El ple aprova una moció en defensa del municipi i de les seves competències. El text destaca la importància dels Ajuntaments com a les administracions més properes a la ciutadania

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l ple de l’Ajuntament de Castellví de Rosanes, localitat del Baix Llobregat, va aprobar de forma unànime una moció en defensa del municipi i de les seves competències on es destaca, entre d’altres aspectes, la importància dels Ajuntaments com a les administracions més properes a la ciutadania, a les quals els veïns i veïnes s’adrecen “per demanar serveis, siguin o no de la seva competència, i perquè els solucionin els problemes”.

Aquesta moció ha passat pel plenari de l’Ajuntament després de la proposta feta per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) de buidar de competències els municipis de menys de 20.000 habitants i del fet que “el govern central i la FEMP són partidaris d’acabar amb les competències que han vingut assumit els ajuntaments tots aquests anys”, indica el text aprovat. La moció afirma que “potser ara sigui un bon moment per tornar a reflexionar sobre la configuració del municipi”, però adverteix que aquesta reflexió no ha de ser “per buidar de competències els governs municipals”, sinó per “omplir de competències i recursos econòmics les administracions més properes als ciutadans, afavorint fórmules mancomunades i consorciades de gestionar les seves competències, que ja figuren en les lleis, i ja fa anys que es realitzen per molts municipis, i el Baix Llobregat és un bon exemple”.

En aquesta línia, la moció demana que s’analitzin “dins del subsistema territorial de govern local de primer i segon nivell (municipis i província), el sistema de distribució competencial i els aspectes organitzatius i financers que permetin als governs locals prestar els seus serveis dins del marc competencial vigent, amb la dotació necessària de recursos i impuls de formes mancomunades i consorciades”.

El document recorda que “els ajuntaments han estat capdavanters en la prestació de serveis a les nostres comunitats, amb molt pocs  recursos inicialment i insuficients després, però amb una gran capacitat de gestió per part dels professionals i representants democràtics, que probablement mai tinguin el reconeixement degut” i apel·la també a l’article 140 de la Constitució espanyola, que garanteix l’autonomia dels municipis; a diferents sentències sobre aquesta matèria; al principi de subsidiarietat recollit a la legislació vigent, i fa ressaltar que s’han de tenir en compte igualment elements com la història, la identitat i el sentiment de pertinença.

Finalment, es demanan al govern de l’Estat “una actuació de responsabilitat i lleialtat institucional, per no prendre decisions que facin desaparèixer el municipi, almenys els de menys de 20.000 habitants, reduint el seu nucli essencial” i s’insta la Generalitat a fer “un pronunciament clar i rotund a favor de tots els municipis, i el respecte a la seva autonomia competencial, sobretot per als de menys de 20.000 habitants”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here