El Conseller d’Interior va anunciar divendres que havia obert una investigació per aclarir si l’actuació dels Mossos va ser correcta en la detenció dels sindicalistes d’UGT i CCOO a la fàbrica Seat de Martorell, el 25 d’abril passat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]es detencions es van efectuar perquè, segons els mossos, els sindicalistes van intervenir en un piquet durant la  Vaga General  del 29M, en què suposadament van coaccionar i causar danys al vehicle d’un mosso de paisà que volia passar.

Segons la versió dels treballadors, aquests fets mai van ocórrer, i l’agent que els va detenir al seu lloc de treball, no es va identificar en cap moment.

Els Mossos van irrompre a la factoria de Seat a la una del migdia i van detenir els dos delegats sindicals, als que van treure de la fàbrica emmanillats i els van traslladar als calabossos de la comissaria de Martorell. Es tractava de Javier Jiménez Oya (CCOO) i Javier Espin (UGT), tots dos fa molts anys que són representants sindicals a l’empresa.

Cap a les 16 hores del mateix dia, ja eren més d’un centenar els treballadors de SEAT concentrats davant de la comissaria de Martorell, per protestar contra la detenció dels seus companys. Va ser aproximadament a aquesta hora que els Mossos van alliberar els dos sindicalistes, que van ser citats per anar a prestar declaració als jutjats.

A la Comissió d’Interior de divendres passat al Parlament, el Conseller va fer balanç de l’actuació de la policia durant la Vaga General del 29M. “No volem criminalitzar les manifestacions socials, sinó aïllar la violència i el vandalisme”, va afirmar. Puig però, va admetre la possiblitat de que les detencions dels sindicalistes de la SEAT no s’haguéssin dut a terme correctament, i va declarar que ha obert una investigació interna per esclarir els fets.

Puig va respondre així a a la pregunta del diputat d’ICV-EUiA Jaume Bosch, que va criticar la manera de procedir de la policia catalana “en anar a detenir els dos treballadors a la feina, emmanillar-los, dur-los a la comissaria, deixar-los en calçotets i aïllats i fer-los identificar altres membres del piquet”.

Joaquim Llena (PSC) va  definir a Puig com un “sapastre”, i Alfons López Tena (SI) va demanar la dimissió del comissari David Piqué, que va qualificar de “rates” alguns dels manifestants. A la Comissió també van assistir-hi com a públic els tres primers empresonats pels fets de la vaga, Laura Gómez, de la CGT, i els dos estudiants, Isma i Daniel.

Manifestacions contra les detencions a vaguistes del 29M

Centenars de persones es van manifestar  ahir al migdia en suport als dos joves que han ingressat en presó preventiva pels incidents de la vaga general a Barcelona.

Sota el lema ‘Ni retallades ni repressió’, els manifestants van protestar durant més de dues hores pels carrers del barri de Sants de Barcelona demanant la llibertat immediata d’Andreu C. i Rubén M., així com la retirada de tots els càrrecs a les més de 100 persones amb procediments judicials oberts pels fets de la vaga general.

La marxa es va iniciar passades les dotze del migdia, sortint de la Plaça Joan Peiró i va ocupar els quatre carrils de Carretera de Sants.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here