Grups ecologistes que analitzen pel seu compte l’aigua de la Riera dels Canyars a Gavà des de l’octubre adverteixen d’indicadors preocupants

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es rieres són les grans oblidades d’un espai natural humit, el Delta del Llobregat, ja oblidat de per si. Aquest és el parer del grup ecologista les Agulles, la secció d’Ecologistes en Acció que es preocupa de vetllar per aquest entorn.

Per això, tres activistes d’aquest grup van acudir a una de les dues grans rieres que porten aigua des del Garraf al mar a través d’aquest delta, la dels Canyars, a Gavà, i van analitzar l’aigua. Ho fan des de l’octubre en el marc del Projecte Rius i, asseguren, han constatat que la qualitat podria ser millorable.

Per això reclamen a l’Ajuntament de Gavà i a l’ACA que parin més esment en vetllar per la qualitat de l’aigua de les rieres. Activistes del grup ‘les Afulles-Ecologistes en Acció’ prenen mostres de la riera dels Canyars des d’octubre passat. Aquesta riera, que, junt amb la de Sant Climent que baixa per Viladecans, és una de les dues grans que porten aigua des del Garraf fins a la Mediterrània creuant el Delta del Llobregat, és així un dels dos punts d’aquest delta inclosos en el ‘Projecte rius’, que l’Associació Hàbitats promou per tal de controlar la qualitat de l’aigua als ecosistemes del país.

Els resultats del primer anàlisi, fet el cinc d’octubre de l’any passat, eren preocupants. La salut del riu, segons la fitxa recollida a la web del ‘Projecte rius’, va ser qualificada de “dolenta” i l’estat dels boscos a banda i banda de la via d’aigua, de “deficient”.

De fet, es tracta d’una riera que creua nuclis urbans, com els de Gavà i les urbanitzaciopns de Gavà-Mar, abans d’arribar a la Mediterrània, ha recordat aquest divendres Jaume Grau, un dels tres activistes que han recollit les mostres per fer el segon anàlisi, corresponent a la primavera. Els ecologistes han examinat les condicions físiques de la riera, les químiques, analitzant el Ph i el grau de nitrat i oxigen de l’aigua, i la fauna que hi viu.

Els indicadors químics “no estan malament”, ha explicat una altra de les ecologistes, Lorena Muñoz. Però “sí que surten alguns invertebrats que són característics d’aigües que no són de bona qualitat”, ha advertit.

De fet, Grau ha expressat la seva sospita que la riera està patint abocaments al nucli urbà de Gavà, i per això ha anunciat que pensen encarregar un anàlisi independent i més exacte, d’un laboratori.

També ha recordat que el seguiment de la qualitat de l’aigua hauria de fer-lo l’ACA. Però aquest organisme “inclús en èpoques de més disponibilitat econòmica no tenia capacitat de fer seguiment de les rieres i de les del Delta del Llobregat especialment”, ha assegurat Grau.

L’ecologista considera que les rieres, com la dels Canyars o la de Sant Climent, són les grans oblidades al Delta del Llobregat, un entorn humit on també hi ha un riu i llacunes. I, amb tot, aquest ecologista que també és activista contra Eurovegas ha lamentat que les administracions, segons ell, tinguin poca cura d’aquest entorn. “El Delta del Llobregat és un espai molt oblidat, molt abandonat i molt poc valorat, tant per les administracions com per la ciutadania”, ha considerat.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here