La Festa Major se celebra enguany del 20 al 23 de setembre i manté la qualitat i varietat habituals, malgrat els ajustos que han permès reduir el pressupost un 30%. El Mercat Medieval, les actuacions de Soraya i Los Manolos i les nombroses propostes de les entitats conformen un programa adaptat a tots els gustos

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]splugues ja està vestint-se de gala per celebrar la seva festa gran. Sant Mateu pica a la porta i ve acompanyat, com cada any, d’un munt d’actes ja coneguts i d’altres nous que, del dijous 20 al diumenge 23 de setembre –enguany la festivitat del patró cau en divendres– ompliran la ciutat de tradició, música, foc, esport, molta diversió i, sobretot, convertiran els carrers d’Esplugues en un enorme i representatiu aparador de la intensa activitat de les seves entitats.

Precisament, aquesta alta implicació de la ciutadania garanteix que, malgrat la crisi, el programa de festes no perdi la seva qualitat i diversitat habituals. A més, els esforços de l’Ajuntament per ajustar les despeses sense sacrificar l’essència de la celebració han aconseguit reduir el pressupost en un 30% i optimitzar els recursos municipals.

Entre les mesures d’austeritat, s’han optimitzat els recursos humans que es destinaran a les tasques de muntatge i desmuntatge, la qual cosa estalviarà la contractació d’una brigada extra. Així mateix, el desenvolupament de certes activitats es readaptarà a un format menor per reduir el cost del lloguer d’infraestructures.

Un altre estalvi important el representa la realització, enguany sense cap cost per a l’Ajuntament, del Mercat Medieval, una de les cites més consolidades del programa festiu i de les que més públic atrau a la zona històrica d’Esplugues (carrer Església, plaça Pare Miquel i carrer Montserrat).

El regidor de Cultura, Eduard Sanz, també ha destacat l’increment de la participació en el programa de la Festa Major de l’Espai Municipal de les Arts i l’Escola Municipal de Música, “que coordi­naran diferents tallers, concerts i activitats per a tots els públics. Hem volgut potenciar les iniciatives organitzades directament amb recursos propis i per les entitats de la ciutat i, de pas, promoure i donar a conèixer la gran tasca que realizen durant tot l’any”.

Bona música per a les nits de festa

El concert estrella d’enguany correrà a càrrec de la popular Soraya, ex concursant d’Operación Triunfo (dissabte 22 de setembre, a les 23 hores, a l’escenari del carrer Sant Antoni Maria Claret amb Bruc). Per als nostàlgics de finals dels 80 i de la Barcelona olímpica, Los Manolos actuaran en el mateix escenari el diumenge 23. Per al públic més jove, un dels grups revelació del pop en català, Amelie, actuarà, també el diumenge, a les 20.30, a la plaça Catalunya.

L’aparador de les entitats

El Ball de Diables d’Esplugues, la Colla de Diables Infantils Boiets Esquitxafocs, la Colla de Diables Infantils Toc de Foc de la Bòbila, la Colla de Geganters, la Colla de Bastoners, el grup de percussió Ata­balats, els Cargolins, la Colla dels Tres Tombs, l’Esbart Vila d’Es­plu­gues, L’Esborrany i TIC Espluga Viva encapçalaran la cercavila del dia inaugural de la Festa Major, el dijous 20, per reivindicar-hi el protagonisme que les entitats tenen a les celebracions dedicades a Sant Mateu.

El pregó el protagonitzaran enguany dos esportistes espluguencs, exemple de superació personal: Ignacio Ávila i Jesús Collado, que vindran de participar als Jocs Paralímpics de Londres.

Una vegada llegit el pregó, des del balcó de l’Ajuntament, començarà el gruix del programa, “un ampli ventall de possibilitats, mescla de tradició i innovació, que fan possible les nombroses entitats de la nostra ciutat i la seva gran implicació per fer de la Festa Major de Sant Mateu una festa de tota la ciutadania”, ha assenyalat el regidor de Cultura.

Entre les propostes clàssiques i plenament consolidades, com el festival de titelles Balkiberfest, que celebra el desè aniversari, el Mercat Medieval, les activitats infantils, la Diada Castellera i moltes altres, també hi trobarem de noves, com el 1r Aquatló Festa Major (que es desenvoluparà a la piscina, el parc dels Torrents i la plaça Catalunya).

Els esportistes paralímpics Ignacio Ávila i Jesús Collado, pregoners de la Festa Major 2012

L’atleta Ignacio Ávila, resident a la ciutat, i el nedador espluguenc Jesús Collado seran els pregoners enguany de la Festa Major de Sant Mateu. Ambdós obriran les celebracions patronals després de la seva experiència als Jocs Paralímpics de Londres 2012. “Estic molt emocionat!”, va declarar Ávila després de rebre la notícia. “Per a mi és tot un honor, sobretot tenint en compte que només fa 2 anys que visc a Esplugues”. També Jesús Collado es va manifestar “molt content de ser el pregoner a la meva ciutat i de compartir aquest encàrrec amb Ignacio, al que conec des dels jocs de Sidney 2000”. De moment, tots dos estan concentrats en la imminent competició olímpica, on esperen aconseguir medalles que celebrar, el pròxim 20 de setembre, amb els veïns i veïnes d’Esplugues.

 

Foto titular: pàgina web de l’Ajuntament d’Esplugues

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here