En el marc de les Jornades Emprenem vam conversar amb Guernica Facundo, emprenedora i autora de “El llibre vermell de les dones emprenedores”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]F[/dropcap]acundo ha desenvolupat la seva trajectòria en diferents projectes de recolzament a dones empresàries i emprenedores i actualment és sòcia i co-fundadora de Complementum, una consultoria social per  administracions públiques, organitzacions sense afany de lucre i d’economia social.

Guernica, què és per a tu el Baix Llobregat?

El Baix Llobregat sempre m’ha inspirat, per una banda, dinamisme i per l’altra qualitat de vida.

Què et va motivar a esciure “El llibre vermell de les dones emprenedores”?

M’ho van proposar, dues vegades de fet, i vaig pensar que no hi hauria una tercera vegada. Sempre havia estat treballant temes de dones emprenedores, uns 10 o 12 anys, i quan vaig començar a recopilar informació em vaig adonar que feia molt temps que li donava voltes a què passa amb les dones emprenedores. A més, feia temps que no es publicava res sobre dones emprenedores i crec que era necessari perquè encara avui la realitat no és la mateixa per a homes i per a dones, hi ha moltes desigualtats que persisteixen, també en l’àmbit econòmic i empresarial.

[level-premium]

[jwplayer file=”http://www.elbaix.cat/wp-content/videos/Guernica Facundo.m4v” width=”609″ height=”360″]

Què suposa emprendre en femení?

Jo crec que hi ha moltes similituds i diferències entre homes i dones, però si una cosa ens distingeix clarament és que les dones en els nostres projectes emprenedors procurem cercar un equilibri entre la part econòmica, la part social i la part personal. I els homes emprenedors estan molt més orientats i enfocats a la part econòmica. Això no vol dir que no hi hagi homes que no tinguin aquesta triple visió, ni dones que només estiguin enfocades a la part econòmica.

Però, en general, el que diuen els estudis és que nosaltres busquem molt més aquest equilibri. Jo crec que aquesta és una diferència fonamental i desencadena moltes altres diferències i desigualtats entre nosaltres.

Guernica Facundo i Eva López en la jornada

Creus que l’emprenedoria pot ser una alternativa perquè les dones tinguin un salari digne?

Malauradament, el que diuen les estadístiques és que inclòs alhora d’assignar-nos sous, ens assignem menys sou que els homes emprenedors. I això t’està dient que socialment, estructuralment, econòmicament està molt arrelat una certa menys valoració, també econòmica i salarial, d’allò que fem.  L’emprenedoria, com a mínim, et dóna la possibilitat d’escollir i no dependre d’algú altre, també et genera limitacions, però com a mínim depèn de tu, del que tu puguis fer, del que tu puguis generar.

Per què costa tant emprendre al nostre país?

Primer perquè no som una societat educada per emprendre, per prendre riscos, per organitzar, per presentar-nos en públic, és a dir, hi ha tota una sèrie de competències emprenedores en les quals no se’ns educa. I per una altra banda, perquè està molt penalitzat equivocar-te, fracassar, si has intentat un projecte emprenedor i has fracassat més val que no ho diguis, i per tant és molt difícil saltar aquesta barrera i genera una sensació de vertigen quan has d’emprendre per primer cop.

Un cop ja has pres la iniciativa, desprès és un “enganxe”, llavors és molt difícil no ser persona emprenedora.

Guernica Facundo en un moment de l'entrevista

Seria tot el contrari d’allò que succeeix a Estats Units?

Estats Units és el paradigma que se cita quan es diu que no s’educa per emprendre, és veritat. Tot el sistema educatiu nord-americà està molt molt orientat a què tinguis referents, a què provis, a què t’equivoquis, a què adquireixis habilitats emprenedores, etc. Però també s’ha de tenir en compte una cosa i és que a Estats Units l’estat del benestar és ridícul. Per tant, la gent que emprèn moltes vegades ho fa perquè no hi ha una altra opció i a més, si no et va bé, més val que tornis a emprendre de seguida perquè tens els lleons al darrere, no hi ha una xarxa social que et sostingui i, per tant, emprendre a Estats Units també té aquesta part de salvatgisme.

Què és Complementum i quins serveis oferiu?

Complementum és una consultoria social, treballem per entitats públiques i entitats del tercer sector social. Ajudem a dissenyar, coordinar, buscar recursos i avaluar projectes socials en el camp de la infància, la família, la immigració, etc. Però darrerament, en aquests últims anys, ens hem centrat molt en el camp emprenedor, en la perspectiva de gènere i en l’emprenedoria social.

Com veus el futur?

A mi el futur m’agradaria que fos sense desigualtats econòmiques entre homes i dones.

[/level-premium]

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here