En el marc del cicle “Utopies concretes per un món millor”, organitzat per l’Ajuntament de Sant Joan Despí, vam tenir l’oportunitat de parlar amb Isabel Sánchez, directora de Triodos Bank Catalunya.

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]S[/dropcap]ánchez té una llarga experiència en banca, on va començar a treballar l’any 1987, i, en paraules d’ella mateixa “sempre havia tingut clar que quan la banca ètica arribés a Espanya, jo hi aniria a treballar”.

Isabel, què és per a tu el Baix Llobregat?

El Baix Llobregat és la meva comarca, jo visc a Sant Feliu de Llobregat des de l’any 98 i és on estic cada dia, els caps de setmana, on van les meves filles a l’escola. Abans vivia a L’Hospitalet, però ara a Sant Feliu hi estic molt contenta; el Baix Llobregat és la meva comarca.

[level-premium]

[jwplayer file=”http://www.elbaix.cat/wp-content/videos/Isabel Sanchez Versio llarga.m4v” width=”609″ height=”360″]

Què és la banca ètica?

La banca ètica és una entitat financera que explica als seus clients a qui li deixa els diners que ell li confia i que intenta, des del sistema financer, que es desevolupin aquelles activitats que tenen un valor afegit i que ajuden tant a les persones com al medi ambient. La banca ètica vol contribuir a difondre un model diferent del negoci del sistema financer i donar eines perquè les persones puguin fer un ús responsable dels seus diners. Volem ajudar a què la dignitat de les persones, des del sector social i des del sector cultural, millori, i també mostrar que posant valors i principis en el si d’un negoci i en el dia a dia les coses poden sortir bé i és possible tirar endavant un projecte.

els-bancs-passen-facturaLa banca ètica és una gran desconeguda. Per què creus que és així?

Crec que som un país que hem estat 40 anys tancats i, per tant, la banca ètica ha arribat més tard. Però conforme la gent la va descobrint, tothom vol participar i tenir els seus diners treballant en línia amb els seus principis i valors.

En la situació de crisi econòmica que estem vivint, quin paper creus que pot jugar la banca ètica?

Jo crec que la banca ètica ha de fer pedagogia i mostrar a les persones, les entitats i les empreses, que posant valors en el teu dia a dia, en el teu negoci, poden sortir bé els números, pots ser una empresa segura i pots tenir recorregut en el temps. Hem de buscar que l’economia torni a les persones i crec que les entitats de banca ètica hem de ser un exemple i explicar a la gent que en el món de les finances també hi hem de posar valors.

xerrada-triodos-santjoanCom valoreu, des d’una entitat comTriodos, les mesures de rescat a la banca que està realitzant l’Estat espanyol?

Deixar caure a la banca, sobretot si es tracta d’entitats grans, pot tenir també repercussions en les persones. Per tant, s’hauria de mirar com es rescata, però no a qualsevol preu, sense responsabilitats i sense explicacions. S’han de fer les coses bé. Si nosaltres rescatem amb els nostres impostos, llavors també hem de decidir en quin sentit ha de continuar aquesta entitat i no deixar-ho a lliure disposició.

Creus que les empreses del nostre país estan preparades per buscar un benefici econòmic lligat a un benefici social i ambiental?

Jo crec que sí, que som les persones les que hem de canviar les empreses i hem de canviar el món. Crec que som les persones les que hem d’estar preparades. Potser les empreses tenien mal entès que si posaven valors en el seu dia a dia, en la seva activitat, això suposaria que no els anirien bé les coses, i jo crec que Triodos és un exemple de què posant valors en les decisions econòmiques que tu prens, poden sortir bé les coses.

És molt important veure que cada decisió té una implicació envers la resta de les persones. Jo crec que quan les persones siguin conscients de la força que té això, estaran preparades.

Com veus el futur?

El futur el veig amb molta alegria perquè quan veig totes les persones que s’estan animant a fer-se clients de banca ètica penso que això significa que alguna cosa en el seu cap ja ha canviat. Vol dir que han vist que hem de consumir d’una altra manera, que hem de mirar la nostra alimentació, que no tenim un altre planeta que aquest, no tenim pla B per al planeta… I, per tant, quan veig tots els moviments i que les persones cada cop tenen més interès en la banca ètica i que fan el pas de fer-se clients és que alguna cosa està canviant i, per tant, sóc molt optimista.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here