Adelson ha demanat una excempció a la llei del tabac. Un responsable de l’OMS adverteix que permetre el tabac a Eurovegas “produirà més morts i més malalties” i el cap de tabaquisme de l’ICO titlla d'”aberració” la possibilitat d’introduir excepcions a la llei  del tabac

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]P[/dropcap]ermetre fumar dins dels locals d’Eurovegas, fent una excepció a la llei del tabac, “produirà més morts i més malalties”: això ha vaticinat el gerent de la iniciativa ‘Lliure de tabac’ de l’OMS, Armando Peruga, durant un simposi a l’Institut Català d’Oncologia. Peruga ha lamentat que s’estudiï incloure excepcions en una llei aprovada al parlament per satisfer uns interessos privats i ha advertit que, si es fa, a més, l’Estat podria vulnerar tractats internacionals contra el tabac que ha signat.

En la mateixa línia crítica amb Eurovegas s’ha expressat Esteve Fernández, cap de la unitat de control de tabaquisme de l’ICO, que ha qualificat d'”aberració” una possible excepció en la llei antitabac. A l’Organització Mundial de la Salut “es veu amb moltíssima preocupació” la possibilitat que les autoritats catalana i espanyola permetin fumar dins dels locals d’Eurovegas, introduint així una excepció a una llei antitabac que els responsables antitabaquisme internacionals saluden. Això ha assegurat el gerent de la iniciativa ‘Lliure de tabac’ d’aquesta organització internacional, Armando Peruga, aquest dijous.

Peruga ha lamentat que es demani “sacrificis addicionals a la població en termes de salut a canvi d’una promesa vaga de treball”.

A més, ha recordat que “la present llei va ser un acord ampli parlamentari, que representa la voluntat sobirana del poble espanyol”. “No es veu molt de sentit en què vingui un empresari a exigir canvis en aquesta voluntat expressada majoritàriament per part del parlament”, ha afegit. “No només en el tabac, també en altres assumptes, però a nosaltres el que ens preocupa és el tema de la salut”, ha etzibat aquest responsable de l’OMS.

A més, Peruga ha recordat que l’Estat és signatari d’un tractat internacional que l’obliguen a “tenir ambients lliures de fum en tots els àmbits tancats”. “Anar cap enrere és incomplir els compromisos internacionals; és introduir un element de desconfiança enorme respecte la capacitat d’Espanya de complir les seves obligacions internacionals”, ha advertit. Ho ha dit durant la seva participació en un simposi d’aquesta organització i de l’Institut Català d’Oncologia que revisa les polítiques antitabac de diversos països. Un altre dels impulsors del simposi és Esteve Fernández, el cap de la unitat de control del tabaquisme de la institució catalana que s’ocupa de la prevenció i tractament del càncer al país.

“A banda dels problemes que pugui tenir Eurovegas des del punt de vista social, de tipus de negoci, etcètera, des del punt de vista de la llei del tabac és una aberració intentar una regressió en la protecció de la salut dels treballadors i dels client per defensar el negoci o el benefici econòmic per part d’un sector molt determinat”, ha lamentat Fernández aquest dijous.

“Els polítics ho van fer molt bé canviant la llei” contra el tabac, ha saludat Fernández, que per això ha advertit que “seria un error en contra de la salut de la població” introduir-hi excepcions. “Aquesta excepció seria terrible perquè podria dinamitar la llei, podrien sortir altres excepcions i a nivell internacional suposaria un exemple molt perillós”, ha advertit Fernández, després d’assenyalar que el precedent espanyol de regulació del tabaquisme ha servit com a exemple a d’altres països.

El joc també degrada la salut

Per a la Taula del Tercer Sector els possibles beneficis que comportarien la instal·lació d’Eurovegas, com la creació de llocs de treball, “ni justificarien ni compensarien els seus efectes perniciosos”, entre els que situa l’increment de ludopaties i del consum de drogues, entre d’altres.

Les associacions de persones afectades per la ludopatia ja s’han expressat en contra de la idea de negoci que significa Eurovegas, i contra el perill que aquest macrocomplex de joc representa per la salut pública.

Asseguren que les ludopaties “destrossen” les famílies i fomentar el negoci del joc produiria “més sofriment, més problemes socials i menys qualitat de vida”. També assenyalen, els efectes sobre les persones i les famílies acabarien generant un increment de la despesa pública, per exemple en serveis socials i seguretat, i un augment de les demandes a les entitats socials.

Un 2% de la població espanyola està afectada per aquesta greu malaltia. A més, els períodes de crisi econòmica estan considerats d’alt risc per a l’aparició i desenvolupament de les addiccions als jocs d’apostes, bé perquè la gent hi busca una manera solucionar problemes econòmics confiant en l’atzar, o bé simplement per a evadir-se de la realitat.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here