La ciutat d’Esplugues va ser una gran productora de ceràmica, que va proveïr a diversos arquitectes modernistes de prestigi. Avui dia es pot visitar l’antiga fàbrica La Rajoleta, així com el museu de ceràmica Can Tinturé, un museu únic en el seu gènere i que explora la història de la cermàmica des de l’edat mitjana fins a l’actualitat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]U[/dropcap]n passeig per l’antiga fàbrica de ceràmica Pujol i Bausis, coneguda tradicionalment com La Rajoleta ofereix una visió del llegat ceramista d’Esplugues. La Rajoleta fou una de les empreses més notables a Catalunya en el sector de la ceràmica en la segona meitat del segle XIX i començaments del XX.

Les qualitats argiloses de les terres d’Esplugues van propiciar l’establiment d’algunes bòbiles. La fàbrica Pujol i Bausis, que s’havia iniciat amb la producció de maons, s’anà especialitzant, progressivament, en la fabricació de rajoles i elements decoratius.

La Rajoleta va proveir de materials ceràmics l’obra d’Antoni Gaudí i la d’altres arquitectes modernistes de prestigi com Domènech i Montaner, Gallissà i Puig i Cadafalch.

La fàbrica, amb la seva última denominació “Industrial Cerámica Vallvé, S.A.”, va deixar de funcionar l’any 1984 clausurant definitivament una empresa que havia estat puntal de la ceràmica industrial al nostre país. En l’actualitat, Pujol i Bausis és un espai de patrimoni cultural en el que s’han reconvertit les estructures existents en un espai museístic dedicat a la ceràmica i a l’arqueologia industrial.

can tinturé
Can Tinturé. Museu de la ceràmica d’Esplugues de Llobregat

Can Tinturé presenta la col·lecció de rajola de mostra de Salvador Miquel, amb la qual cosa esdevé el primer museu monogràfic d’aquest tema al món. Salvador Miquel (Barcelona 1900-1983) va ser pioner en l’interès per la rajola de mostra. Autor del primer inventari de rajola de mostra, va ser fundador i primer president de l’Associació Catalana de Ceràmica Decorada i Terrissa.

Aquesta col·lecció descobreix la importància com a expressió artística i patrimoni cultural de les rajoles de mostra, que van constituir els revestiments ceràmics de molts habitatges de Barcelona, d’arreu de Catalunya i de la Península Ibèrica des dels temps medievals fins al moment en què es va industrialitzar el seu procés de fabricació.

Informació pràctica:

Serveis: Visites guiades. Visites guiades combinades amb el Museu Can Tinturé. Només cal fer reserva per a visites en grup els dies laborables, trucant al telèfon 93 4700218.

Horari de visita: Diumenges de 10.30 a 14 h. Les visites guiades, tots els diumenges a les 11 h i a les 13 h. Els diumenges també visites combinades amb el Museu Can Tinturé a les 12 hores. Tancat el mes d’agost i els dies 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre.

Preu:

Adults: 2,5 €. Jubilats, estudiants de 12 a 16 anys o amb carnet d’estudiant: 1,5 €. Entrada gratuïta pels infants menors de 12 anys, membres de l’ICOM i d’associacions relacionades amb els museus. Visita combinada Pujol i Bausis amb el Museu Can Tinturé: 3 €. Promoció Carnet 9 Rutes Modernistes (visita combinada Pujol i Bausis i Museu Can Tinturé): 2,25 €.

Més informació: Ajuntament d’Esplugues de Llobregat Pl. Santa Magdalena, 5-6 Tel. 900 300082 / 93 3713350 ajuntament@esplugues.cat www.esplugues.cat De dilluns a divendres de 9 a 14 h

Pujol i Bausis “La Rajoleta” Ptge. Puig d’Ossa, s/n Esplugues de Llobregat Tel. 93 4700218 www.museucantinture.org

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here