El Ple va aprovar ahir, amb la unanimitat de tots els grups, una moció en suport a la proposició de llei per regular la dació en pagament i adoptar les mesures necessàries per evitar els desnonaments

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]resentada per ICV, PSC i ERC aquesta moció proposava regular la dació en pagament i adoptar mesures contra els desnonaments per motius econòmics a la ciutat de Molins de Rei.

El text aprovat expressa que “l’actual Llei Hipotecària exposa a moltes persones amb obligacions familiars a una situació d’insolvència que comporta que no només s’enfrontin a un procés de desnonament amb la pèrdua del seu habitatge sinó també a una condemna financera per la reclamació del pagament del deute que resta amb els bancs, que en molts casos es tradueix en l’exclusió social”.

La moció també conclou que la legislació hipotecària permet que les entitats financeres s’adjudiquin, en cas que no es venguin per subhasta, els habitatges pel 50% del valor de la taxació, i que aquesta és una mesura “cruelment injusta i que no té paral·lelismes en el dret comparat de la Unió Europea”.

“Estem davant d’un conflicte social que cada dia a repercuteix a més famílies i que es concreta en l’àmbit local, ja que en un moment d’intensa crisi econòmica, les persones afectades es dirigeixen majoritàriament als ajuntaments a la recerca d’ajuda”, descriu un altre paràgraf de la moció aprovada per unanimitat.

Durant la discussió de la proposta, el regidor d’ERC, Jordi Romeu, va recordar que “ja s’està treballant en liquidar l’impost de plusvàlues en situacions de desnonament” i el PSC assegurava  que l’Oficina d’Habitatge municipal actuaria davant aquests casos d’extrema gravetat.

Mentrestant, Albert Botran (CUP) recordava  que al gener del 2011 “es va rebutjar una moció molt semblant”, que aleshores havia proposat el seu partit. Per la seva banda, Mercè Ferrer (ICV) va tancar el punt demanant la participació de tothom a la recollida de signatures per la dació en pagament.

Aquests són tres dels acords extrets del text aprovat ahir, als que es compromet el Consistori municipal:

  • Instar al govern municipal a que faci possible que des de l’Oficina d’Habitatge Municipal els vilatans i les vilatanes puguin gaudir d’un servei de mediació hipotecària.
  • Instar al govern municipal a aplicar en casos de desnonaments, l’exempció,  o la subvenció de l’import íntegre de l’impost sobre l’increment de valor dels terrenys de naturalesa urbana
  • Instar al govern de l’Estat a una modificació substancial de la legislació hipotecària per tal de garantir que hi hagi més famílies que puguin beneficiar- se de la dació, i evitar així la pèrdua de l’habitatge i la condemna a l’exclusió social.

Els promotors de la ILP hipotecària, una iniciativa legislativa popular que demana entre altres mesures la dació en pagament, van iniciar dimecres 18 d’abril, la recollida de les 500.000 signatures necessàries perquè la proposta sigui debatuda al Congrés.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here