Balsera xifra el deute de la Generalitat amb el Baix Llobregat en 10 milions d’euros, però la vicepresidenta no ha concretat quan podà liquidar-se. Pel que fa a Eurovegas, Ortega s’ha mostrat esperançada en que Las Vegas Sands opti per Catalunya per ubicar-hi el macrocomplex

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]L[/dropcap]a vicepresidenta del Govern, Joana Ortega (CiU), ha posat aquest migdia els Consells Comarcals com “un exemple de mancomunació” però insisteix en què cal simplificar-los. La reforma de la llei de governs locals que prepara mirarà de “donar valor a aquest exercici de mancomuncació”, ha afegit després de reunir-se amb alcaldes del Baix Llobregat a la seu del Consell Comarcal de la zona. És un dels consells que van estar en el punt de mira del debat sobre el futur d’aquests organismes fa uns mesos. Ortega ha recalcat la tasca de l’ens llobregatí però també ha insistit en què caldrà simplificar-los. En la trobada, també s’ha declarat “conscient” del deute del Govern amb els municipis, però no ha concretat quan el podrà liquidar. Missatge de tranquil·litat per als consells comarcals, i en especial per consells com el del Baix Llobregat, un ens en plena àrea metropolitana que va estar en el punt de mira quan, fa uns mesos, es va encendre el debat sobre el futur d’aquests organismes.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega (CiU), i el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera (PSC), aquest matí a la seu de l’organisme. Font: ACN

Ortega ha visitat a la seva arribada al Baix Llobregat, l’Ajuntament de Sant Feliu, localitat que acull la seu del Consell Comarcal, just abans de la reunió amb aquesta institució. La vicepresidenta del Govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, ha fet una visita institucional a l’ajuntament de la capital de la comarca, on ha signat el Llibre d’Honor. Posteriorment, la vicepresidenta s’ha reunit amb diversos alcaldes i alcaldesses representants de gran part dels municipis del Baix Llobregat, així com amb el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera. També han participat en la reunió el delegat del Govern a Barcelona, Salvador Jorba; el director general d’Administració Local, Joan Cañada, i la directora territorial de Governació a Barcelona, Esperança Albà.

La vicepresidenta, després de la reunió, ha realçat la feina de “mancomunació” que fan els consells comarcals. Una feina, ha assegurat, que el Govern està posant com a exemple a Madrid en el marc de la reforma dels governs municipals a nivell estatal. I a la qual l’executiu català mirarà de “donar valor” en la reforma de la llei de governs locals que prepara.

Ortega no ha detallat per ara com serà aquesta reforma, però sí que ha subratllat aquest “exemple de mancomunació, no únicament de serveis, sinó també d’infraestructures” dels consells comarcals. Amb tot, també ha recordat que “hem de veure de quina manera simplifiquem al màxim les estructures amb la voluntat de donar servei als ciutadans”. “En això coincidim tots”, ha remarcat, tot explicant que es tractarà de “redimensionar l’estructura política i administrativa dels diferents nivells supramunicipals”.

El president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Joaquim Balsera, del PSC, que ja va defensar la importància d’aquest consell quan va estar en entredit, ha insistit aquest dimecres també en remarcar els esforços de mancomunació de l’organisme.

“Continuem amb aquest ànim de col·laboració defensant el rol del Consell Comarcal del Baix Llobregat”, ha declarat Balsera després de la reunió, tot coincidint en què cal una “racionalització dels nivells d’administració, que és el que en definitiva ens demana la nostra ciutadania”.

Pel que fa al deute de la Generalitat amb els municipis, Ortega se n’ha declarat “conscient”, i ha remarcat que el Govern ha fet un “esforç per anar liquidant deute antic”, també en col·laboració amb les diputacions. Pel que fa als diners encara pendents, “estem treballant per intentar donar-hi resposta el més aviat possible”, ha afegit la vicepresidenta. Amb tot, ha admès desconèixer quan es solventarà aquesta situació. Balsera, per la seva banda, ha quantificat el deute de la Generalitat amb el Consell Comarcal que presideix, que segons ell és de 10 milions: set en concepte de despeses corrents i tres en concepte de pagaments pendents en el marc de projectes previstos al PUOSC.

Eurovegas sempre present: el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha demanat ser informat de les negociacions

Balsera, ha aprofitat la trobada amb la vicepresidenta Ortega, per recordar que el juliol passat l’organisme va reclamar informació al Govern sobre Eurovegas i l’avenç de les negociacions, i que encara no han tingut resposta.
Tot i això, l’assuumpte Eurovegas s’ha tractat un cop acabada la reunió. La trobada s’ha centrat en altres assumptes, com la futura llei de governs locals i el deute de la Generalitat amb els ajuntaments, i no s’ha tractat la negociació amb Sands, segons Balsera.

parc agrari delta llobregat
Vista d’una part del Parc Agrari del Llobregat, on podria instal·lar-se Eurovegas si s’ubica finalment a Catalunya. Font: ACN

El president del Consell Comarcal ha recordat que, en el ple de juliol, l’ens va aprovar una moció que, tot evitant prendre posició sobre Eurovegas, assenyalava que aquest no era un model desitjable i demanava a la Generalitat la recerca de més inversions per donar solució als aturats de la comarca, unes 70.000 persones.

Per la seva banda, la vicepresidenta s’ha limitat a desmentir que la decisió sobre Eurovegas ja estigui presa, com s’havia especulat últimament, tot i que ha confiat que el macrocomplex d’oci i joc s’instal·li al Delta del Llobregat. “I tant, i tant”, ha respost a la pregunta sobre si mantenia l’esperança.

“Crec que els actius que té Catalunya són prou importants i crec que d’una manera objectiva es podran valorar”, ha indicat, tot afegint que basa aquesta esperança en “una bona feina presentada i feta” per part del Govern durant les negociacions, ja tancades.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here