L’últim plà d’ajust del Govern obliga a reduir dràsticament els plans d’ocupació de la Fundació Catalana de l’Esplai, dels que se’n beneficien unes 700 persones

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es aportacions de l’administració als plans d’ocupació d’aquesta entitat cauran més d’un 70%. Això afectarà la trentena de cursos que l’Esplai ofereix a la seva seu del Prat, dels quals se’n beneficien unes 700 persones. I posarà en risc la feina de quatre formadors. La Fundació Catalana de l’Esplai col·labora en plans educatius d’entorn en 130 barris de Catalunya. I, en el marc d’aquesta col·laboració, manté aules d’estudi assistit en 30 escoles. Es tracta d’espais on els alumnes que ho necessitin poden fer deures i activitats extraescolars amb la supervisió de monitors.

La Fundació Catalana de l’Esplai ha de tancar les aules d’estudi assistit que té en 30 escoles catalanes perquè l’Estat, que finança aquesta política social, els ha comunicat que ho deixa de fer. La retallada deixarà al carrer 18 monitors. Aquesta és una de les ofertes de l’Esplai que s’està ressentint de les mesures d’austeritat, ha explicat la directora de l’entitat, Montserrat Ginés. Els estudis assistits “consisteixen a donar un suport educatiu a nens amb necessitats específiques i amb dificultats educatives”, ha explicat Ginés.

“Se’ns ha comunicat que el finançament que s’utilitzava per fer aquests estudis assistits, que prové del ministeri d’Educació, ha desaparegut”, ha afegit. I per això hauran de tancar-los. “El primer que vam fer va ser dir a les escoles i els ajuntaments si ho podíem fer d’alguna manera entre tots, però clar, les escoles i els ajuntaments no tenen diners per assumir-ho, i per tant aquests programes s’han hagut de tancar “, ha lamentat Ginés.

La feina de quatre persones més de l’Esplai també perilla a causa de la retallada dels plans d’ocupació. El departament de Treball de la Generalitat, que els finança amb les aportacions d’altres administracions, segons ha explicat Ginés, preveu reduir en més d’un 70% la seva aportació a aquests plans d’ocupació. Això afectarà l’oferta de cursos que l’Esplai fa a la seva seu central al Prat de Llobregat. Allà l’entitat forma aturats de llarga durada o joves amb dificultats per trobar feina en cursos de cuina o de monitoratge, entre d’altres. Ofereix una trentena de cursos per any i se’n beneficien unes 700 persones, han explicat els responsables de l’Esplai.

Alguns dels estudis assistits, els que van començar al setembre, ja s’han tancat amb l’inici del maig. D’altres, que van començar més tard, encara tenen disponibles els darreres recursos, però també hauran de tancar quan s’esgotin, ha explicat Ginés. Això deixarà sense feina, en total, 18 monitors, ha afegit.

Un altre àmbit d’actuació de l’Esplai són els menjadors escolars: la fundació presta serveis en 954 escoles, i en algunes d’elles s’ocupa del temps del migdia. I Ginés ha considerat aquest dijous que els recursos per a les beques menjador no són suficients. “Encara que no sabem exactament si s’han reduït o no les quantitats, que a nosaltres ens fa l’efecte que sí, el que sí que tenim són més nens amb necessitats de beca, i per tant encara que les quantitats s’hagin pogut mantenir són insuficients”, ha declarat Ginés, que ha recordat la importància de garantir que tots els nens que ho necessitin es puguin quedar al menjador.

“Hi ha casos on la dificultat que té la família és molt seriosa i sabem que aquests nens si no es queden a dinar a l’escola o no faran l’àpat o no tornaran a la tarda a l’escola”, ha il·lustrat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here