirir els coneixements necessaris i adaptar-los a les seves necessitats. Aquí, Ferrer apunta que els gossos “agilitzen i milloren la qualitat” de la tasca policial de proximitat perquè els permet no ser tant invasius”. “Si t’acostes a un grup de joves amb un gos, veuran el gos i no al policia. Si el gos ensuma que un dels nois té alguna substància a la butxaca ho sabràs sense haver de regis i això facilita molt les coses”, ha afegit.

Font: ACN

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here