[dropcap color=”#336600″ font=”arial”]E[/dropcap]l passat divendres 14 de setembre va celebrar-se a La Palma de Cervelló el «Dia de la Llibertat del Programari 2012» (Software Freedom Day), activitat que per segona vegada organitza l’associació sense ànim de lucre La Konfraria de la Vila de Pingüí, avançant-se a la data oficial que era el 15 de setembre i en què CaLiU (Catalan Linux Users) organitzava també unes jornades al Centre Cívic de Les Corts a Barcelona.

Enguany l’assistència va ser menor que la de l’any anterior, però les ganes d’aprendre i de compartir van ser una constant a la jornada. Vam contar amb la presència l’Anna Sánchez de l’oficina tècnica de la xarxa PuntTIC que va venir per fer-ne un reportatge, també el Marc Rodríguez de TV La Palma, i el Josep Balsas que va col•laborar fotografiant l’esdeveniment. Un dels moments àlgids va ser quan vam poder tenir a les mans un terminal mòbil amb el nou sistema operatiu Firefox OS, encara en fase beta, que pretén revolucionar el mercat mòbil a partir d’aplicacions web.

Xerrada de l’Alina Mierlus de Mozilla.cat. Autor: Josep Balsas

De la mateixa manera van generar-se sinergies de col•laboracions, per exemple per realitzar tallers de webmakers per nens i adolescents, o la possibilitat d’exportar i compartir l’experiència col•laborativa d’OpenStreetMap de La Palma a altres àmbits i poblacions.La primera xerrada -de Josep Ramon Rigo- va ser de caràcter purament introductori als conceptes bàsics del programari lliure, però fent èmfasi en la importància d’internet en la seva aparició i evolució. A més a més va parlar d’Anonymous, el moviment OpenSource, el moviment hacker, partits polítics com el Partit Pirata, etc… explicant-ne els objectius comuns i també les diferències amb el moviment del programari lliure.

En segon lloc la xerrada de l’Alina Mierlus de Mozilla.cat proposava fer una aposta de futur remarcant la importància de donar el poder a l’usuari, un poder al que molts usuaris (sense coneixements de programació, per exemple) no poden accedir a través del programari lliure convencional. Paraules com webmakers i webapps estaven en el centre de la xerrada que evidentment tenia mires a un futur amb mòbils amb el sistema operatiu Firefox OS o qualsevol altre, ja que les webapps (aplicacions web) estan escrites en llenguatge web (HTML5, CSS i JavaScript) i per tant es poden executar des de qualsevol plataforma amb un navegador.

La presentació està disponible al web en aquest enllaç: http://alinamierlus.com/presentations-html5/mozillasfdpalma.html

Xerrada de l’Edgar Riba sobre Android. Autor: Josep Balsas

La xerrada sobre Android que va realitzar l’Edgar Riba va ser sens dubte la que va aconseguir un nombre major d’oients, i també la que va calar més en la majoria dels assistents. Això possiblement es va donar pel fet de què va donar moltíssima informació sobre un sistema que gairebé tothom coneix però de manera parcial. La xerrada no només pretenia parlar d’Android com a programari lliure i lloar-lo, sinó també explicar els seus inconvenients i l’entramat d’empreses (com Samsung o la pròpia Google) que estan al darrere i les actuacions que de vegades limiten la llibertat de l’usuari o el desprotegeixen. Es va contraposar Android als dispositius d’Apple (iPhones i iTabs), i vam conèixer el funcionament dels diferents markets (centres de programari) així com l’opció del rooteig (obtenció de tots els permisos) dels dispositius.

La presentació està disponible al web en aquest enllaç: http://prezi.com/1i4q1rpdedme/android-que-samaga-rere-el-teu-mobil/

La jornada es va tancar amb una xerrada que l’Albert Fisas va realitzar sobre l’aplicació  lliure OsmAnd per Android. Com a fil conductor la xerrada va utilitzar el pretext de la cerca de les cabanes de pedra seca de La Palma de Cervelló a través d’OsmAnd, i això va permetre fer-se una idea del projecte OpenStreetMap, la tasca comunitària respecte a aquest realitzada a La Palma de Cervelló, i finalment la configuració bàsica d’OsmAnd (baixada i creació dels mapes -de vectors o de tessel•les- a partir de les dades d’OpenStreetMap per navegar fora de línia). També vam aprendre a realitzar el càlcul de rutes amb cotxe o bé a peu (per exemple per passejar i orientar-se pel bosc), i finalment  vam explorar la cerca de punts d’interès (com les cabanes de pedra seca).

Aquesta xerrada va provocar per part del Toni Hermoso de Mozilla la reacció més efusiva a les xarxes socials: «#OsmAnd -> Awesome #OSM #Android app I fell in love yesterday in La Palma de Cervelló»  (https://twitter.com/toniher/status/247115676257492993)

La jornada es va tancar amb el Sopar de Germanor al Bar L’Aliança Palmarenca.

L’endemà en el marc de la Festa de la Solidaritat que s’organitzava per primera vegada a La Palma, La Konfraria va participar-hi amb una parada on oferien instal•lar Ubuntu a qui ho desitgés. La Marta Gómez va ser una de les persones a qui es va instal•lar l’Ubuntu i uns dies més tard deia a través de les xarxes socials: «si, ja sóc una més! de moment va molt bé! el recomano a tothom!».

Si tot va bé, La Konfraria de la Vila del Pingüí pretén continuar organitzant aquesta jornada i acostant el programari lliure als palmarencs i a tothom qui vulgui acostar-s’hi.

 

LA KONFRARIA DE LA VILA DEL PINGÜÍ DE LA PALMA

Foto titular: autor Josep Balsas

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here