Al maig es reivindica el dret a l’accés a la salut com un dret de les dones, al que han de poder accedir sense restriccions ni exclusions de cap tipus, i en el decurs de tot el seu cicle de vida

[dropcap font=”arial”]E[/dropcap]l 28 de maig es commemora el Dia Internacional per a la Salut de les Dones. Aquesta diada es commemora mundialment des de 1987. És des d’aleshores que s’assumeix que el sistema sanitari s’arrela en una societat i en una ciència androcèntrica que massa sovint oblida les dones.

La promoció de la salut des d’una perspectiva feminista suposa la capacitat de decidir sobre el nostre benestar, la nostra salut i el nostre cos; el dret a decidir amb llibertat; el dret a participar sense exclusions i el dret a accedir als recursos amb igualtat i equitat. Les dones i els homes tenim cossos diferents i necessitem de serveis, recursos i models d’intervenció diferents.

El model androcèntric de salut té repercussions molt negatives per a la salut de les dones. Les recerques, les investigacions, i institucions que les realitzen, moltes vegades no troben prou interessants els estudis sobre temes que afecten directament les dones o només les dones.

Els models de planificació, prevenció i d’intervenció de la Sanitat sovint es basen en estereotips sexistes.

Els drets sexuals i reproductius

A l’Estat Espanyol, vàrem viure fa uns anys, un canvi de legislació referent a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs. Aquest avenç legal garantia que la interrupció voluntària de l’embaràs es pogués fer dins la xarxa sanitària pública, de manera gratuïta i igualitària per a tothom. Però avui aquest dret s’està posant en entredit a causa de les retallades en Sanitat. Per exemple, a l’Aragó ja s’ha vist vulnerat.

Però a més, el Govern del PP ha anunciat la seva voluntat de reformar la llei de manera restrictiva, un canvi ideològic i doctrinari al servei de la jerarquia de l’església i no al servei de la salut sexual i reproductiva de les ciutadanes. En definitiva, un atac frontal al dret a les dones a decidir sobre el seu propi cos, que ens fa retrocedir no als anys 80, sinó als anys 40.

El Baix Llobregat, pioner en Centres de Planificació Familiar

Un Centre de Planificació Familiar és el lloc on es pot consultar sobre anticoncepció i sexualitat, prevenció de la SIDA, serveis gineòlògics… en definitiva, sobre qualsevol dubte que tingui a veure amb la salut sexual i reproductiva.

ple dona baix llobregat
Imatges del 1r Ple Comarcal de la Dona. Sant Boi de Llobregat. 1977. Foto: Estudi "El feminisme al PSUC"

El moviment per a la creació de Centres de Planificació Familiar a la nostra comarca, va néixer de la Coordinadora Feminista del Baix Llobregat (CFBLL). La CFBLL es va començar a gestar l’any 1978, promoguda per la Comissió Comarcal del PSUC per a l’Alliberament de la Dona.  Posteriorment, amb persones de tots els partits i les organitzacions interessades en el treball feminista a la comarca; es van acordar els detalls de la celebració de la I Jornada de Dones del Baix Llobregat, que es celebraria el 2 de juliol de 1978, a la Casa de la Cultura de Sant Boi.

A la cloenda de la Jornada es va donar per constituïda la Coordinadora Feminista del Baix Llobregat, que va esdevenir un referent del feminisme a nivell de Catalunya i que va establir com una de les seves prioritats, la creació de centres Planificació Familiar, ja que la Seguretat Social no cobria la medicina preventiva, els anticonceptius i la cura de la salut de les dones.

Així, als anys 80 es va aconseguir que alguns ajuntaments com El Prat, Sant Feliu de Llobregat, Molins de Rei, Sant Joan Despí o El Papiol, assumissin aquests recursos com a municipals.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here