El Govern centra el tercer pla d’ajust de 1.500 MEUR en una reducció significativa de les transferències a les empreses públiques, que comportarà acomiadaments i una retallada en les subvencions

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap] més, també crea una matricula a la FP de grau superior, reprogramarà inversions en marxa i accelerarà la privatització de Tabasa i d’Aigües Ter-Llobregat. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha acusat l’Estat d’haver “imposat” aquestes noves retallades pels seus errors en les previsions econòmiques, per no pagar els deutes i perquè centrifuga els dèficits a les comunitats. Però malgrat les incomoditats que reconeix que provoquen els ajustos, Mas garanteix que no es toquen els serveis essencials.

El Govern retalla en empreses públiques i subvencions culpant l’Estat d’un nou pla d’ajust “obligat”. De fet, ha recordat el president, si el govern espanyol hagués pagat només els 759 MEUR que deu a Catalunya des de l’any passat la Generalitat s’hauria estalviat la meitat de la retallada que ha d’aplicar ara pel adaptar els seus pressupostos als de l’Estat.

Les mesures que es van donar a conèixer ahir, formen part del pla per reduir uns 1.500 MEUR, que també inclou l’estalvi que suposaran les mesures aprovades per l’Estat en salut, ensenyament i universitats. De fet, Mas ha reconegut que bona part de la reducció provindrà d’aquests àmbits però, segons els càlculs de la Generalitat, les mesures de Madrid només permeten ajustar 150 milions.

Artur MasLa resta de mesures passen, en primer lloc, per consolidar la retallada d’un 2% més del sou dels funcionaris en la nòmina de desembre que se suma al 3% de la nòmina de juny, com ja havia anunciat el Govern que aplicaria si Rajoy no reduïa el sou dels seus treballadors púbics. A més, Mas ha explicat que també es retallarà el 5% dels funcionaris de l’Estat que cobren complements de la Generalitat. Son empleats en l’àmbit de la justícia i de les universitats.

En l’àmbit de les transferències a les empreses públiques, Mas ha anunciat una “reducció significativa” i ha admès que comportarà ajustar estructures i plantilles tot i que ha assegurat que els “acomiadaments massius” seria una línia vermella. I ha afegit que hi ha empreses que ara tenen menys feina i no necessiten la mateix nombre de treballadors.

Una altra cosa que farà el Govern és una disminució no lineal de les subvencions que donen els departaments en les convocatòries encara no iniciades. De fet, de moment, s’han suspès les noves convocatòries a l’espera que els departaments d’acord amb la conselleria d’Economia decideixi quines subvencions es redueixen de manera “menys lesiva possible”. Així mateix, es reprogramaran inversions en marxa allargant els terminis de pagament per tal de poder pagar menys aquest any i el que ve.

El Govern accelerarà, també,  la venda d’una part del seu patrimoni públic, una iniciativa que ja es va intentar l’any passat però que no va tenir èxit. A aquest paquet també s’ha afegit la possibilitat que les autopistes públiques de la Generalitat puguin passar a concessions privades (Tabasa) i la privatització d’Aigües Ter-Llobregat (ATLL).

En l’àmbit de l’ensenyament, el Govern crearà una “matrícula modesta” per a la Formació Professional (PF) de grau superior que no és obligatòria. D’aquesta manera, aquests estudiants també contribuiran al sistema com ho fan els universitaris a qui també se’ls hi ha pujat el preu de les matrícules amb l’objectiu de “no disminuir” la qualitat del grau superior de l’ensenyament.

MasEn l’àmbit de la salut, hi haurà una major col·laboració entre els àmbits de salut i benestar social perquè les persones malaltes cròniques ingressades en hospitals de primer nivell puguin traslladar-se a centres sociosanitaris o residències de persones grans.

A aquestes mesures en ensenyament i salut s’hi ha d’afegir les que ha decidit l’Estat i que afecten comunitats autònomes. El president Mas ha assegurat que s’aplicaran de tal manera que no s’incrementarà més d’un 20% del nombre d’alumnes per aula i que la revisió de matrícules universitàries anirà associada a beques per tal que “ningú deixarà d’anar a la universitat per temes econòmics”.

Mas ha reconegut les “incomoditats” que crearà la tercera onada de retallades però ha garantit que no es toquen serveis essencials. “Una cosa és ajustar, gastar menys i aplicar una política d’austeritat, però això no significa de cap manera trepitjar les línies vermelles, que són els drets bàsics i els serveis essencials en el camp de la salut, l’ensenyament, el benestar, els discapacitats i la universitat”, ha argumentat alhora que ha deixat clar que cap malalt greu se sentirà abandonat.

La privatització de l’ATLL afecta de manera directa al Baix Llobregat

Aquesta empresa pública adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat, va ser creada pel Govern de la Generalitat de Catalunya l’any 1990, com a responsable de l’abastament d’aigua a la ciutat de Barcelona, la seva àrea metropolitana, i nou comarques del seu entorn. Això representa abastir una població propera als cinc milions de persones, de més de 100 municipis, així com a les indústries i serveis instal·lats en aquesta àrea.

Les tasques d’ATLL abasten des de les captacions als rius Ter i Llobregat, fins al lliurament de l’aigua a dipòsits municipals, a partir dels que l’administració local, o la companyia encarregada del servei en baixa, la fa arribar fins als consumidors.

Entre les instal·lacions que gestiona ATLL es compten més de set-cents kilòmetres de conduccions de diversos diàmetres, diverses estacions d’impulsió i bombament de l’aigua i tres importants centres de producció: les estacions potabilitzadores d’Abrera i de Cardedeu, per a les aigües del Llobregat i del Ter, respectivament, i la recent dessalinitzadora de la Conca del Llobregat (El Prat de Llobregat). També es veurien afectades les instalacions que l’ATLL té a Sant Joan Despí.

Cimera pel pacte fiscal

Mas ha anunciat que convocarà tots els líders dels partits catalans a una cimera sobre el pacte fiscal aquest mes. Després dels contactes bilaterals que està mantenint, Mas vol reunir tots els partits per parlar de la votació al Parlament de les conclusions de la comissió sobre el concert, que s’ha de produir abans de les vacances d’estiu. El president no ha pogut descartar un quart pla d’ajust, però ha remarcat que no n’hi haurà si s’aconsegueix el concert. Això sí, ha admès que la negociació sobre el concert condicionarà futures aliances a Catalunya, perquè la posició de cada partit serà clau per arribar a acords també en altres àmbits.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here