L’espai s’ha recuperat com a equipament cultural i de recuperació de la memòria del moviment obrer al Baix Llobregat.  L’edifici s’ha sotmès a un exhaustiu procés de rehabilitació

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a Federació va néixer l’any 1915 de la unió dels sindicats representatius de pagesos, obrers industrials i paletes, però el seu àmbit d’actuació va sobrepassar l’àmbit estrictament sindical per desenvolupar un autèntic projecte social. L’edifici va ser incautat al 1939 per les autoritats franquistes per ubicar-hi la seu de la Central Nacional Sindicalista i l’Organización Nacional de Educación y Descanso, sota la denominació de Hogar del Productor.

Ara, l’Ajuntament l’ha recuperat com a equipament per a la ciutat. Es tracta d’un nou equipament amb una superfície total de 2.246,00 m2.

La inauguració serà divendres 6 de juliol a les 19h, i comptarà amb l’actuació dels Matossers, la colla castellera de Molins de Rei, i de la cantant Irene Terrón. A més, es servirà un refrigeri per a totes les persones assistents.

La Federació Obrera, doncs,  esdevé el centre cultural i cívic de referència de Molins de Rei, amb una programació d’activitats culturals, formatives i amb l’objectiu, entre d’altres, de donar suport a totes les entitats, associacions, col·lectius i promotors per al desenvolupament de la seva activitat. Les entitats i particulars que ho desitgin ja poden demanar la utilització dels seus espais.

fede obrera 2
Federació Obrera de Molins de Rei. Foto:Ajuntament

La Federació Obrera acull de manera permanent el centre d’interpretació sobre el moviment obrer amb l’exposició “’La Federació Obrera de Molins de Rei: els valors del moviment obrer’, que mostra els valors democràtics i modernitzadors republicans com ara la llibertat, la igualtat i la solidaritat, que tant es van impulsar durant aquell període. El centre també explica la reivindicació ciutadana per recuperar l’edifici confiscat durant la dictadura franquista i no retornat al poble fins a ben entrada la democràcia.

La Federació s’afegeix a la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya del Memorial Democràtic. Els serveis que ofereix el centre són: 4 sales de reunions, 1 sala d’actes, una aula de cuina, 1 aula per a formacions, 2 aules polivalents, 1 aula d’activitats físiques, 8 despatxos compartits per entitats, 3 bucs d’assaig (actius al setembre), 2 vestuaris, 2 camerinos i magatzems. En el futur es concretarà la licitació del bar. L’horari durant el mes de juliol és de 16h a 20h. Al setembre es fixarà l’horari definitiu de funcionament. Actualment la Federació ja acull a la colla castellera Matossers, l’Associació Obrera, el Casal de la Dona i al setembre s’hi traslladarà el Punt Jove i les entitats que ho sol.licitin.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here