“The Guardian”, “The Washington Post”, France Presse, Reuters i The Associated Press recullen les declaracions de Mas després de la reunió amb Rajoy, mentre “The Economist” es pregunta en un article si Catalunya serà “el proper estat independent d’Europa” o si els independentistes catalans no són “simples perseguidors de quimeres”

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]D[/dropcap]es de la manifestació de la Diada, la premsa internacional està cada cop més pendent de Catalunya i ahir dijous diversos mitjans es van fer ressò de la reunió del president de la Generalitat, Artur Mas, i el president espanyol, Mariano Rajoy. Diaris com “The Guardian”, “The Washington Post” i agències com Reuters, France Presse (AFP) i The Associated Press (AP) recullen les declaracions fetes per Mas després de la trobada. Després de la negativa al pacte fiscal, la possibilitat d’eleccions anticipades és recollida per alguns mitjans com “Financial Times”, Reuters, AFP i AP. La “infelicitat” de Catalunya suposa un nou problema per al conjunt de l’Estat, exposa de la seva banda la televisió Euronews.

A més, avui en la seva edició en paper, la revista “The Economist”, es fa ressò de la manifestació de l’11 de setembre i de la trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy, i assegura que “no està clar que els independentistes no siguin, com diu el rei espanyol, simples perseguidors de quimeres”.

[level-premium]

El periodista Tony Barber escriu des de Madrid per al “Financial Times” que les converses entre Barcelona i Madrid “no progressen”. L’article destaca que “el govern de centre-dreta de Madrid vol mantenir canals de negociació oberts amb els Catalans tot i els sentiments creixents proindependentistes a la regió”. El “Financial Times” també posa de relleu la possibilitat d’eleccions anticipades que “podrien ser guanyades per les forces independentistes i provocar una crisi constitucional descomunal a Espanya”.

Euronews diu que Catalunya és ‘infeliç’ i ho inclou en la notícia sobre la baixada de la prima de risc espanyola. Font:ACN

El canal europeu realitza una notícia sobre la baixada de la prima de risc espanyola, que ahir dijous es trobava en el seu nivell més baix des del gener. Però “l’alleujament potser no li dura massa al president Mariano Rajoy, que aquest dijous s’ha troba amb el president català, Artur Mas”. Al web d’Euronews hi figura un article titulat “Disminueix el cost del deute espanyol, Catalunya infeliç”, el qual dóna pas a una peça informativa en vídeo que conclou que la crisi econòmica espanyola s’exposa a un trencament amb la “rica però molt endeutada regió de Catalunya”, la qual demana una hisenda pròpia.

El bloc del diari  “The Guardian”, també cedeix un lloc a la reunió Mas-Rajoy. “Sembla que la reunió no ha anat bé”, diu el web del diari, que recull algunes de les paraules del president català després de la trobada: “Rajoy m’ha dit que el govern no té marge per negociar una millor autonomia fiscal per Catalunya. Quan el govern et diu que no hi ha marge per negociacions, no té sentit insistir amb les converses”. El rotatiu reprodueix les paraules de Mas dient que “s’ha perdut” una “gran oportunitat” d’entesa entre Catalunya i Espanya.

Unes declaracions que també recull el diari “The Washington Post”, que publica un teletip de l’agència The Associated Press (AP). L’article parla de la subhasta de deute espanyol d’ahir dijous i explica també alguns detalls de la reunió Mas-Rajoy. “La trobada és la primera des de la massiva manifestació de la independència”. AP parla de la possibilitat que tot plegat porti a unes eleccions anticipades i subratlla que Mas ha dit aquest dijous que encara no ho havia decidit.

Expectació abans de la trobada Mas-Rajoy

Ja el dijous al matí, l’agència Reuters va publicar un reportatge sobre la situació catalana, en el qual va exposar que “l’ímpetu independentista no ha estat mai tan fort a Catalunya, una regió rica al nord-est d’Espanya que genera una cinquena part de la producció econòmica del país i és la terra del 16% d’espanyols”. L’article -realitzat per la periodista Fiona Ortiz des de Madrid i titulat “A Espanya, la crisi econòmica alimenta l’independentisme català”-  exposa que “més de la meitat de catalans diuen que volen un estat separat, i centenars de milers van manifestar-se a Barcelona la setmana passada”. Tot i això, “pocs veuen un camí ràpid cap a una Catalunya independent, un somni arrelat a l’Edat Mitjana quan Barcelona era un centre comercial a la Mediterrània amb un parlament”.  Reuters assenyalava que “l’augment de l’independentisme català està basat en la convicció que Madrid està buidant financerament la regió”. El teletip també avançava al matí la reunió de Mas i Rajoy.

Mas i Rajoy, reunits a La Moncloa. Font:ACN

També dijous al matí, el “Financial Times” publicava un editorial en el qual advertia que l’independentisme català serà “imparable” sense un “gest plausible” del president espanyol Mariano Rajoy durant la reunió amb Mas. El prestigiós rotatiu financer ha avisat que “la feina del govern espanyol és trobar compromisos amb els catalans i els bascos” i ha criticat la carta del rei Joan Carles d’aquest dimarts. “La crida del rei d’Espanya per la unitat nacional per superar la crisi és tot un esdeveniment. L’última vegada que el rei va intervenir tan obertament en la política espanyola va ser per acabar amb l’intent de cop d’estat del febrer del 1981”, ha recordat el diari britànic.

