Van votar-hi a favor dos regidors del PSC i tots els de CiU, ERC i un grup independent. Coets al peu de Montserrat i un brindis amb cava van celebrar la primera declaració d’aquesta mena a la comarca del Baix Llobregat

[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]A[/dropcap]hir al vespre van sonar coets al peu de Montserrat per celebrar que Collbató ha esdevingut el primer municipi del Baix Llobregat en declarar-se territori català lliure. El ple va aprovar una moció (presentada per CiU, que governa amb el PSC, ERC i un grup d’independents vinculat a l’Entesa de Progrés Municipal) amb els sis vots d’aquests grups i els de dos regidors socialistes. Aquest grup va donar llibertat als seus quatre representants, un dels quals es va abstenir. El quart va votar, amb el regidor del PP, en contra. Un centenar de persones van seguir el ple amb una calma que l’alcalde va felicitar en acabar. Llavors es van destapar ampolles de cava i es van encendre els coets. A partir d’avui al matí, una estelada onejarà a la rotonda que dóna accés a una a la vila. L’ensenya indicarà al visitant que, des d’aquest dilluns, el municipi es considera “territori català lliure”. Al balcó del consistori, però, no canviarà res perquè ja fa 16 anys que es va despenjar la bandera espanyola, i hi continuaran onejant la catalana i l’europea.

A aquests canvis simbòlics es redueixen els efectes de la moció que va aprovar ahir al vespre el ple municipal. El municipi als peus de Montserrat ha estat el primer del Baix Llobregat en seguir els passos que va fer per primer cop Sant Pere de Torelló, a Osona. A banda de declarar-se “territori català lliure”, la vila reclama al Parlament que comenci a construir l’Estat català amb una hisenda o un banc, i que es declari el 12 d’octubre dia laborable, entre d’altres.

“Acceptem les lleis espanyoles provisionalment i instem al Parlament a què comenci a fer una legislació nova”, ha explicat abans de la sessió, visiblement nerviós davant d’una presència mediàtica que no és habitual a Collbató, l’alcalde d’aquest poble de poc més de 4.000 habitants, Ramon Ferrer (CiU).

La federació només té dos regidors al ple però governa gràcies a un pacte amb el PSC, que en té quatre. Aquest grup no va fixar cap postura sobre la moció i va donar llibertat als seus membres, però la seva portaveu, Ana Úbeda, que va votar a favor, va celebrar la proposta: “Considerem que la qüestió de la sobirania de Catalunya són paraules majors i per tant els municipis catalans ens hem d’implicar, i més després de veure la gran quantitat de persones que la marxa per la independència va atraure a Collbató”, va dir.

Els dos regidors socialistes independentistes van sumar els seus vots als tres del Grup d’Independents de Collbató (que es presenta a les eleccions dins de l’Entesa de Progrés Municipal que impulsa ICV), els dos de CiU i el d’ERC. En total, doncs, la moció va obtenir vuit vots, mentre que dos regidors (un del PSC i el del PP) s’hi van oposar i un es va abstenir.

Un centenar de persones van seguir el ple. Molts portaven banderes estelades que van desplegar al final d’una sessió que es va desenvolupar amb molta calma. De fet, quan el regidor del PP va fixar la seva postura contrària a la moció i es va estendre remor a la sala, van ser moltes persones les que van reclamar silenci. Els parlaments de la resta de grups van ser aplaudits i l’alcalde va celebrar aquest comportament exemplar al final del ple. Va ser llavors quan van esclatar els aplaudiments més forts i alguns, pocs, crits d’independència. També  es van destapar les ampolles de cava que havien portat activistes de l’Assemblea Nacional Catalana. I, ja al carrer, es va encendre els coets.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here