Des del 1818, aquest canal  va portar aigua al Baix Llobregat i per tant va permetre’n el desenvolupament econòmic. Cornellà ha reconegut ara la importància d’aquesta infraestructura per la història de la ciutat.

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a ciutat netejarà, rehabilitarà i senyalitzarà “dins de les actuals possibilitats pressupostàries” els vestigis de l’obra que queden a la zona i es mostra partidària de declarar-la Bé d’Interès Nacional. Així ho va acordar el ple d’ahir al vespre, a instàncies de l’entitat Avenç de Cornellà.

L’acord també s’adhereix al del Parlament de Catalunya, que va aprovar unànimement demanar a la Generalitat que estudiés la possibilitat de declarar el que queda d’aquesta obra, que encara està en ús fins a Sant Feliu de Llobregat, com a Bé d’Interès Cultural, per tal de protegir-la.

ERC va portar aquesta proposta a la cambra catalana amb la intenció de blindar les restes del canal que subsisteixen.

Aquest acord, arriba mentre el consistori veí de l’Hospitalet rumia si ha de conservar el tram del canal que hi ha al seu terme municipal, a la Remunta, un dels darrers espais que queden per urbanitzar a la segona ciutat de Catalunya, afectat per un planejament urbanístic.

A Cornellà ja hi ha diversos vestigis conservats del Canal de la Infanta, que discorre a l’esquerra del Llobregat i durant el segle XIX va ser fonamental per al desenvolupament de l’agricultura de regadiu i la introducció de la indústria al Baix Llobregat, una comarca clau en la història econòmica de Catalunya.

D’aquesta antiga infraestructura se’n conserva un salt d’aigua a l’antiga fàbrica de Can Vilumara, avui desapareguda, i el pont Quillet, al sector Millàs. En el seu acord d’aquest dijous, el consistori  de Cornellà s’ha compromès a senyalitzar aquests vestigis i les restes visibles del pont de Can Mercader, així com a netejar i rehabilitar la passera del canal que queda a la part final de la Rambla de Solanes. També planteja la possibilitat de batejar dos espais peatonals amb el nom del Canal de la Infanta.

Tot, “dins de les actuals possibilitats pressupostàries”, matisa el text aprovat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here