D’altra banda, el periodista Jonathan Blitzer publicava aquest dijous en un bloc al “The New York Times” una entrada publicada “La guerra espanyola de la Independència”. L’article exposa que “la crisi econòmica ha magnificat l’exasperació entre els residents de Barcelona i tota la regió, que sent que el govern central menysprea rutinàriament la seva identitat”. El text parla també de la “desafecció” causada per la sentència sobre l’Estatut el 2010 i adverteix que, si Catalunya opta per la secessió, l’Estat no li ho posarà fàcil.

El diari francès “l’Indépendant” també va publicar una informació prèvia a la reunió, explicant que la premsa de l’estat espanyol parla “obertament” d’unes eleccions anticipades imminents. A més, parla de l'”embrió” de la hisenda pròpia anunciat per Mas.

Reuters i France Presse parlen de comicis anticipats, després del “no” de Rajoy

L’agència Reuters ha realitzat una notícia prèvia a la trobada Mas-Rajoy titulada ‘A espanya, la crisi econòmica alimenta l’independentisme català’. Font:ACN

L’agència Reuters publica al seu torn un teletip titulat “Catalunya diu que el punt mort fiscal obre la porta a unes eleccions regionals anticipades” i explica que Mas ha insinuat la possible convocatòria de comicis després que Madrid hagi refusat el pacte fiscal. Reuters considera que CiU “guanyaria probablement una majoria absoluta a les eleccions, enfortint el seu mandat per pressionar per la independència i donant-li un revés a Rajoy, que ha cridat a la unitat nacional per fer front a la crisi del deute”. El teletip de Reuters és recollit pel “Chicago Tribune”, que titula així el seu article: “Catalunya diu que el punt mort fiscal obre la porta a unes eleccions anticipades”.

Una altra agència, France Presse (AFP), també reprodueix les declaracions de Mas després de la reunió amb el president espanyol i explica que Rajoy ha refusat la demanda del pacte fiscal. L’agència francesa apunta la possibilitat d’eleccions anticipades a Catalunya, atès que “la Constitució no permet un referèndum” sobre la independència catalana. AFP posa de manifest que el president català ha arribat a Madrid amb el suport de la manifestació independentista de la Diada.

La BBC  també se’n fa ressò i explica que la reunió es produeix “enmig d’un clam per la independència a la regió del nord-est”. La cadena reprodueix a la seva pàgina web un reportatge amb imatges i entrevistes realitzades en la manifestació de l’11 de Setembre.

El setmanari britànic “The Economist” es pregunta en un article si Catalunya serà “el proper estat independent d’Europa” o si si els independentistes catalans no són “simples perseguidors de quimeres”

En el text, que s’ha publicat avui en l’edició en paper de la revista, “The Economist” es fa ressò de la manifestació de l’11 de setembre i de la trobada entre Artur Mas i Mariano Rajoy, i assegura que “no està clar que els independentistes no siguin, com diu el rei espanyol, simples perseguidors de quimeres”. “Les causes directes dels problemes econòmics de Catalunya són la recessió i l’administració ruïnosa dels anteriors governs regionals. La independència no canviarà això”, defensa el rotatiu. Segons ‘The Economist’ Rajoy ara “té por” d’intervenir les autonomies. “The Economist” explica en el seu article que la manifestació de la Diada va ser “gran i pacífica” i va portar “una estimació del 8% de la població” al carrer, convertint l’independentisme “d’una idea exòtica a una realitat”. El text destaca que el president Artur Mas dóna suport als manifestants però avisa que la constitució espanyola “no permet” la independència. “Això està situant el país i una de les seves regions més riques en el camí de la col·lisió”, destaca el rotatiu.

El setmanari destaca que la constitució “es podria canviar, però només amb dificultats i un debat amarg”. Amb tot, avisa que el ‘no’ a les demandes de pacte fiscal de Mas “s’ampliarà encara més el sentiment separatista” i les properes possibles eleccions seran “un vot sobre la independència”. “The Economist” analitza la proposta del pacte fiscal “a curt termini” i diu que el que Mas demana és un canvi “radical, però inicialment neutral al sistema fiscal” que, pels nacionalistes, “seria un altre pas cap a la independència”.

Una captura de la pàgina web del ‘The Economist’ amb l’article sobre Catalunya. Font:ACN

El rotatiu també fa un cop d’ull a la situació europea i assegura que una “transició fàcil per ser un nou estat membre de la Unió Europea requeriria uns canvis de normes a Brussel·les i Madrid”. “Aquests podrien no arribar mai”, assegura “The Economist”. Pel setmanari, a més, les enquestes que mostren un ampli suport per la independència són “enganyoses” perquè, diu, “només un terç dels catalans són separatistes convençuts, molts altres simplement estan enfurismats perquè els seus diners es donen a regions més pobres”.

El rotatiu assegura que els governs autonòmics gasten “el 40% dels diners públics” i tot i que no menciona que gestionen la major part de les competències de caire social, els acusa “d’ignorar alegrement els objectius de dèficit”. “El senyor Rajoy va aprovar l’any passat una llei que permet al govern central intervenir les finances de les regions que no van bé. El president potser ara està massa espantat per utilitzar-la”, assegura “The Economist”.

El setmanari també resta importància a les demandes contra el dèficit fiscal que pateix Catalunya i assegura que “les causes directes dels problemes econòmics” són “la recessió i l’administració ruïnosa dels anteriors governs regionals”. “La independència no canviarà això. Encara no està clar si els separatistes no són, com diu el rei espanyol, simples perseguidors de quimeres”, conclou.

 

[/level-premium]

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here