L’ACM creu que la reducció del 30% dels regidors suposarà un estalvi “insignificant” per a la majoria de municipis i demana que no es continuï assenyalant als ajuntaments com el “problema” del dèficit de l’Estat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l president de la comissió d’hisendes locals de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i alcalde de Tortosa, Ferran Bel (CiU), ha fet una primera valoració de les mesures anunciades aquest dimecres pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Bel ha posat en dubte l’estalvi de 3.500 MEUR concentrant determinades competències dels municipis de menys de 20.000 habitants a les Diputacions, i també ha relativitzat la reducció de despesa que comportarà la reducció d’un 30% dels regidors de les corporacions locals. “Podríem arribar a consensuar-ho però hem de ser seriosos i veure quin import representa perquè a la majoria de municipis l’estalvi serà insignificant”, ha manifestat.

Bel creu que l’anunci de reduir una tercera part dels regidors “queda molt bé de cara a la galeria” però ha deixat clar que per a la majoria de municipis la reducció de despesa és mínima.

Per als municipis més petits que són la majoria, l’estalvi derivat d’aquesta mesura, seria insignificant. “Si s’ha de fer es fa, però que ningú ho vulgui vendre com la gran mesura per fer front al dèficit de les administracions”, ha afegit.

Sobre l’estalvi de 3.500 MEUR concentrant competències d’ajuntaments a les Diputacions, el president de la comissió d’hisendes locals de l’ACM posa en dubte com es generarà. “A mi m’hauran d’explicar d’on surten aquests diners i quins beneficis genera, és a dir, quines economies d’escala es produeixen i quins costos deixen d’assumir els municipis perquè se’ns fa difícil d’entendre”, ha manifestat.

El dirigent convergent també ha insistit en reclamar al govern espanyol que no continuï assenyalant als ajuntaments com el “problema” del dèficit de l’Estat.

“Representem un 13% de tota la despesa pública espanyola, generem un 5% de l’endeutament públic espanyol, i un dèficit que no arriba ni al 3% de tot el dèficit de l’Estat. El problema no són els ajuntaments, el problema no són les corporacions locals, i s’estan fent esforços per millorar i els hem de fer, no quedem exempts d’això. Ara, que un vulgui focalitzar que el problema que té avui l’Estat està en l’administració descentralitzada i especialment en les corporacions locals no és seriós, i a nivell europeu, saben que no és seriós”, ha etzibat.

Sobre la resta del paquet de mesures anunciat aquest dimecres, Bel ha preferit acabar de veure com es concreten tot i que ja ha admès que “són molt dures”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here