La Societat Espanyola d’Ornitologia s’oposa a què Eurovegas ocupi terrenys d’interès zoològic del Delta del Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]L[/dropcap]a Societat Espanyola d’Ornitologia (SEO)-Birdlife ha denunciat que en els terrenys que la Generalitat ha ofert al magnat Adelson per construir el macro-complex d’oci conegut com Eurovegas al Delta del Llobregat s’inclou una zona que figura en el catàleg d’Important Bird Areas (IBA).

El catàleg d’IBA no és llei però és l’instrument que ha de guiar les administracions per delimitar les ZEPA, zones protegides per a la conservació de les aus. Així ho ha sentenciat el Tribunal Suprem, on la sala contenciós-administrativa va dictaminar el passat 5 de juliol que “en absència de proves científiques contràries” , els inventaris IBA “s’han de considerar com a territoris que són essencials per a la conservació de les espècies” enumerades en les directives europees que regulen les Zones d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) “i que s’haurien de classificar doncs com a ZEPAS” d’acord amb aquestes directives.

L’inventari IBA, elaborat per primer cop el 1989 i revisat el 1998 i ara, “suposa la referència més documentada i més precisa entre les disponibles per a la definició dels territoris més apropiats per a la conservació i en particular per a la supervivència i reproducció de les espècies importants”, sosté el Suprem. I això, perquè “aquest inventari es basa en criteris ornitològics equilibrats que permeten indicar quins són els llocs més convenients efectivament per garantir la conservació de totes les espècies contemplades” a la directiva europea, afegeix el tribunal.

“Si finalment la proposta d’Eurovegas es fa dins de la IBA nosaltres batallarem perquè es faci en un altre lloc”, ha advertit Octavio Infante, de SEO-Birdlife, en declaracions a l’ACN. “Que es busqui una alternativa on no amenaci els valors que té aquesta IBA”, ha exhortat Infante.

La sentència del Suprem arriba després que el Parlament rebutgés, a finals del maig passat, una proposta d’ERC per ampliar les zones protegides com a ZEPA al Delta del Llobregat per adaptar-les a l’ampliació de les IBA. Les zones protegides, que abasten més de 900 hectàrees, no s’han modificat, i per tant han passat de cobrir el 60% a cobrir el 28% de la IBA del Delta després de la seva ampliació.

La petició d’ERC per ampliar les zones protegides per a la conservació de les aus al Delta del Llobregat, que va rebre el suport d’ICV, va ser rebutjada al Parlament pels vots en contra de CiU, el PSC i el PP.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here