Sant Vicenç dels Horts, Molinsde Rei i Pallejà s’uneixen per demanar a Rotocayfo que aclareixi el futur de l’antiga fàbrica de Printer. Els treballadors tornen a la vaga perquè temen el tancament del centre després del degoteig d’acomiadaments per absentisme

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]ls alcaldes de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, d’ERC; Molins de Rei, Xavi Paz, socialista; i de Pallejà, Ismael Álvarez, de CiU, s’han unit per demanar a Rotocayfo que aclareixi el futur de l’antiga fàbrica de Printer, un centre de treball de Sant Vicenç que dóna feina a tres centenars de persones de la zona. El centre va ser venut a inicis del 2011 i des de llavors els treballadors temen el tancament. Després de la reforma laboral hi ha hagut un degoteig d’acomiadaments per absentisme de treballadors que havien agafat la baixa i això ha augmentat la incertesa dels empleats, que aquest divendres fan vaga i s’han manifestat.

Els seus representants s’han reunit amb els tres batlles. Fa gairebé un any, el 8 d’agost del 2011, els treballadors de la fàbrica de Rotocayfo a Sant Vicenç dels Horts van iniciar una vaga que va durar algunes setmanes. Reclamaven a la nova direcció d’aquesta empresa gràfica, que havia acomiadat els 13 empleats d’administració després de comprar-la al grup Bertelsmann quatre mesos abans, que els expliqués què planejava fer amb aquest important centre de treball a la zona del Baix Llobregat centre.

Gairebé un any després, aquest divendres i aquest dissabte, els treballadors tornen a fer vaga. No descarten convocar noves aturades parcials passada la setmana vinent. Segueixen reclamant a la direcció que concreti el futur de la planta.

Els temors dels empleats s’han agreujat després que el febrer passat la direcció acomiadés 11 treballadors més. Per fer-ho, es va acollir a la nova reforma laboral, que permet fer fora per absentisme els empleats que estiguin de baixa justificada un 20% de la seva jornada laboral en un període de dos mesos.

Més tard han estat acomiadats tres treballadors més per absentisme, ha assegurat aquest divendres el president del comitè d’empresa, Juan Manuel Villalón. Un d’aquests acomiadats va estar set dies de baixa per una grip i després va recaure, un altre va estar 11 dies de baixa i el tercer 10, ha assegurat Villalón.

El president del comitè ha assegurat que es tracta de “treballadors que no són absentistes, són bons treballadors, són operaris qualificats.

“No entenem què està fent l’empresa”, ha denunciat Villalón, que ha assegurat que arrel d’aquests acomiadaments una màquina roman aturada. Aquests fets “ens vénen a dir que l’empresa el que està fent és buscar opcions per demostrar que no som rentables, quan en realitat ho està provocant l’empresa”, ha aventurat el sindicalista.

A banda dels acomiadaments, Villalón ha recordat que l’empresa es va despenjar del conveni, aplicant també, sempre segons els empleats, una regulació de la norma laboral. Arrel d’això la Generalitat va obrir una mediació. No ha donat resultats i la setmana vinent la mediació continuarà davant dels tribunals laborals, ha avançat Villalón.

Ho ha dit després de la manifestació que ha protagonitzat gran part dels 275 empleats que encara té la fàbrica pels carrers de Sant Vicenç dels Horts i abans de reunir-se amb els tres alcaldes que reclamen una sortida a la situació de crisi de l’empresa. En aquesta trobada, els batlles han explicat als representants dels treballadors què els va dir la direcció de la firma en una reunió que van mantenir fa unes setmanes.

Va haver-hi poques concrecions, ha admès Junqueras. “És evident que tenim unes competències molt limitades, perquè nosaltres només som un ajuntament”, ha lamentat el republicà, però ha afegit: “ens agradaria poder repetir un escenari d’èxit com en el cas de Fercable”. Aquesta empresa va ser la primera en presentar un ERO després de l’aprovació de la reforma laboral i també està a Sant Vicenç. En aquell cas, el consistori vicentí va contribuir a trobar una sortida a la crisi que els treballadors d’aquell centre van aprovar.

“La incertesa fa que es pugui pensar en el pitjor dels pronòstics i el tancament definitiu de la planta, que és el que hauríem d’evitar”, ha declarat, per la seva banda, l’alcalde de Molins de Rei, Xavi Paz, que ha afegit que una seixantena de molinencs fan feina a Rotocayfo.

“Què passa amb aquesta gran empresa que donava tanta feina a tants treballadors?”, s’ha demanat el seu homòleg de Pallejà, Ismael Álvarez, que ha recordat que a l’antiga Printer hi va arribar a haver un miler d’empleats, entre els quals hi va ser ell mateix durant uns anys.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here