Ex-membres de la Companyia Elèctrica Dharma, l’Esbart de Sant Marti i el Cor Aulos han recuperat els balls dels pelegrins que pujaven a Montserrat fa 700 anys

[dropcap color=”#336600″ font=”arial” fontsize=”40″]A[/dropcap]hir al vespre la catedral de Sant Llorenç de Sant Feliu de Lobregat es va omlir de gom a gom per a veure “El Llibre Vermell de Montserrat”, la suma de tres iniciatives ben diferents, de l’Esbart de Sant Martí, d’ex-membres de la Companyia Elèctrica Dharma (actualment Stella Splendens Rock Ensemble) i els cants del Cor Aulos.

Les cançons que els pelegrins que arribaven a l’abadia de Montserrat cantaven no eren adequades ni per temàtica ni per moviments al caràcter religiós del recinte on es trobaven. Per això els monjos van decidir “normativitzar-les” i adequar-les al registre religiós, explica l’experta en patrimoni i documentalista, Glòria Molina.

En van robar part de la seva essència popular, però també van aconseguir protegir del pas del temps una mostra de la identitat del poble català del segle XVI. El cant i les danses ocupen ara 8 de les 137 pàgines que té el llibre vermell de Montserrat.

En l’espectacle que ahir es va poder veure al Baix Llobregat, organitzat per la secció comarcal d’Òmnium Cultural, l’Elèctrica Dharma ha musicat les lletres i l’Esbart de Sant Martí ha creat els passos de ball, conservant unes pautes i uns passos tradicionals que han adaptat per poder muntar una coreografia més atrevida però que manté l’esperit de les danses que tants segles enrere els pelegrins que pujaven a Montserrat devien ballar.

En els moments previs a l’inici de l’espectacle, Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, ha subratllat la importància de la recuperació d’aquestes cançons i danses, i l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, ha assegurat que, tenint en compte el context actual, resulta vital conservar la cultura pròpia del país.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here